SKM kongresinde Cizre ve Sur'daki kadınlar selamlandı

SKM'nin 3. Olağan Kongresi yapıldı. Kongrede konuşan Yüksekdağ, AKP ve Erdoğan'ın hem kadınları hem de mücadelelerini hedef aldığına dikkat çekerek, Kürdistan'da direnen kadınları selamladı.

SKM'nin 3. Olağan Kongresi yapıldı. Kongrede konuşan Yüksekdağ, AKP  ve Erdoğan'ın hem kadınları hem de mücadelelerini hedef aldığına dikkat çekerek, Kürdistan'da direnen kadınları selamladı. SKM Sözcüsü Çelebi de AKP'nin özgürleşen kadını yok etmek istediğini dile getirdi. Kongrede, kadın direnişinin büyütüleceği mesajı verildi. Kongreye YJA Star da mesaj gönderdi.
Sosyalist Kadın Meclisleri'nin (SKM) 3. Olağan Kongresi, Su Tiyatrosu'nda düzenlendi. Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, HDP Van Milletvekili Bedia Gökçe, Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri, Cumartesi Anneleri, erkek şiddeti sonucu katledilen kadınların aileleri, Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatları da katıldı. 
Kongrenin yapıldığı salona, "Cins bilinciyle örgütleniyoruz kadın devrimiyle özgürleşeceğiz", "Yaşasın kadın devrimi" pankartları ve yaşamını yitiren kadın gerillaların fotoğrafları asıldı. "Devrime adım adım geliyor özgür genç kadın", "Jin jiyan azadi" sloganlarının atıldığı kongre, Özgür Genç Kadınlar'ın (ÖGK) "Devrime adım adım geliyor özgür genç kadın" pankartının sahnede açması ile başladı. 

ÇELEBİ: AKP ÖZGÜLEŞEN KADINI YOK ETMEK İSTİYOR

Kongrede ilk konuşmayı, SKM Sözcüsü Fadime Çelebi yaptı. Çelebi, AKP'nin dayattığı savaş konseptiyle başta Kürt halkı olmak üzere tüm kesimlere katliam dayatıldığını söyledi. Kürt halkına açılan savaşla birlikte Batı'da Kürt halkı ile yan yana mücadele edenlere saldırıların yapıldığını dile getiren Çelebi, savaştan en çok etkilenenlerin kadınlar olduğuna vurgu yaptı. Çelebi, AKP'nin kadını "eş, çocuk, mutfak" üçgeninde gördüğünü ve görevlerini bununla sınırladığını belirterek, "Biz bu politikalara itaat edecek miyiz? Elbette hayır. AKP özgürleşen kadınları yok etmek istiyor. Ekin Wan'ı nasıl katlettilerse Yeliz ve Şirin de olduğu gibi kadınların beyinlerine kurşun sıkarak politik kadın istemediğini gösteriyor. Biz AKP'nin bu politikalarına isyanımızı büyüteceğiz" dedi. 
Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadın katliamlarını artıran politikalara başvurduğunu belirten Çelebi, "Diyanet bile adeta kadınlara karşı fetva yayımlıyor. Devlet Diyanet aracılığı ile her türlü gericiliği dayatıyor. Bunlar yaşanırken biz bunlara sessiz kalacak mıyız? Tabiki hayır" diye konuştu. Çelebi, kadınların mücadeleyi büyüteceğini ve mücadeleyi ortaklaştıracaklarını vurguladı. 

ULUSOY: KADIN DEVRİMİ YENİLMEZ

ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy da, ESP'nin kurulurken kadın mücadelesi vereceğini ve partide dahi erkek egemenliğine karşı mücadele edeceklerini hedeflediklerini belirtti. SKM'nin parti içinde kadın iradesinin oluşmasında temel bir yerde durduğunu dile getiren Ulusoy, SKM'nin partinin ilerlemesinde kilit bir yerde durduğuna dikkat çekti. "Kadınlar mücadelenin en ön saflarındadır" diyen Ulusoy, " Kadın devrimi kendi önderlerini yaratarak ilerliyor. Bu devrimler asla yenilmez" dedi. 

YÜKSEKDAĞ: AKP DÖNEMİNDE KÖTÜNÜN KÖTÜSÜ OLDU!

