TJK-E: Avesta derhal serbest bırakılmalı

TJK-E, “özgür Kürdün sesi olan Sterk Tv’nin çalışanı Aysel Avesta şahsında Şengal ve Başure Kürdistan’da demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren halklara TC sömürgeciliği ile birleşen bir darbe girişimi olarak nitelendiriyoruz” dedi.

Kürt gazeteci Aysel Avesta’nın KDP tarafından gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan TJK-E, “özgür Kürdün sesi olan Sterk Tv’nin çalışanı Aysel Avesta şahsında Şengal  ve Başure Kürdistan’da demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren halklara TC sömürgeciliği ile birleşen bir darbe girişimi olarak nitelendiriyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Stêrk TV çalışanı ve özgür basın emekçisi Aysel Avesta’nın (Gazal Kızılboğa) 19 Mayıs’ta Güney Kürdistan’ın Duhok kentinde KDP asayişi tarafından gözaltına alınmasını kınadı. TJK-E, Avesta’nın gözaltına alınmasının özgür basıncılığa ve kadın emeğine vurulmak istenen bir darbe girişimi olduğunu belirtti.

TJK-E açıklamasında şunlara dikkat çekti: “Özellikle böylesi bir süreçte Aysel Avesta’nın Şengal’de DAİŞ’e karşı mücadele eden ve özgür bir yaşam inşası için direnen Şengal halkının yanında program yapımı sonrası gözaltına alınması bizler açısından manidar olmaktadır. Özellikle geçtiğimiz günlerde KDP’nin yaşadığı siyasal ve ekonomik kriz dönemine denk gelmesi Ortadoğu’nun yeniden dizayn planı çerçevesinde KDP’nin üstlenmeyi ve sürdürmeyi hedeflediği bu politikasının Kürdü Kürde kırdırtan bir uygulama olarak görmekteyiz. Kürdistan’ı dört parçaya bölen Sykes-Picot anlaşmasının 100. yılında yeniden Kürt ulusal birliğinin önüne engel teşkil eden KDP bu  tavrını sürdürmektedir. Şengal’in özgürleşmesini hazmedemeyen bu yaklaşımını böylesi uygulamalarla kendince tekrar uluslararası güdümlü himayesine almaya çalışmaktadır. Böylesi bir dönemde KDP'nin koydu bu sınırlar Rojava’da Sêmalka kapısının kapanması yine Güney Kürdistan’da aktivist ve siyasetçilere yapılan bu baskılar bu yeni planın parçası olmaktadır. 

KDP’yi bu tavrından derhal vazgeçmeye çağırıyoruz. Böylesi bir dönemde ve özellikle de özgür Kürdün sesi olan Sterk Tv’nin çalışanı Aysel Avesta şahsında Şengal  ve Başure Kürdistan’da demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren halklara TC sömürgeciliği ile birleşen bir darbe girişimi olarak nitelendiriyoruz. 

Bunun için Aysel Avesta  derhal serbest bırakılmalıdır.”