Stockholm’de uluslararası feminist konferans düzenleniyor

23 Ocak Cumartesi günü İşçi Eğitim Merkezi'nde (ABF) düzenlenecek konferans Rrriotsamba adlı kadın grubunun samba gösterisinin ardından Uluslararası Sol Forum Başkanı Ann-Margarethe Livh'in konuşmasıyla açılışını yapacak.

İsveç Uluslararası Sol Forumu, bu hafta sonu İsveç'in başkenti Stockholm'de dört kıta ve 10'u aşkın ülkeden devrimci ve feminist kadınların bir araya gelip bölge ve dünyadaki gelişmeleri tartışacağı uluslararası feminist konferans düzenleyecek.

23 Ocak Cumartesi günü İşçi Eğitim Merkezi'nde (ABF) düzenlenecek konferans Rrriotsamba adlı kadın grubunun samba gösterisinin ardından Uluslararası Sol Forum Başkanı Ann-Margarethe Livh'in konuşmasıyla açılışını yapacak.

Konferansın ilk panelinin teması “Dört kıtada kadın mücadeleleri”. Kadın hakları savunucusu ve Tiyatro Sanatçısı America Vera-Zavala'nın yöneteceği panelin konuşmacıları Ekvador’daki yerli halkın temsilcilerinden Blanco Chancosa, Afganistan’dan Seay Ghaffar, Senegal’dan Ndeye Kady Ndiaye ile Rojava Kantonları’nın Dış İlişkiler sorumlusu Sinem Muhammed.

Öğleden sonra yapılacak Carolina Hemlin ve Anna Dahlqvist'in konuşmacı olarak katılacakları panelde ise dünyanın değişik ülkelerindeki feminist ve kürtaj hakları savunucularına yönelik baskı ve saldırılar ele alınacak.

Guatemala’dan Alejandra Cabrera, Endonezya’dan Wahida Baharuddin Upa, Pakistan’dan Farzana Mokhtar ve İsveç’ten Ciczie Weidby'in konuşmacı olarak katılacakları panelde ise kadınların siyasal ve sendikal mücadele içindeki yer ve konumlarını tartışılacak.

El Salvador'da baskı ve şiddete uğrayan kadınlara yardım etmek amacıyla FMNL'in desteğiyle bir kadın merkezi kuran Yaniera Argueta, deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

“Kadın perspektifiyle günümüzde Rojava” temalı günün son etkinliğinde Sinem Muhammed, Rojava Devrimine kadınların katılımını, Kobanê'nin savunulmasında oynadıkları rolleri ile Ortadoğu'daki kadın hareketinin gelişmesi üzerindeki etkilerini ele alan bir konuşma yapacak.

Pazar gününün ilk etkinliğinde dünyanın değişik ülkelerinde kadınların barış süreci ve görüşmelerindeki rolleri tartışılacak. Panelin konuşmacıları Kolombiya’dan İsabel Contreras, Türkiye’den Nazan Üstündag, Suriye’den Jalileh Al Turk, Filistin’den Rareeta Adnan Abu Ghosh.

Dini köktenciliğin gelişmesinin kadınlar üzerindeki etkisi ve kadınların köktenciliğe karşı verdikleri mücadelede izledikleri stratejilerin tartışılacağı konferansa ise Afganistan’dan Selay Ghaffar, Pakistan’dan Shahnaz Iqbal,  Batı Şeria’dan Amanda Manasra, Guatemala’dan Alejandra Cabrera ve Diyarbakır’dan Kürt Kütüphanesi çalışanlarından Şükran Mızrak konuşmacı olarak katılacak.

İki gün sürecek konferans süresinde Latin Amerika ve İskandinavya'da yaşayan yerli halkların karşı karşıya kaldıkları sorunların tartışılacağı paneller de düzenlenecek.

Uluslararası Sol Forumu bundan önceki konferansını 2013 yılında Nepal'de düzenlemişti.