GÖRÜNTÜLÜ

Leyla Qasım ulusal ve kadın özgürlüğünün öncü neferi oldu

Kerkük Şehit Sirwan Aydınlar Birliği üyesi ve kadın hakları aktivisti Şukufe Muhammed “Leyla Qasım döneminde hem ulusal mücadelenin hem de kadın özgürlük mücadelesinin öncüsü olmayı başaran ender kadınlardandır” dedi.

Kürt halkının zorlu bir mücadele sürecinden geçtiğine dikkat çeken Güney Kürdistanlılar, Rojava sınırını kapatmanın sadece sömürgecilere yaradığını belirterek, güney Kürdistan hükümetinin Kürtler arası bu tür parçalayıcı tutumlardan bir an önce vaz geçmesi gerektiğini, söyl‘SÊMALKA’NIN KAPATILMASI TÜRK DEVLETİNE HİZMET EDİYOR’

Kerkük Şehit Sirwan Aydınlar Birliği üyesi ve kadın hakları aktivisti Şukufe Muhammed, Leyla Qasım’ın kendi döneminde devrimci bir çıkışla Irak rejimine karşı başkaldırdığın söyledi. Muhammed, Qasım’ın halkının özgürlük mücadelesi uğruna Ortadoğu’da idama edilen ilk kadın olduğunu belirtti.

Kürdistan'ın dört parçasında Leyla Qasım’ın özgürlük çizgisinin binlerce kadın tarafından onurla yaşatıldığına dikkat çeken Muhammed “Kürt kadını Leylaların, Sakinelerin çizgisinde bugün Rojava’da, Kuzey, Güney ve Rojava’da zulme karşı onurlu bir mücadele yürütüyor” diye konuştu.

LEYLA QASIM’IN ÇIKIŞI DEVRİMCİ BİR ÇIKIŞTIR

Leyla Qasım yurtsever bir ailede ve Kürt özgürlük mücadelesinin çetin koşullarda yürütüldüğü bir ortamda büyüğünü, 1971’de Bağdat’ta üniversiteye sosyoloji okumaya gittikten bir süre sonra mücadeleyle daha yakından tanışarak, aktif mücadeleye katıldığını belirten Muhammed, o dönemin zorlu koşullarında Qasım’ın çıkışının devrimci bir çıkış olduğuna, belirtti.

Kerkük’ün Xaneqin ilçesinden olan Leyla, o dönem okuyan ender kadınlardandır, diyen Muhammed, mücadeleyle tanışmasını şöyle anlattı: “O dönem aileden kopup Bağdat’ta üniversiteye gidiyor Leyla. Bu o zamanlar pek görülen bir şey değil. Ancak Leyla bunu yapabiliyor. Üniversiteye gittikten sonra Okuyup kendisini geliştiriyor, siyaset öğreniyor. Sosyolojide okuduğu için toplumu daha yakından inceliyor ve bu kendi toplumunu daha yakından incelemesini de sağlıyor.”

Leyla Qasım’ın kısa sürede önemli şeyler başardığına dikkat çeken Şukufe Muhammed, idamından sonra da Kürt kadınları açısından bir yol olmaya devam ettiğini belirtti.

Muhammed şöyle konuştu: “O dönem Güney Kürdistan'da önde olan, KDP’nin verdiği mücadeledir. Leyla Qasım da doğal olarak bu oluşum içinde yer alıyor. Artık kendisi Kürt özgürlük mücadelesinin bir neferidir. 1974 yılında tutuklanıp zindana atılana ve idam edilene kadar da bu mücadelesini aralıksız sürdürüyor.

Leyla Qasım, ulusal mücadelede aktif yer aldığından dolayı Ortadoğu’da idam edilen ilk kadındır. Leyla Qasım idam edilse de, yürüttüğü mücadele, geliştirdiği direniş ile sonrasında Kürt kadınlarının mücadeleye aktif katılmasına öncülük eden bir kişidir.”

‘O SONRAKİ KADINLARA BİR YOL OLDU’

Leyla Qasım’ın Kürt kadınına yeni bir özgürlük yolu açtığını belirten, Şukufe Muhammed “Özellikle Kürt kadını açısından bir öncü kişilik oldu. Ondan sonra Leyla Qasım’dan etkilenerek çok sayıda kadın Kürt özgürlük mücadelesinde yer almaya başladı. Bu etki bugüne kadar süre geldi” dedi.

Leyla Qasım’ın Kürt mücadelesinde sembol kadın kişiliklerden olduğunu, bugün bu mücadelenin Rojava’da ve gerilla saflarında binlerce kadın tarafından daha da büyütüldüğünü söyleyen Muhammed, şöyle konuştu: “Bugün de binlerce Kürt kadını cephede, siyasette etkin bir şekilde mücadele yürütüyor. Leyla Qasım gibi nice devrimci, öncü Kürt kadını ortaya çıktı. Örneğin Sakine Cansız’da Kürt kadın devrimciliğinde sembol bir isim oldu. Yine Güney Kürdistan'da Viyan Soran aynı şekilde sembol isimlerden oldu.”

Kürt kadın mücadelesinin sadece sembol kişilerle sınırlı kalmadığını, onların öncülüğünde Rojava’da, Kuzey Kürdistan'da, Güney ve Doğu Kürdistan'da binlerce Kürt kadını kendi ülkesini savunduğuna dikkat çeken Muhammed, bunların da rollerinin Leyla Qasım’ın özgürlük mücadelesindeki rolünden kesinlikle aşağı kalmadığını belirtti.

Şukufe Muhammed bu mücadelenin bir etkileşim halinde süregeldiğini de söyleyerek şunları ekledi: “Tabi bütün bu süregelen mücadele sonucunda Kürt kadını kendi haklarını elde etti. Kürt halkının özgürlük mücadelesinde etkin şekilde yer aldı. Gerilla saflarındaki kadınlar, Rojava’daki kadınlar Kürt halkının dünyada tanınmasında öncülük rolü oynuyorlar. Bu Kürt kadınları açısından büyük bir onurdur.”

‘LEYLA HEM ULUSAL MÜCADELENİN HEM KADIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNCÜ NEFERİ OLDU’

Leyla Qasım’ı hem ulusal kurtuluş mücadelesinin hem de kadın özgürlük mücadelesinin bir neferi olarak tanımlamanın daha doğru olacağına dikkat çeken, Şukufe Muhammed, Leyla Qasım’ın bu iki kimliği mücadelesinde çok iyi temsil ettiğini kaydetti.

O dönem bu iki kimliği kendisinde temsile kavuşturacak bir kadına rastlamanın son derece zor olduğunu, söyleyen Muhammed son olarak şunları söyledi: “Ancak Leyla Qasım Kürt toplumunda kadının okul dahi okumadığı bir dönemde Bağdat’a üniversiteye gidiyor ve Kürtlere zulüm yürüten Irak devletinin merkezinde onlara karşı mücadele yürütüyor. Bu son derece önemli bir durumdur. Ama maalesef bu özgürlük savaşçısını çok erken kaybettik. Irak faşizmi bu Kürt kadınının özgürlük mücadelesini ancak idamla durdurmaya çalıştı. Fakat Leyla Qasım’ın yürüdüğü özgürlük yolunda dediğim gibi, bugün binlerce Kürt kadını yürüyor. O açıdan Leyla’nın hayatını adadığı mücadele kesinlikle kazanmıştır.”

...