Newaya Jin dergisinin Temmuz sayısı çıktı

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin bu ayki sayısını 12. yılını geride bırakan Rojava Devrimi’ne ayırdı.

NEWAYA JIN'IN TEMMUZ SAYISI

‘Çağın başat devrimi’ manşetiyle okuyucuyla buluşan gazetenin Temmuz ayı sayısında, öz savunmadan kadın öncülüklü toplumsal sisteme birçok başlık yer aldı.

Bu sayıda gazete yazarlarından Ruşen Samsat, yeni yüzyılın karakterini belirleyen devrimin kaynaklık ettiği düşünceyi, nasıl başardığını analiz etti. Samsat, devrimin ardından kadın özgürlükçü sistemin tüm soykırım saldırılarına, uluslararası güç dengeleri, ambargoya rağmen on iki yıldır ayakta kalmayı başardığına dikkat çekti.

DEVRİMLE KENDİNİ BULAN KADINLAR

Newaya Jin’in sorularına yanıt veren YPJ komutanlarından Sarya Heleb, devrimden sonra savunma alanının nasıl örgütlendiğini anlattı. YPJ’nin dönemsel değil kadının varlık güvencesi bir örgütlenme olduğuna dikkat çeken Heleb, “kadın konfederal sisteminde öz savunma her şeyden önce ideolojik ve felsefi bir meseledir. YPJ, kendini arayan ve bulan kadınların kimliğidir” dedi.

YPJ SAFLARINDA 3 ARAP KIZKARDEŞ

Kürt, Arap, Ermeni, Türkmen, Süryani, Çerkes halklarından kadınlar kimlikleri, inançları, kültürel motifleriyle katıldıkları Rojava devriminde kendilerini buldular. Dicle Demhat, Newaya Jin için Semer Tabka’nın hikayesini kaleme aldı. “Devrimle kendimi buldum” diyen Semer’in iki kızkardeşi de YPJ saflarında.

JİNEOLOJİ YÖN VERİYOR

Gazete yazarlarından Heja Zerya ise, Rojava’daki toplumsal dönüşümde Jineolojî çalışmalarının rolüne değindi. Zerya, “Jineolojî Kuzey ve Doğu Suriye’de direniş kültüründen beslenirken kadın ve halklar devrimine güç katıyor” dedi.

ROJAVA ADLI EKOTOPYA

Güler Yıldız ise, devrimin en çarpıcı yönlerinden birine, ekolojik yönüne işaret etti.

“Distopyadan ütopyaya: Rojava adlı ekotopya” başlıklı yazıda, Rojava’nın tüm dünyaya savaşın ve yıkımın ortasında bile ekolojik bir sistem ve yaşamın mümkün olduğunu gösteren ilham verici bir örnek olduğunu belirtti.

DEVRİM İÇİNDE DEVRİM YAŞANIYOR

Kürtçe sayfalarda Kuzey ve Doğu Suriye kadın çatı örgütlenmesi olan Kongra Star Koordinasyon Üyesi Hêvî Silêman, kadın konfederal sistemi, inşa çalışmaları, sosyal devrimi özetledi.

DÜNYA KADINLARININ UMUDU

Şervîn Nûdem, dünya kadınlarının Rojava devriminde nasıl bir umut gördüklerini Ivana Hoffmann’dan Anna Cambell’e, Alina Sanchez’den Elefterya Hambi ve  Sarah Handelmann’ın sözleriyle anlattı.

NÜFUS SORUNU VE CİNSİYETÇİLİK

Forum sayfasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından nüfus sorununun sermaye ve erkek tekelinin ortaya çıkardığı bir sorun olduğuna dikkat çekilen bir derleme yer aldı.

MAHPUSTA KADIN OLMAK

‘Mahpusta kadın olmak’ kitabı yayımlanan Esra Çiftçi, kadın tutsak olmanın karşılığını yazdı. Çiftçi, cezaevlerinin hem tasarım hem de içerideki uygulamalar anlamında erkek aklının ürünü olduğunu işaret ederek, kadınların cezaevlerinde bulunmasının bile başlı başına sisteme karşı bir başkaldırı anlamı taşıdığını belirtti.

Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak Merge Polat da Newaya Jin için ‘Sessiz İsyan’ adlı bir yazı kaleme aldı.

COLEMERG VE KADINLARIN DİRENİŞİ

Gazete yazarlarından Roza Metîna, kayyuma karşı mücadeleyi ve Colemerg direnişini yazdı. Kayyumların kadın ve toplum karşıtı uygulamalarını hatırlatan Roza Metîna, Colemerg’in gaspçı uygulamalara karşı önemli bir direniş örneği olarak yerini aldığını belirtti.

FESTİVALLER VE KÖKLERİYLE BULUŞMA

Müzisyen Meral Alkan ise Avrupa’da düzenlenen festivalleri yazdı. “İnsan kendi dili üzerinde yeşerir” başlıklı yazısında Alkan’ın, “Kürt kadını kendini ve köklerini saldığı toprağı çok iyi tanır. kendisine kast edeni iyi tanır. Festivaller artık mücadele alanıdır hepimiz için. Baltayla köklerimize yürüyenlerin toprağımızdan sürmenin mücadelesi” ifadesi yer aldı.

İSVİÇRE’DE KÜRT KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜ

Yurdusev Özsökmenler, 6 meclis, 5 komün ve 6 inisiyatif halinde faaliyet yürüten İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) sözcüsü Selma Sürer’le örgütlülük düzeyi, mücadele öncelikleri, Kürt kadınlarının sorunlarını konuştu.

14 TEMMUZ DİRENİŞİ ÜZERİNE

Sarina Agiri 14 Temmuz direnişini yazdı. Elif Ronahi’nin Kürt Kadın Hareketi tarihinden kesitleri anlatan yazılarının devamında kadınların neden ayrı bir örgütlenmeye ihtiyacı olduğu konusu işleniyor.

NORA CORTİNAS’IN PORTRESİ

Fidan Yıldırım geçtiğimiz ay yaşamını yitiren Arjantinli kayıpların mücadelesinde öne çıkan ve Kürt kadınlarıyla dayanışmada örnek bir ismi Nora Cortinas’ın portresini kaleme alırken, Kürtçe sayfalarda Berjîn Têkoşer Mısır kraliçelerinden Tiye’nin hayatını kaleme aldı. 

Anı sayfasında ise, Rûken Tolhildan’ın 15 Kasım 2023 tarihinde kimyasal silahlarla katledilen Berçem Umut’u (Suzan Duman) anlattığı bir yazısı yayınlandı.