TJA, tecavüze uğrayan çocuğun tutuklanmasını protesto etti

Tecavüze uğrayan çocuğun tutuklanmasını protesto eden TJA, “Erkek adalete ve cezasızlık politikalarına karşı mücadelemizi büyüteceğiz” derken, çocuğun yanında olacaklarını belirtti.

Mêrdîn’de bir çocuk, 2023 yılının Mart ayında akrabası olan N.Ç.’nin tecavüzüne uğradı. Tecavüz nedeniyle hamile kalan çocuk, ölü doğduğunu ifade ettiği bebeğin ölümünden sorumlu tutularak “kasten öldürme” suçlamasıyla 16 Ocak’tan bu yana tutuklu bulunuyor.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Mêrdîn’de çocuğun tutuklanması ve faillerin ise serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı. Çocuğun tutuklu bulunduğu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılan açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Saliha Aydeniz ile Beritan Güneş Altın da katıldı.

“Taciz, tecavüz her yerde, susmayacağız, sessiz kalmayacağız, failler cezalandırılsın” pankartı açılan açıklamada TJA Mêrdîn Sözcüsü Hatice Öncü konuştu. Aldığı kararlar ile devletin erkek şiddetine zemin hazırladığını kaydeden Hatice Öncü, “erkek adaletiyle” cezasızlık politikasının derinleştirildiğini söyledi.

‘ÇOCUĞU YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ’

Tutuklanan çocuğu yalnız bırakmayacaklarını ifade eden Hatice Öncü, “Kadınların mücadele tarihinden aldığımız güçle savaşa, şiddete, erkek egemen zihniyete, taciz, tecavüze, erkek adalete ve cezasızlık politikalarına karşı mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın ise, cezaevinde tutulan kız çocuğunun hakkını savunacaklarını ifade ederek, “Mutlaka ve mutlaka bu erkek egemen zihniyeti kadınların öncülüğünde yıkacağız. Jin jiyan azadî, bütün erkek egemen sistem savunucularının korkulu rüyası olmaya devam edecek” diye belirtti.

Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından “Jin, jiyan, azadî” sloganı ile sona erdi.