KÖM, öz yönetim ve anti-faşist kadın örgütlenmesini tartışıyor

KÖM'ün 2. Meclis Toplantısı başladı. Toplantıda öz savunma, öz yönetim ve anti-faşist kadın örgütlenmesi de konuşulacak. KÖM Koordinasyon Üyesi Osmanağaoğlu, Dolmabahçe Mutabakatı'na ortak olan kadınlara bir araya gelme çağrısında bulundu.

Kadın Özgürlük Meclisi'nin (KÖM), "Yaşamı ve özgürlüğü örgütlüyor barışa ses veriyoruz" sloganıyla düzenlediği 2. Meclis Toplantısı Amed'de başladı. Toplantıya pek çok yerinden gelen 70'e yakın kadın örgütü temsilci ve üyeleri, feminist kadınlar, milletvekilleri, akademisyenler ve sendikalı kadınlar da katıldı.
Sümerpark Cep Sinema Salonu'nda yapılan toplantının açılış konuşmasını KÖM Koordinasyon Üyesi Ezra Elbistan yaptı. Hakikat arayışı ve barış için bir araya geldiklerini belirten Elbistan, Kürdistan'da sıkıyönetim uygulamalarıyla birlikte abluka altına alınan il ve ilçeler için kadınların bir araya gelmesinin önemine vurgu yaparak, "Abluka, infaz, sivil ölümler, gözaltılar ve onlarca hak ihlali yaşadığımız bu süreci birlikte tartışmak, kadınlara dönük katliamların biran önce önünü almak adına meclis toplantımız acilen bir araya gelmemizi istiyordu. Bu toplantının gerçekleştirilmek istenen tüm kirli politikalara cevap niteliğinde olacağını umuyorum" dedi. 

'KADINLAR HEDEFTE' UYARISI

KÖM Koordinasyon Üyesi Hülya Osmanağaoğlu ise Dolmabahçe Mutabakatı'na ortak olan kadınların bir araya gelerek, bu sürece nasıl cevap verilmesini konuşmasını istedi. Savaş koşullarında bir seçime girildiğini hatırlatan Osmanağaoğlu, "Tam da bu nokta yeni savaş konseptinde kadınlar hedef alınıyor. KJA'nın hukuk komisyonun araştırmasına göre 53 kadın bizzat katledildi" dedi. 

'YARGISIZ İNFAZLAR YAPILDI; YARGIDA İNDİRİM YAPILDI'

Osmanoğlu, öz yönetimin ilanının yapıldığı alanlara gitmeye çalıştıklarını ve buradaki hakikatleri kayıt altına alarak aktarma çabası içerisinde olduklarını dile getirdi. Osmanağaoğlu, "Savaş sürecinde batı cephesinde yargısız infazlara tanık olduk. kadınları katletmeye devam eden yargı indirimlerine tanık olduk. KÖM olarak neler yapabileceğimizi, komisyonlarımızı daha fazla nasıl güçlendirebileceğimizi ele almalı ve bir perspektif sunmalıyız" diye konuştu.

ÖZ YÖNETİM VE ÖZ SAVUNMA; ANTİ-FAŞİST KADIN ÖRGÜTLENMESİ KONUŞULACAK

Toplantı, iki gün boyunca basına kapalı bir şekilde sürecek. Siyasal gündem değerlendirmesi yapılacak olan toplantıda, öz savunma ve öz yönetim konuları, anti-faşist kadın örgütlenmesine dair eylem planı tartışmaları ve hazırlıkları yapılacak. Kadınlar bu toplantıda ayrıca yaşanan direniş ve yeni toplumun kurulması bağlamında neler yapabileceklerini açığa çıkarma tartışmalarını yürütecek. Bir diğer gündem konusu ise, Türkiye ve Kürdistan'daki kadınların 'ortak eylemlilik hallerinin ve alanlarının genişlemesi' olacak.
Toplantıda, KÖM içerisinde oluşturulan 7 komisyonun yaptığı çalışmalar ve çalışma planları da meclisle paylaşılacak. Sonuç bildirgesi ise yarın açıklanacak.