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise şöyle konuştu: "En erkek iktidarcı iktidar bu iktidardır, AKP'dir. Sömürü anlayışı uygulaması bu iktidardadır. En katı, en yasakçı siyasetin uygulanması bu iktidar dönemindedir. Türkiye halkları her gün bunları yaşıyor, görüyor. Kadınların toplumsal yaşamdaki durumu bakımından kötünün kötüsü, beterin beteri yine AKP döneminde oldu. En ağır politik ideolojik saldırılar bu dönemde oldu. İlerleyen kadını yine geriletmek isteyen bu iktidar oldu. 'Konuşmayın, gülmeyin, şu saatte sokağa çıkmayın, çıksanız başınıza bir şey gelirse devletten bilmeyin' diyen bir iktidarla karşı karşıyayız."

'KAZANDIĞIMIZ MEVZİLER OLDU'

AKP'nin milyonlarca kadını bir tarafa kendisini de bir tarafa koyarak kadın ve erkek arasındaki toplumsal kutuplaşmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Yüksekdağ, şöyle devam etti: "AKP'nin kadın düşmanı olduğunu biliyoruz. 14 yıldır bununla mücadele ediyoruz. Kazandığımız mevziler oldu, kaybettiğimiz mevziler oldu. Kadınların ufacık mücadele alanlarını AKP bugün geriye püskürtmeye, geriye çekmeye çalışıyor. Son süreç bakımından kadının katline ferman çıkartılmış durumda. Yaşanan gelişmelere baktığımızda çıkaracağımız en esaslı ve sade sonuç budur. Bir taraftan politik kadınlara yönelik saldırılar, kadının sadece politik kimliğinden değil cins kimliğine de saldırma örnekleri bu dönemde yaşandı. Her yerde bir çılgınlık vahşet düzeyinde artan kadın cinayetleri, bir yerde kadının istihdamdan çıkartılmasına yönelik müdahaleler, bir taraftan öğrenci genç kadınlara yönelik çok ağır kısıtlamalar ve saldırılar, bir taraftan köyünde dahi köyüne, mahallesine, ağacına, deresine sahip çıkamayacak hale getirilmesi. Bunların hepsini topladığınızda toplam olarak kadınların ve kadın mücadelesinin hedef alındığını görürsünüz." 

'BU FERMANI YIRTIP ATARIZ'

14 yıllık AKP iktidarına bakıldığında binlerce kadının yaşamını kaybettiğini belirten Yüksekdağ, katliamlara karşı devletin kadınları korumadığını yargının da erkekleri koruduğunu söyledi. Erkek suçluların aklandığını hatırlatan Yüksekdağ, "Erkekleri masum göstermek için erkek egemen sistem her gün çalışıyor. Ama bizim görevimiz nettir. Birileri kadın katliamına ferman çıkardıysa bizim görevimiz de bu fermanı yırtıp atmaktır. AKP'nin kadın katliamı fermanını yırtıp atacağız" dedi.

CİZRE VE SUR'DAKİ KADINLARA SELAM

Yüksekdağ, bütün Türkiye halkları açısından zor bir dönemden geçildiğini ifade ederken, şunları kaydetti: "Cizre'de, Sur'da evlerini, çocuklarını onurla savunan kadınlar var. Taybetler, Selametler var. Yaşayan ve yaşatmak isteyen on binlerce kadın var. Öz yönetim mücadelesi içinde direnen on binlerce kadını yeniden saygı ile selamlıyoruz. Karadeniz'de ağacına sımsıkı sarılan, o ağaçtan kendisini yeniden üreten kadınlara buradan selamlarımızı iletiyoruz. Fabrikalarda her gün emek emek yaşamı dokuyan kadınlara saygılarımızı iletiyoruz. Okullarda, liselerde, yurtlarda geleceğin enerjisi gücü olan kadınlara buradan saygılarımızı iletiyoruz. Evinin içinde çalışan, emeği görülmeyen kadınlara saygılarımızı iletiyoruz. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir. Direnen kadınlar her yerde birbirini bulur."
AKP'nin kutuplaştıran nefret politikasına karşı, kadın iradesinin barışı yükselten bir güç olduğunu dile getiren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, özellikle sosyalist kadın mücadelesinin barışı yükselteceğine vurgu yaptı. 

YJA STAR MESAJ GÖNDERDİ

Kongrede, YJA Star Koordinasyonu tarafından gönderilen mesaj da okundu. Mesajda, "Kongrenize katılamasak da çalışma azminizi selamlıyoruz. Kadın örgütlüğüne önem veren ve kadının özgürlüğünü esas alan çalışmaların hepsi bizim için anlamlı ve tarihseldir. Bir kadın hangi etnikten olursa olsun özgürleşmediği sürece biliyoruz ki demokratik sistem kurulamaz ve özgür bir toplum ulaşılamaz. Örgütlenen her kadın bir adım demokratikleşen ve özgürleşen toplumdur, diyor ve kongrenizi selamlıyor, başarılar diliyoruz" denildi.