GÖRÜNTÜLÜ

‘Topluluğa dönmeye hazırız’

Topluluğa Dönüş Karavanı, Chiapas’ta yaptığı basın açıklamasının ardından Mexico City’ye geçti. Açıklamada, “Bu geri dönüş aynı zamanda ırkçılığın, faşizmin, nefretin ve sağ hükümetlerin yol açtığı yıkım ve yaraları iyileştirme anlamını taşıyor” denildi.

ABYA YALA FEMİNİSTLERİ

Abya Yala, Euskal Herria, Kurdistan ve farklı bölgelerden 21 Haziran'da bir araya gelen feminist, aktivist, insan hakları savunucularından oluşan “Topluluğa Dönüş Karavanı”, Meksika'nın Chiapas şehrinde bir basın açıklaması yaparak Karavan'ın ikinci durağı olan Mexico City şehrine geçti.

Basın açıklaması, Abya Yala Feministleri, Mujeres Sexta Joven, Kürt Kadın Hareketi İle Dayanışma Komitesi-Chiapas tarafından organize edildi. 

Feministler, etkinliklerinin ikinci durağı olan Meksiko City'de Milpa Alta ve Xocimilki belediyelerinde toprak ve su için direnen yerli halklar ile buluşarak burada yaşayan aktivistlerin de katılacağı bir etkinlik düzenleyecek.

Basın açıklamasında Chiapas siyasi tutsakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için özgürlük talebinde bulunuldu. Ayrıca Abdullah Öcalan’ın 25 yıllık tutsaklık süreci hakkında kısa bir bilgilendirme de yapıldı. 

Basın açıklamasında eylemin amacına dair şu ifadeler kullanıldı:

“21 Haziran'da Abya Yala, Euskal Herria, Kurdistan ve diğer farklı bölgelerden geldik. Halkçı  feminist, topraklarının savunucusu, şifacı olan ve 2017'den beri sürgünde yaşayan Lolita Chavez, kendisine yöneltilen suçlamalardan beraat etmesi üzerine topluluğuna geri dönüyor. Ancak Lolita Chavez adli anlamda topraklarına dönmüş olmakta özgür olsa da ırkçı, sömürgeci faktörlerin birçoğu devam etmektedir. Ataerkil zihniyetin temsilleri ve kapitalist iktidar pusuda beklemeye devam etmektedir. Bu nedenle Lolita Chavez öncülüğünde Abya Yala feministleri, bu geri dönüşü halklar için felsefik, siyasi bir yol olarak yürütmeye karar verdi. Bu geri dönüş aynı zamanda kolektif olarak ırkçılığın, faşizmin, nefretin ve sağ hükümetlerin yol açtığı yıkım ve yaraları iyileştirme anlamını taşıyor. Feministler ve enternasyonaller olarak sınırları yıkmaya ve San Cristobal de las Casas, Chiapas'tan başlayarak topluluğa dönmeye hazırız.”