Paris'te katledilen 3 kadın devrimci anıldı

Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Nusaybin ve Derik’te anıldı. Anmalarda Silopi’de aynı zihniyet tarafından katledilen 3 Kürt kadının mücadelesinin yolunda ilerleneceği mesajı verildi.

 KJA Nusaybin bileşenleri, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiyi aylardır yasaklar ile birlikte saldırıların sürdüğü Fırat Mahallesi Taziye Evi'nde yaptığı bir etkinlikle andı. Anmaya Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Sara Kaya, Mahalle Meclisi üyleri, Belediye Meclis üyeleri ve mahalledeki çok sayıda kadın katıldı.

Anma etkinliğinin yapıldığı salona Paris’te katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez’in (Ronahi) yanı sıra önceki gün Silopi’de katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatmu Uyar'ın da fotoğrafları asıldı. 

Anma etkinliğinde konuşan Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Sara Kaya, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiyi anmaya hazırlandıkları bir dönemde aynı acıyı tekrar yaşadıklarını ve Silopi’de yine aynı zihniyet tarafından 3 kadının katledildiğini söyledi. Devletin ayaklanan ve bilinçlenen Kürt kadınının iradesinden korktuğunu belirten Kaya, bu bilinci katlederek yok etmeye çalıştığını söyledi. Ancak ne olursa olsun onların mücadelesini sürdüreceklerini ifade eden Kaya, tüm Kürt kadınlarının bu mücadelede yer alması gerektiğini söyledi. Anma ardından Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in hayatlarının konu alındığı bir sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon ardından kadınlar zılgıtlar çalarak “Şehit namirin” sloganları atıldı. Anma ardından sona erdi.

DERİK'TE DE ANMA

Mardin'in Derik ilçesinde de Kongreya Jinên Azad (KJA) tarafından aynı amaçla etkinlik düzenlendi. DBP Derik İlçe binasında düzenlenen etkinliğe KJA aktivisti çok sayıda kadın katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan KJA aktivisti Gülseren Yüzal, Kürt kadınları olarak bedeli ne olursa olsun özgürlük mücadelesinin öncü gücü olmaya devam edeceklerini belirterek, "Gün ayakta kalıp, değerlerimizi koruma ve irademize sahip çıkma günüdür. Yine gün direnerek özgürlüğü sağlama ve halkımızı özgürlüğe taşıma günüdür” dedi.

Konuşmaların ardından, şiir dinletisi ve katliamda yaşamını yitiren 3 kadın siyasetçinin mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.