Troisdorf’ta Ekin Wan Kadın Meclisi kuruluşu ilan edildi

Almanya’nın Troisdorf kentinde yıllardır kadın komisyonu olarak çalışmalar yürüten kadınlar, Ekin Wan Kadın Meclisi’ni ilan etti.

Almanya’nın Troisdorf kentinde yıllardır kadın komisyonu olarak çalışmalar yürüten kadınlar, Ekin Wan Kadın Meclisi’ni ilan etti.

Kuruluş kongresi Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Siyasal süreç ve kadın meclislerinin önemini değerlendiren Gönül Kaya, Sur, Amed, Silopi, Cizre, Nusaybin ve Dargeçit’te halk direnişlerini selamladı. Öz yönetimin önemine dikkat çeken Kaya, “Özyönetim bölünme değil, aksine tüm halklarla buluşma sistemidir. Direnişe kadınlar öncülük yaptı. Direnişin öncüleri ise yiğit Kürt analarıdır. Öz yönetim direnişini Avrupa’da yaşayan Kürt kadınlarının güçlü sahiplenmesi gerekiyor” dedi.

Avrupa’da Kürt kadın hareketinin yaklaşık 28 yıllık bir geçmişi olduğunu ve daha önceleri kadın komisyonları biçiminde örgütlenen kadınların yaklaşık on yıldır kadın meclisleri olarak örgütlendirildiğini ve kadın meclislerinin de giderek kendi sistemini oturttuğunu belirten Kaya, kadın meclislerinin toplumsal sorunlara dönük projeler üretmesi gerektiğini kaydetti.

Kaya’nın konuşması ardından hazırlanan meclis tüzüğü okundu ve kongre delegelerinin değerlendirmelerine geçildi. 25 kişilik kadın meclisi seçildi, örgütlenme, eğitim, dış ilişkiler, çocuk ve sosyal komisyonları oluşturuldu.

Meclis sözcülüğüne ise Saray Gedik, Ümmihan Alıcı Ceba ve Fatma Kılıç seçildi. Kongre Ekin Wan şahsında katledilen tüm kadınlara adandı.