Van’da tecavüzcü zihniyet protesto edildi

Muş’un Varto ilçesinde Türk ordusu ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren YJA STAR gerillası Kevser Eltürk’e yapılan insanlık dışı muamele ve vücudunun teşhir edilmesi Van’da kitlesel bir yürüyüş ile protesto edildi.

Muş’un Varto ilçesinde Türk ordusu ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren YJA STAR gerillası Kevser Eltürk’e (Ekin Van) yapılan insanlık dışı muamele ve vücudunun teşhir edilmesi Van’da kitlesel bir yürüyüş ile protesto edildi.

Aralarında HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, HDP Van milletvekilleri Tuğba Hezer, Selami Özyaşar, Remzi Özgökçe, DBP ve HDP Van İl Yöneticileri, KJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, STÖ temsilcilerinin de olduğu kitle, Feqiye Teyran Parkı’ndan, polis barikatını aşarak Musa Anter Parkı’na yürüdü.

Musa Anter Parkı’nda ise bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan DBP Van İl Eşbaşkan Yardımcısı Nazmiye Acar, “7 Haziran seçimlerinde elde ettiği yenilgiyi hazmedemeyen ve bu sonucun faturasını halklarımıza ödettirmeye karar veren AKP hükümetinin yaklaşık bir aydır yürüttüğü savaş bütün kirlilikleri ile beraber devam ediyor. Önce Suruç’ta Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürme hazırlığında olan 33 gencimizi öldürdüler, hemen ardından Zergelê köyünü bombalayıp 8 sivili katlettiler, yetmedi Silopi’de, Doğubayazıt’ta 15-16 yaşındaki çocukları öldürdüler. Belli ki bunlarda yetmemiş kirli savaşın yürütücülerine ki şimdi de Muş’un Varto ilçesinde geçen hafta içinde yaşamını yitiren HPG’li Ekin Wan’ın cesedinin çıplak fotoğrafını çekerek kirli ve alçak yüzlerini bir kez daha ortaya koydular" dedi.

Açıklamasında 1990’lı yılların ortasında öldürülen 18 yaşındaki ARGK gerillası Zilan’ın çıplak bedeni üzerinde hatıra fotoğrafı çeken zihniyeti hatırlatan Acar şunları belirti: "Bugün de Ekin Wan’ın cesedinin fotoğrafını çekerek kirli zihniyetlerini ve Kürt düşmanlığını bir kez daha ortaya koydu. Zilan’ın çıplak bedeni ahlaksız bir şekilde teşhir edildiğinden bu yana 20 yıl geçti ve görüyoruz ki bu tecavüzcü zihniyet hiç değişmedi. Bu vahim olay karşısında Muş Valiliği sanki çok normal bir durummuş gibi kamuoyuna fotoğrafları çekenler hakkında gerekenin yapılacağını söylüyor. Oysa biliyoruz ki hiç bir şey yapmayacaklar.

Savaşın bile kendi içinde bir hukuku, bir ahlakı var. Siz bunu bile yok saydınız. Size bin defa yazıklar olsun diyoruz. Sizin bu fotoğrafla Rojava’da yaşanan kadın devrimine, kadın ideolojik hareketine nasıl ahlaksız bir mesaj verdiğinizi çok iyi anlıyoruz. Ama bu mesajınız yine insanlık nezdinde karşılık bulmayacak, siz bu kirli zihniyetinizle barbar ve tecavüzcü olarak anılacaksınız. Ekin Wan’ın yoldaşları olarak sonuna kadar onun mücadelesine bağlı kalacağız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bu topraklar öyle bir özgürlük tohumu serpildi ki, Ekin’ler bitmez, Arin Mirxanlar bitmez, Zilan’lar bitmez. Daha bunu öğrenemediniz mi? Bizler binlerce kez öldük, binlerce kez daha öldürseniz dahi kadın özgürlük ideolojisi zafere kadar mücadelesini sürdürecektir. Ekin’lerin savaşı bu ülkeye, bu halklara barışı getirecek. Ekin yoldaşın cesedine yaptığınız ahlaksızca muameleyi bir kez daha lanetliyoruz."