Kocaeli açık cezaevinde yabancı kadınlara ırkçı baskı

Kocaeli Kadın Açık Cezaevinde yabancı uyruklu mahkumların baskı, tehdit ve ırkçı uygulamalara tabi tutulduğu ortaya çıktı.

Kocaeli Kadın Açık Cezaevinde yabancı uyruklu mahkumların baskı, tehdit ve ırkçı uygulamalara tabi tutulduğu ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Brezilyalı hükümlü Fabiana Regina Souza, yabancı uyruklu mahpuslar olarak cezaevi idaresi tarafından adeta vebalı muamelesi gördüklerine dikkat çekti. Türkler hastalık kapacak gerekçesiyle kurslara katılmalarının idare tarafından yasaklandığını belirten Souza, bu ayrımcı ve ırkçı uygulamalara karşı çıktıklarında ve haklarını aradıklarında ise tutanak tutulup kapalı cezaevine tekrar gönderilmekle tehdit edildiklerini aktardı.

VEBALI MUAMELESİ

Türkiye cezaevlerinde yabancı uyruklu mahkumlara yönelik baskı ve keyfi uygulamalar sistematik hale gelirken, Kocaeli Kadın Açık Cezaevi’nde yabancı uyruklu kadınların idare tarafından ırkçı ve psikolojik baskı altında tutuldukları ortaya çıktı. 5 yıl 10 ay Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde hükümlü kaldıktan sonra Kocaeli Kadın Açık Cezaevi’ne sevk edilen Brezilyalı 1 çocuk annesi Fabiana Regina Souza, cezaevi idaresinin kendilerine büyük bir zulüm uyguladığını söyledi. Resmen vebalı muamelesi gördüklerini, Türk mahkumlara tanınan haklardan yoksun bırakıldıklarını anlatan Souza, “Cezaevlerinde kantinden ihtiyaçlarımızı karşılamamız için çalışmamız lazım. Ancak burada bize uygun görülen tek iş, temizlik ve çöp toplamaktan ibaret. Cezaevinde meslek edinmek için verilen kuaförlük, aşçılık gibi kurslara katılmamız ya T.C. kimliğimiz olmadığı ya da ‘Türk mahkumlara hastalık bulaştırırsınız’ gerekçesi öne sürülerek engelleniyor. Konsolosluklarımıza yaptığımız şikayetler de bir sonuç vermiyor” dedi.

PORTEKİZCE KONUŞMAK YASAKLANIYOR

Gardiyanlar tarafından sürekli aşağılandıklarını belirten Souza, en ufak bir hak arama çabasında, kapalı cezaevine geri gönderilmekle veya 2 ayda bir kullanılan 7 günlük izni yakmakla tehdit edildiklerini söyledi. Souza, bu tutanaklara karşı infaz hakimliğinde yapmak istedikleri savunmalara da bilinçli bir şekilde tercüman getirilmediğine dikkat çekti. Daha iki gün önce hakkında tutanak tutulduğunu belirten Souza, yaşananları şöyle anlattı: “Koğuşumuzda toplam 18 kişi kalıyoruz. Hepsi yabancı. Cezaevinde o kadar koğuş varken iki gün önce bizim koğuşumuza Türk bir kadın getirildi. Gardiyanlar bize ‘Onu yıkayın, üzerine eşya verin, yatırın’ diye emir verdi. Ben de çalışmadığımızı, devletin bize yardım etmediğini, kendimize bakamazken ona bakamayacağımızı, cezaevinde çok sayıda koğuş olduğunu belirttim. Sırf bu sözleri sarf ettiğim için gardiyanlar hakkımda koğuşun çete lideri olmakla itham edildiğim bir tutanak tuttular ve beni kapalı cezaevine geri göndermekle tehdit ettiler. Daha dün cezaevinin temizlik işini yapmam için beni zorladılar. Ben de kurslara gitmek istediğimi belirterek bunu reddettim; bunun üzerine beni tekrar kapalı cezaevine göndermekle tehdit ettiler. Cezamın bitmesine 6 ay kaldı ama hala bu zulüm bitmedi.”

Aralarında Portekizce konuşmalarının da gardiyanlar tarafından engellendiğine dikkat çeken Souza, Hz. İsa'nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramı Noel’in yaklaştığını, bu nedenle iznini kullanmak istediğini, uğradığı baskılar nedeniyle kullanıp kullanamayacağının bile belli olmadığını söyledi. Artık bu baskılara dayanamadığını, cezasının kalan 6 ayını insanca koşullarda tamamlamak istediğini ifade eden Souza, insan hakları savunucularından yardım çağrısında bulundu. 

...