REPAK, Barselona'da temaslarda bulundu

Barselona Üniversitesi Kadın ve Cinsiyet Araştırmaları Enstitüsü davetlisi olarak Katalonya’ya giden Kürt Kadın İlişkiler Merkezi (REPAK) Temsilcisi Meral Çiçek, burada bir dizi temaslarda bulundu.

Barselona Üniversitesi Kadın ve Cinsiyet Araştırmaları Enstitüsü davetlisi olarak Katalonya’ya giden Kürt Kadın İlişkiler Merkezi (REPAK) Temsilcisi Meral Çiçek, burada bir dizi temaslarda bulundu. Katalonya Parlamentosu Dış İşler Komisyonu’nda Kürdistan’daki son gelişmeler hakkında konuşan Çiçek, Barselona’nın yeni seçilmiş ilk kadın belediye başkanı ile de görüştü.

JİNEOLOJİ VE KÜRT KADIN DEVRİMİ KONUŞULDU

Merkezi Hewlêr’de bulunan REPAK Yönetim Kurulu Üyesi Meral Çiçek, son günlerde Katalan Özerk Bölgesi’nde bir dizi etkinlik ve görüşmeye katıldı. 8-10 Temmuz günleri arasında Barselona Üniversitesi’nde düzenlenen "Eylemle Araştırma Arasında Feminist Diyaloglar" başlıklı konferansta Jineoloji konulu özel sunum yapan Çiçek, Kürt kadınlarının mücadelesini konu alan üç panele katıldı. Bu çerçevede 7 Temmuz’da Barselona Özerk Üniversitesi’nde, 13 Temmuz’da Ca la Dona isimli otonom kadın evinde, 14 Temmuz’da ise Vilanova şehrinde Kürt Kadın Devrimi konulu paneller düzenlendi. 

“Rojava Devrimi neden kadın devrimidir?” başlığı ile Barselona Üniversitesi’nde gerçekleştirilen panele ağırlıkta profesör ve akademisyen kadınlar katılım sağlarken, “Kürdistan ve Katalonya’da Kadın Mücadeleleri” başlıklı etkinliğe 9 ayrı örgütten çok sayıda kadın katıldı. Önceki akşam Vilanova’da Ateneu örgütünün düzenlediği “Kürdistan: Kadın Devrimi ve Ortadoğu” konulu panele yoğun ilgi gösterildi. Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde kadının stratejik rolü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından geliştirilen devrim teorisi ve kadın öz savunma konseptinin ele alındığı panellerin her birinde katılımcılar Katalonya’daki durumla karşılaştırmalı çok sayıda soru sorarak tartışma da geliştirdiler. 

'DAİŞ İLE SADECE KÜRT HAREKETİ ETKİLİ MÜCADELE EDİYOR'

REPAK Temsilcisi, Katalonya’da bulunduğu süre içinde bazı görüşmeler de gerçekleştirdi. Bu çerçevede Kürdistan’daki mevcut siyasi durumla ilgili Katalan Özerk Parlamentosu Dış İşleri Komisyonu’na konuştu. Parlamento’da temsili bulunan 5 siyasi partiden 4’ünün temsilcilerinin katıldığı toplantıda Çiçek, DAİŞ'in Şengal ve Kobanê’ye yönelik saldırılarının ardından yaşanan gelişmeleri özetleyerek, bütün güçlerin DAİŞ ile mücadeleyi konuştuğunu ancak bölge ve dış güçlerin bir çözüm perspektifine sahip olmadığını vurguladı. DAİŞ ile en etkili mücadele veren Kürt Özgürlük Hareketi’nin çözüm projesinin olduğunun altını çizen Çiçek, “Ortadoğu’da demokrasi, katılımcılık ve çoğulculuğa dayalı Demokratik Ortadoğu Konfederasyonu modeli, kalıcı barış sağlayacak gerçek çözüm modelidir. Bunun mücadelesi bugün, kadınların öncülüğünde Kuzey Kürdistan ve Rojava’da verilmektedir” diye konuştu. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirmeye çalıştığı demokratik çözümün doğrudan bölge üzerinde değiştirici rol oynadığına dikkat çeken Çiçek, “Bu açıdan kim ki demokratik bir Ortadoğu istiyorsa bugün Öcalan’ın baş müzakereciliğinde çözüm sürecinin geliştirilmesini destekleyip, Rojava’daki Demokratik Özerk sistemi savunmalıdır” dedi. 

Meral Çiçek ayrıca Mayıs sonunda Podemos’un desteklediği “Barcelona en Comu” adlı sol siyasi oluşumun adayı olarak seçilen Ada Colau’yu makamında ziyaret etti. Çiçek, Kürt Kadın Özgürlük Hareketi olarak Colau’yu kutlayıp, kadın odaklı belediyecilik geliştirmenin önemini vurguladı. Kürt kadınlarını ağırlamaktan oldukça memnun olduğunu ifade eden Colau ile Çiçek, görüşmede geliştirilecek olası projeler üzerine konuştu.