Portekiz Parlamentosu'ndan Türkiye'ye kınama

Portekiz Parlamentosu, üç siyasetçi kadının katledilmesine dikkat çekerek, AKP'yi kınama kararı aldı.

Portekiz Parlamentosu, 5 Ocak günü Silopi'de Kürt siyasetçi kadınlar Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın devlet güçlerince infaz edilmelerini kınadı. Kınama metninde, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetine tepki gösterilerek, "Türkiye hükümetine karşı bir pozisyon almadan yola devam etmek artık mümkün değildir" denildi.

KINAMA METNİ

Portekiz Cumhuriyet Parlamentosu'nun kınama kararının tam metni şöyle:
"Erdoğan rejiminin güvenlik güçleri, terörizmle mücadele gerekçesiyle yaptığı baskınlarda 4 Ocak gecesi Kürt hareketinin üç feminist aktivistini katletti.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyesi 41 yaşındaki Sêvê Demir, aynı zamanda Kürt halkının hakları için mücadele eden feminist bir aktivist, ve 4. Enternasyonal Dünya Kadın Yürüyüşü kapsamında düzenlenen Kürdistan Feminist Karavan’ın örgütleyicisiydi.
Kürt halkının ezilmesine karşı, ve kadın hakları ve özgürlüğü için verdiği mücadelesinden asla vazgeçmeyen dev bir kadındı. Bu davaların arkasında durduğu için 5 yıl cezaevinde yattı.
Türkiye'deki rejime karşı tam 68 gün açlık grevi sürdürdü, sağ kaldı, yine yılmadı.
Gücü ve kararlılığı, kendisini mücadeleye adadığı zulmeden güçler tarafından önemli bir tehtdit olarak algılandı.
Onur'la birlikte, halkların özgür ve egemen olabilecekleri, feminist, laik ve demokratik ‘başka bir dünya’ için hayatlarını adamış iki aktivist daha hayatını kaybetti. Silopi Halk Meclisi  Eşbaşkanı Pakize Nayır, ve KJA üyesi Fatma Uyar.
Kendi halkının meşru sivil hakları ve kadın özgürlüğü için mücadele etmekten başka bir şey yapmamış olan bu üç kadının ölümü, münferit olaylar değildir. Türk otoritelerinin Kürt halkına karşı sergilediği zulmün bir parçasıdır.
Erdoğan hükümetinin sivil hak ve hürriyetleri hiçe sayan tutumu, baskı ve zulmü  gözardı edilemez.
Türkiye hükümetine karşı bir pozisyon almadan yola devam etmek artık mümkün değildir.
Kitleler üzerinde gerçekleştirilen saldırıları meşrulaştırmak için terörist tehdit oluşturdukları iddiasını kullanmalarını reddetmeliyiz.
Bu kadınların kaybı feminist hareketi fakirleştirmiş, dünyayı daha da grileştirmiştir.
8 Ocak 2016 tarihinde toplanan Cumhuriyet Parlementosu, bu elim olay karşısında derin üzüntüsünü ifade eder; kurbanlara, kurbanların ailelerine ve Kürt halkına bağlılık ve saygılarını iletir ve Türkiye’de özgürlük ve insan haklarına yapılan tüm saldırıları kınar."