Kürt kadınları Paris katliamı yıldönümü protestosu için alanlarda olacak

TJK-E, 9 Ocak 2013’te Paris’te gerçekleşen katliamın yıl dönümü için bir dizi eyleme hazırlanıyor. Katliamın üçüncü yıl dönümünü protesto etmek amacıyla 9 Ocak günü Fransa’nın başkenti Paris’te geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlenecek.

TJK-E, 9 Ocak 2013’te Paris’te gerçekleşen katliamın yıl dönümü için bir dizi eyleme hazırlanıyor. Katliamın üçüncü yıl dönümünü protesto etmek amacıyla 9 Ocak günü Fransa’nın başkenti Paris’te geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlenecek. Ayrıca 4 Ocak günü ise katliamda yaşamını yitiren PKK kurucularından Sakine Cansız’ın hayatına ilişkin hazırlanan “Sara- Hep Kavgaydı yaşamım” filminin galası da yapılacak.

Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katliamının yıl dönümünde protesto etmek ve katillerin açığa çıkarılması talebiyle bir dizi eylem düzenleyecek.

Yazılı bir açıklama Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) 9 Ocak 2013’te gerçekleştirilen katliamın üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, katliamın aydınlığa kavuşması temelinde ciddi bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

MİT ile Ömer Güney ilişkisine dayanan pek çok gelişmenin bazı belgeler üzerinden de basına yansıdığını hatırlatan TJK-E şunları ifade etti: “Türkiye devleti ile Fransa devletlerinin taşıdığı sorumluluklar konusunda elle tutulur bir gelişmeye tanık olunmamıştır.

Davanın 2016 yılında başlayacağı anlaşılmıştır. Başlayacak olan dava ile birlikte yargılanacak olan ebetteki Türk devleti olacaktır. Bu yılın Ocak ayı itibarıyla eylemsellikler için gündemimize koymamız gereken katliamın açığa çıkartılması ve faillerin bulunmasına ilişkin olarak gerek hukuksal, gerek siyasal gerekse de eylemsel mücadelemizi geliştirmek olacaktır.”

Paris’in siyasi cinayetlerle anılan bir şehir olmasından da kaynaklı Kürt halkının mücadelesine diğer siyasi cinayetlere maruz kalmış olan devrimcilerin aile ve yakınları ile ilişkilenerek, ortak mücadelenin hedefler arasında olduğunu da kaydeden TJK-E “Ancak bilinmelidir ki Paris katliamı Önderlikle İmralı’da görüşmelerin gündeme girdiği bir süreçte gerçekleştirilmiş ve Önderliğin bu katliama yaklaşımı ise ‘Ha Sakineyi vurdular ha beni vurdular’ ibaresiyle ifade etmiş Kürt halkı üzerinde yürütülen siyasi ve fiziki soykırım stratejisinin uygulamada olduğunu ortaya koymuştur. Gelinen aşamada Paris katliamıyla ortaya konan bu strateji uygulanmaya devam etmiştir.

Geçen 3 yıllık süreç içerisinde başta TC ve AKP hükümeti olmak üzere, uluslararası komplonun mimarı olan güçlerin öncülüğünde ortaya çıkartılan IŞİD terör belasıyla yaşatılan katliamlar ve tüm saldırılarla beraber ortaya çıkan direniş, tüm dünyada tanınmış ve Kürt halkının haklı ve meşru mücadelesine tanıklık edilmiş, insanlık Rojava ve Şengal şahsında yeniden ahlaki ve moral değerleriyle buluşmayı yaşamıştır.

Bu yıl yapacağımız 9 Ocak yürüyüşünün önemli bir boyutu ise öz yönetimleri sahiplenme ve Kuzey Kürdistan’da ortaya çıkan direniş ve mücadele süreçlerine Avrupa’dan güçlü bir ses ile ortak olma ve selamlama amacı taşımaktadır.

Haftalardır Kürdistan’da barikatların, hendeklerin ardından mevzilerinde savaşan, sokak sokak, ev ev, mahalle mahalle sömürgeci güçleri Kürdistan’dan atmaya çalışan büyük ve tarihi bir direniş Kürdistanlı gençler ve kadınlar tarafından yürütülmektedir.

Cizre, Sur, Nusaybin, Kerboran, Silvan, Gever ve Silopi’de Kürtlerin statü kazanmaları için, varlığını koruma ve özgürlüğünü sağlamak temelinde büyük bedeller ödenmektedir. Bu yıl Paris’te yapacağımız yürüyüş ile bu tarihi direnişi selamlayacak ve şehitlerimize vermiş olduğumuz özgür Kürdistan ve özgür toplum sözünü yerine getireceğiz. Bu temelde Sakine yoldaşımızın Kürdistan sömürgedir gerçekliğinde yola çıktığı devrim yürüyüşünü bugün Kürdistan’da sömürgeciliği çıkartarak yerine getireceğiz.

Bu temelde tüm gericiliğe, siyasi-fiziki soykırıma dur diyerek özgürlüğü talep etmek, Sara-Rojbin ve Ronahi yoldaşların anılarına bağlılığı ve özgür yaşama olan tutkularını yaşatmak ve bir kez daha haykırmak, her türlü gericiliğe karşı duruşumuzu ortaya koymak için 9 Ocak 2016 günü Paris’te olacağız” dedi.

Avrupa’da yaşayan tüm Kürdistanlılara, kadın örgütleriyle, demokratik, devrimci güçlerle yürüyüşün öz yönetimleri sahiplenme temelinde, katliamcı güçlerden hesap sorularak gerçekleştirileceği de açıklamada belirtildi.

EYLEM PLANLAMASI

4 Ocak günü Sakine Cansız’ın “Hep Kavgaydı Yaşamım” belgeselinin galasının Paris'te yapılacak.

6 Ocak Çarşamba eylemleri Avrupa çapında kitlesel yürüyüş ve miting biçiminde düzenlenecek.

9 Ock günü Paris’te merkezi yürüyüş düzenlenecek.

Avrupa'da bütün derneklerde Cansız, Doğan ve Şaylemez’in anısına bir hafta boyunca şehitler köşesinin hazırlanacak, anmalar yapılacak.

28 Ocak günü Fransız Parlamentosu'nda “Politik Cinayetler ve hukuk” konulu bir konferans organize edilecek.

29 Ocak’ta “Sara-Hep Kavgaydı Yaşamım” belgeseli Hollanda’nın Rotterdam kentinde gösterilecek.

Çarşamba eylemleri 2016 yılı boyunca “Paris katliamının aydınlatılması ve adalet için nöbetteyiz” sloganı ile düzenlenecek.

Paris’te düzenlenen eylemler ise, yıl boyunca Fransa Parlamentosu önünde yapılacak. Eylemlerle Paris’te gerçekleştirilen politik cinayetlere dikkat çekilmesi de hedefleniyor.