Kürt kadını için yaşam manifestosu: Zilan

30 Haziran 1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı (Zilan), 1972 yılında Malatya’da doğar. Aslen Malatya merkeze bağlı Elmalı köyündendir. Ailesi Mamureki aşiretindedir.

30 Haziran 1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı (Zilan), 1972 yılında Malatya’da doğar. Aslen Malatya merkeze bağlı Elmalı köyündendir. Ailesi Mamureki aşiretindedir. Zeynep Kınacı (Zilan) ilk, ortaokul ve liseyi Malatya’da okur, üniversite eğitimini de aynı kentte tamamlar. Malatya İnönü Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun olur. Kürt Özgürlük Mücadelesine katılmadan önce Malatya Devlet Hastanesi’nde röntgen teknisyeni olarak çalışmaktadır. Ailesi maddi açıdan orta halli, sosyal yapı açısından da feodal etkilerin görüldüğü, küçük burjuva Kemalist özelliklerin yansıdığı bir yapıya sahiptir. 

İDDİA, KARARLILIK, MORAL VE NETLEŞME...

Zeynep Kınacı (Zilan) bir yönüyle aile ortamında serbest yetişir. Sol düşüncelerle ve Kürtlükle lise yıllarında tanışır. Üniversite yıllarında da ilgisi gelişir. Özellikle PKK çizgisine yakınlığı başlar. 1994 yılında Adana’da cephe faaliyetleri yürütmeye başlar. Faaliyetler içinde bir yıl kalır. Zilan, bu süreye ilişkin şu değerlendirmeyi yapar: “Ciddi bir eğitim sürecinden geçmedim. Ardından yönetim düzeyinde yakalanmaların olmasından dolayı yeterli bir desteğin sağlanmaması, bireyi sivilleştiren, etkisiz hale getiren gibi nedenler, yine kişilik dönüşümü yapamama gibi nedenlerle aslında çok istekli olmama rağmen fazla bir gelişme ve başarının sahibi olamadım.”
1995 yılında Dersim Eyaleti’nden gerilla saflarına katılır. Gerilla içerisindeyken, kendi belirlemesi ile geçmişe oranla kendi kişiliğinin tüm yönleriyle tanıyarak bir gelişmeyi sağlar. İddia, kararlılık, moral, netleşme vb. konularda güçlenir. Yoğunlaşmalarının temelinde Kürt ve Kürdistan tarihinin yanında diriltilen halk gerçekliği, bunun öncüsü PKK, onun ideolojisi ve özellikle Önderlik gerçeği vardır. 1996 yılında ulusal kurtuluş hareketine yönelik oluşturulan savaş konseptine karşı militan duruşu sergiler. 

'KÜRT KADINININ DİRENİŞ SEMBOLÜ OLMAK İSTİYORUM'

PKK’nin direniş mirasına sahip çıkma sözü temelinde 30 Haziran 1996 yılında Dersim şehir merkezinde bayrak töreni yapan askerlere yönelik intihar eylemini gerçekleştiren Zilan, “Kürt kadınının direniş sembolü olmakistiyorum“ der ve Kürt tarihi, Kürt kadını için yeni bir yaşam manifestosu olur. 
Bayrak töreni yapan askerlerin arasına dalarak üzerindeki bombanın pimini çeken Zilan'ın bu eyleminde 5 asker ölür, çoğu ağır 35 asker de yaralanır. Bu eylem Kürt Özgürlük Hareketi için bir dönüm noktası olur; hem Kürtler üzerinde hem de gerilla üzerinde derin bir etki bırakır.