GÖRÜNTÜLÜ

Sakine Cansız Kadın Festivali başladı

İsviçre’nin Zürih kentinde 11’incisi düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali başladı. Farklı kimlikler ve kültürlerden kadınların buluştuğu festivalde, “Sara’nın kavgası bize yol gösteriyor” mesajı verildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen PKK'nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız anısına düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali, İsviçre'nin Zürih kentinde başladı.

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) öncülüğünde, 30’a yakın kadın örgütü ve inisiyatifin desteklediği festival, bu yıl "Jin, Jiyan, Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz" şiarıyla Zürih Kasernenareal alanında gerçekleşiyor.

Kürt Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitiren kadın devrimcilerin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle donatılan festival, devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Festivalin açılış konuşmasını YJK-S üyesi Selma Sürer yaptı.

Festivalin dünya kadınlarını birleştirdiğini ve Kürt kadınlarının mücadelesinin ezilen kadınlara yol gösterdiğini belirten Selma Sürer, sözü daha sonra YJK-S adına Özen Aytaç’a bıraktı. Sakine Cansız’ın mücadele ruhunun önemini vurgulayan ve Zeynep Kınacı’yı anan Özen Aytaç, “Heval Sara ve Heval Zilan’ın mücadelesi bizim yol haritamızdır” dedi.  

Özen Aytaç şunları ekledi: “Sakine Cansız bir gerilla bir yaşam felsefesidir. Yaşamı içindeki engelleri birer birer aşarak bir güç haline geldi. Mücadele onun için her zaman bir onur meselesi oldu. Ve o her yerdeydi, kimi zaman bir komutan, kimi zaman bir savaşçı, kimi zaman bir diplomat, kimi zaman bir kız kardeş, kimi zaman bir direnişçi ve en önemlisi duruşuyla bize yol gösterendi. Onun mütevaziliğinin yanı sıra azimli duruşu, doğruya olan inadı ve kavgası biz kadınlara bir mirastır”.

1996 yılında Dersim’de gerçekleştirdiği fedai eylem sonucu şehit düşen PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı da anan Özen Aytaç, “Zilan’ın eylemi bizler için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Heval Sara ve Heval Zilan’ın mücadelesi bizim yol haritamızdır. Onların kadın mücadelesi artık dünyayı sarmış durumda. Onlardan aldığımız mirasla, Jin jiyan Azadi biz kadınlar birlikte devrime yürüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Festival, farklı kadın örgütlerinin düzenlediği kültürel etkinliklerle devam ediyor. Festival organizasyonunda yer alan kurumlar arasında; İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S), Genç Kürt Kadınları (TekoJIN), Women Defend Rojava, Medico International, Frauen Lesbes Kasama, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), FİST, Sosyalist Kadın Birliği (SKB), PDA, Yeni Kadın, Demokratik Alevi Hareketi (FEDA), Zürih Kollektive, Solifonds, Frauenbündnis, International Kadın Vakfı (WİLPF) Sosyalist Kadın Birleşeni (BFS), Amed Zürih Köprüsü, BastA, Sosyalist Parti (SP) ve Alternatif Liste (AL), Frauenstreick (Kadın Grevi), UniMenos, Mor-Kızıl Kollektive ve Bethnahtin Frauen UnioN bulunuyor.