Mersin’de “Kadın Buluşması”

Mersin'de düzenlenen "Kadın Buluşması"nda DEM Parti, irade gaspına karşı kadınların güç birliğini vurguladı. Kürt siyasetçi Sabahat Tuncel'in de katıldığı etkinlikte, eş başkanlık sistemi ve kadınların yaşamına etkileri tartışıldı.

MERSİN'DE BULUŞMA

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Mersin'de Kürt siyasetçi Sabahat Tuncel'in de katılımıyla "Kadın Buluşması" düzenledi. Etkinlik öncesinde Barış Anneleri ve parti temsilcileri, Sabahat Tuncel'i kentin girişinde çiçeklerle karşıladı. DEM Parti Mersin İl Örgütü önünde gerçekleşen buluşmaya çok sayıda kadın, Sabahat Tuncel'i “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla karşıladı. Buluşmaya DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, kadın kurumları temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. Toplantıda, kayyum politikaları, kadınların güncel sorunları ve saldırılara karşı mücadele stratejileri ele alındı.

İRADE GASPINA BÜYÜK BİR DİRENİŞ VAR

Buluşmada ilk olarak söz alan Milletvekili Perihan Koca, bir aydan fazladır irade gaspına karşı mücadele verdiklerini belirterek, “3 Haziran’dan beri belediyeler bizimdir diyerek sokaklardayız. Mücadeleyi büyüterek, halkın iradesine sahip çıkıyoruz. Wan’daki yürüyüş, Barış Anneleri’nin, yoldaşların ve halkın büyük azmiyle gerçekleşiyor. Ülkenin dört bir yanında 3. dalga kayyum gaspına karşı büyük bir direniş var” dedi.

İLK SALDIRI EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİNE YAPILDI

Perihan Koca'nın ardından konuşan Kürt siyasetçi Sabahat Tuncel, kayyum politikalarının kadınların yaşamına etkilerini vurguladı. Belediyeleri işgal edenlerin ilk hedefinin eşbaşkanlık sistemi olduğunu belirten Sabahat Tuncel, “Eş başkanlık; eril siyasetin ortadan kaldırılması, yaşamın kadın-erkek eşitliği bağlamında yeniden ele alınması, karar ve uygulama mekanizmalarında kadınların yer alması ve yaşamın her alanında kadınların var olması anlamına gelir. Bu nedenle ilk saldırı eş başkanlık sistemine yapıldı” şeklinde konuştu.

Sabahat Tuncel, eşbaşkanlığın kadınlar için büyük bir kazanım olduğunu vurgulayarak, en az 6284 sayılı yasanın savunulması kadar eşbaşkanlığa da sahip çıkılması gerektiğini ve saldırılara karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ ÇİZGİYE KARŞI İDEOLOJİK BİR SALDIRI

“Eşbaşkanlık sadece Kürt kadınlarının kazanımı değildir” diyen Sabahat Tuncel, eşbaşkanlık sisteminin yerel düzeyde uygulanmasının önemini şu sözlerle açıkladı: "Eşbaşkanlığı neden merkezde uyguluyoruz sorun olmuyor da yerel yönetimlerde uygulayınca sorun oluyor? Çünkü bu, hizmetin buna göre şekillenmesi demektir. Kentlerde yaşayan herkesin eşit düzeyde hizmet alması demektir. Eş başkanlık, kentleri kadınların da yaşayabileceği, nefes alabileceği alanlar haline getirmeyi amaçlamaktadır. Kayyum rejimi, tüm bu kazanımları elinden alıyor. Kayyum, kadın özgürlükçü çizgiye karşı ideolojik bir saldırıdır.”

Sabahat Tuncel, bu saldırılara karşı kadınlara mücadele çağrısı yaptı.