Mersin’de Leyla Şaylemez için anıt mezar yapıldı

Mersin’de Leyla Şaylemez için bir anıt KJA tarafından yapıldı. Anıt, Şaylemez’in Mersin’de defnedildiği Güneykent Mezarlığı’nda yapıldı.

Mersin’de Leyla Şaylemez için bir anıt KJA tarafından yapıldı.  Anıt, Şaylemez’in Mersin’de defnedildiği Güneykent Mezarlığı’nda yapıldı.

Paris’te 9 Ocak 2013 günü PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile katledilen Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için Mersin’de anıt yapıldı.

Fransa'nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 yılında katledilen Leyla Şaylemez (Ronahî) için Mersin'de defnedildiği Güneykent Mezarlığı'nda Kongreya Jinên Azad (KJA) tarafından anıt yapıldı. Anıtın açılışı öncesi Nur Camisi'nin önünde toplanan binlerce kişi, Güneykent Mezarlığı'na yürüyüş düzenledi. DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ve HDP milletvekilleri Çilem Öz, Meral Danış Beştaş, Hatice Seviptekin ile Tuğba Hezer’in de bulunduğu binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Unutmadık, unutmayacak, unutturmayacağız" ve Suruç'ta SGDF'li gençlere dönük gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitiren 31 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşındı.

"Jin, Jiyan, Azadî" ve "Leyla yoldaş ölümsüzdür" sloganlarının atıldığı yürüyüşten sonra mezarlıkta KJA adına konuşan Mervan Tekin, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ve Sakine Cansız'ın hesabını soracaklarını belirterek, 3 kadını özgürlük mücadelesinde yaşatacaklarını söyledi. 

Şaylemez'in ağabeyi Servet Şaylemez, tüm katılımcılara teşekkür etti.

DTK Eşbaşkanı Selma Irmak da konuşmasında, "Fransa yargısı bugün bunları itiraf etmek zorunda kaldı. Biz defalarca bu katliamda MİT'in parmağının olduğunu söyledik. Ancak her defasında duymazlıktan geldiler. Bugün ise, kendi üslerine kalacağını görünce MİT'in parmağı olduğunu açıklamak zorunda kaldılar. Üç yoldaşımıza yapılan saldırıyı basite almayacağımızı biliyorlardı. Bu saldırı Sakine nezdinde özgürlük mücadelesine, Fidan nezdinde diplomasimize ve Leyla şahsında da gençliğimize hareketimize yapılan bir saldırıydı" dedi. Son günlerde yapılan siyasi soykırım operasyonları ve hava saldırılarına da değinen Irmak, "Her şeyi affedebiliriz, ama onursuzluğu affetmeyiz. Sürecin bu hale evirilmesi onursuzluktur" dedi. 

HDP Mersin Milletvekili Çilem Öz ise konuşmasında, "Dünyanın tüm eli kanlı çetelerine kapılarını açan Avrupa ülkeleri, Kürt Halk Önderi'ne kapılarını kapattı. Demokrasinin var olduğunu sandığımız Avrupa bizim önderimize gelince hiç utanmadan nasıl bir demokrasiye sahip olduğunu gösterdi. Bundan sonra bir de 9 Ocak komplosu ile karşı karşıya kaldık. Direnen mücadele eden kadınlara Avrupa demokrasinin nasıl yaklaştığını 3 fidanımızın katledilmesi ile gördük. Egemen ülkeler eğer örgütleniyorsanız, direniyorsanız demokrasinin nasıl işleyeceğini gösterdiler. Çok önemli bir ders çıkardık bu katliamdan. Eğer bir devrim kadın devrimi değilse, demokrasi içinde kadının emeği yoksa orada demokrasiden söz edilemeyeceğini kadına yaklaşımı gösterdi bize. Bu tecrübe bize Rojava Devrimi'ni yaşatan tecrübedir. Tüm dünya kadınları görsün ki bir devrim dahi olsa içinde kadın yoksa orada devrimden söz edilemez" dedi.