Uluslararası konferansta Jineoloji sunumu

Barcelona'da düzenlenen kadın araştırmaları konferansında Kürt Kadın Özgürlük Hareketi tarafından geliştirilen kadın bilimi Jineoloji anlatıldı.

Barcelona'da düzenlenen kadın araştırmaları konferansında Kürt Kadın Özgürlük Hareketi tarafından geliştirilen kadın bilimi Jineoloji anlatıldı.

Katalonya Özerk Bölge’nin başkenti Barcelona’da “Eylemle Araştırma Arasında Feminist Diyaloglar” başlığıyla yapılan konferansta Jineoloji de ele alındı. Barcelonadaki Katalonya Politeknik Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Enstitüsü tarafından üçüncüsü düzenlenen konferansta feminist ekonomiden şiddetin türlü biçimlerine, ekolojiden biyo politikaya kadar kadın araştırmalarına konu farklı olgular ele alınıyor. Önceki akşam başlayan konferans, bu akşam sona erecek.

Çok sayıda eşzamanlı panelin yanı sıra her akşam özel bir sunuma yer veren konferansın ilk gününde ünlü İtalyan feminist Silvia Federici “Geleceği inşa etmek için tarihsel belleği yeniden kurmak: Feminist araştırmanın patikaları ve toplumsallığın üretimi” başlıklı bir konuşma yaptı. ‘Sıfır Noktasında Devrim’ ve ‘Caliban ve Cadı: Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim’ adlı kitapların da yazarı olan Federici, kadınlar açısından tarihin önemine vurgu yaptı. Federici, feminist araştırmaların disiplinler arası olup tarihi içermek zorunda olduğunu belirtti. Kadın hareketleri ve kuşakları arasında iletişim ağlarının kurulması gerektiğini söyleyen Federici, “Günümüzde kadınlar tarafından verilen mücadeleler için tarihsel hafıza çok önemli. Çünkü tarih bilinci büyük bir güç kaynağıdır. Kadınlar açısından çok uzun soluklu bir kurtuluş mücadelesinin parçası olunduğu bilinci önemlidir. Tarihten kopuk bir özgürlük mücadelesi başarılı olamaz” dedi.

REPAK’TAN JİNEOLOJİ SUNUMU

Konferansın dün akşamki sunumunu ise merkezi Hewlêr’de bulunan Kürt Kadın İlişkiler Merkezi REPAK’tan Meral Çiçek yaptı. “Kürt kadınlarının bilimdeki devrimi: Yeni bir paradigma olarak Jineoloji” başlığı altında Kürt kadın hareketi tarafından geliştirilen kadın ve yaşam biliminin ele alındığı sunum yoğun ilgi gördü.

Çiçek, Jineoloji’yi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sosyal bilimler ve bilimcilik eleştirisi ışığında ve Kürt kadın hareketinin geliştirdiği kavram ve kuramları bağlamında anlattı. Jineoloji’nin 21. yüzyıl kadın devrimi ile bağını kuran REPAK temsilcisi, “Jineoloji her ne kadar mevcut durumda Kürt kadınları öncülüğünde geliştiriliyor olsa da, evrensel olma iddiasındadır. Bunun içinse dünya kadınları kendi renk, deneyim, perspektif, kalp ve aklı ile Jineoloji’yi inşa etme ve geliştirme sürecinde yer almaya davetlidir” dedi.

Bugün de devam eden konferans akşam saatlerinde sonuç toplantısının ardından ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden Prof. Robert McRuer’in “Crip Teorisi: Cinsellik, Engellilik, Queer ve Küreselleşme” başlıklı sunumuyla sona erecek. 

...