Vanlı kadınlar her alanda şiddete uğruyor

VAKAD'a, kadına yönelik şiddete ilişkin bir yıl içinde 203 başvuru yapıldı. Derneğin hazırladığı rapora göre; her üç kadından biri aile içi şiddete uğruyor; aile içi şiddet yaşayan her iki kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiş oluyor.

VAKAD'a, kadına yönelik şiddete ilişkin bir yıl içinde 203 başvuru yapıldı. Derneğin hazırladığı rapora göre; her üç kadından biri aile içi şiddete uğruyor; aile içi şiddet yaşayan her iki kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiş oluyor. Kadınlardan yüzde 90'ının gelirinin olmadığı belirtilirken, yine çok sayıda kadının destek arayışında olduğu vurgulandı.
Van Kadın Derneği (VAKAD), 2015 yılı içerisinde kendilerine yapılan 203 başvuru üzerinden hazırladıkları, kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı.
Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Dernek Başkanı Zozan Özgökçe, kadınların yaşamın her alanında şiddete maruz kaldığını belirtti.

'YÜZDE 90'ININ GELİRİ YOK'

Raporda, 2015 yılında kadınlara uygulanan şiddetin verileri şöyle sıralandı:
"*Kadınların yüzde 46'sı resmi nikahlı ve tek eşli, yüzde 19''u bekar, yüzde 15'i boşanmış, yüzde 5'i resmi nikahlı, kuması var, yüzde 5'i dini nikahlı tek eş, yüzde 5'inin eşi vefat etmiş, yüzde 3'ü evli ancak ayrı yaşıyor, yüzde 2'sinin dini nikahlı kuması var.
*Kadınların yüzde 52'si 12-35 yaş aralığında, yüzde 42'si 36 yaş üstünde olup yüzde 6'sı yaş belirtmemiştir.
*Kadınların yüzde 59'u kendi rızası dışında görücü usulü ile yüzde 28'i kendi rızası ve görücü usulü ile yüzde 12'si severek ve isteyerek, yüzde 1'i ise berdel evliliği yapmış.
*Kadınların yüzde 53'ü 9-17 yaş aralığında, yüzde 36'sı 18-28 yaş aralığında ve yüzde 3'ü 26 yaş üzerindeyken evlilik yapmış ve yüzde 8'i ise evlilik yaşını belirtmemiştir.
*Kadınların yüzde 28'i okuryazar değil iken, yüzde 19'u okuryazar, yüzde 10'u ilköğretim ilk kademeyi bitirmiş, yüzde 13'ü ilköğretim ikinci kademeyi bitirmiş, yüzde 17'si düz lise mezunu, yüzde 2'si meslek lisesi mezunu ve yüzde 6'sı yüksekokul ve üniversite mezunu olup yüzde 5'i eğitim durumunu belirtmemiştir. 
*Kadınların yüzde 90'ının herhangi bir geliri bulunmamakla birlikte yüzde 10'unun geliri bulunmaktadır. Yalnız geliri olan yüzde 10'luk kısmındaki kadınların gelir olarak belirttikleri gelirlerin büyük bir kısmı 'çocuk yardımı, nafaka, dulluk maaşı ve özürlü maaşıdır.
*Kadınların yüzde 78'sinin çalışmaya bağlı sosyal güvencesi yoktur. Yeni Genel Sağlık Sigortası sistemindedirler. Daha önce yeşil kartları olanlar GSS denilen Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmışlardır. Sosyal güvencesi olan kadınların da eşlerinden veya babalarından dolayı sosyal güvenceleri olduğu tarafımızca not edilmiştir.

DESTEK ARIYORLAR

*Başvuran 203 kadın 287 konuda destek istemiştir. Kadınların yüzde 33'ü aile içi ve dışında şiddet gördüğü için, yüzde 19'u ekonomik destek talebi ile, yüzde 16'sı iş bulmak için, yüzde 27'si kurumsal destek rehberlik ve bilgi edinme amacı ile, yüzde 5'i medikal destek, burs desteği ve eğitim desteği talepleri sebebi ile derneğimize gelmişlerdir. 
*Kadınların yüzde 45'i aile içi ve dışı şiddet gördüğünü ifade etmiştir. Bu konuda bizden destek isteyen kadınlardan yüzde 98'i fiziksel, yüzde 91'i sözel, yüzde 74'ü ekonomik, yüzde 26'sı cinsel şiddet , yüzde 2'si dijital şiddet gördüğünü belirtmiştir. 
*Şiddet gördüğünü ifade eden kadınların yüzde 72'si sevgili, eşinden veya eski eşinden, yüzde 10'u eşinin ailesindeki bireylerden (kayınpeder, kayın, kaynana), yüzde 11'i kendi aile bireylerinden (baba, abi) , yüzde 7'si de komşu, oda arkadaşı ve bilinmeyen kişiler tarafından şiddet gördüğünü beyan etmiştir. 
*Kadınlardan yüzde 65'i daha önce herhangi bir kuruma başvurmamış olup, yüzde 15'i -karakol ve adliyeye, yüzde 10'u SYDV'na, yüzde 3'ü hastane, yüzde 3'ü İŞKUR'a, yüzde 2'i Baroya, yüzde 1'i Valiliğe, yüzde 1'i siyasi partilere ve hayır kurumlarına başvurduklarını belirtmişlerdir."

'ÇOCUK YAŞTA VE İSTEMEDİKLERİ KİŞİLERLE EVLENİYORLAR'

Raporun sonuç bölümünde ise, aile içi şiddet yaşayan her iki kadından birinin çocuk yaşta evlendirildiğine, 9 yaşında bile evlendirilenlerin olduğuna dikkat çekildi.
"Her 3 kadından 2'si görücü usulü ile evlilik yapmaktadırlar" vurgusunda bulunulan raporda, şu bilgilere de yer verildi:
"*Her iki kadından biri istemediği kişiler ile kendi rızaları olmadan evlenmektedirler. Ve bu kadınların mutsuz evlilikleri olmaktadır. 

SAVAŞ VE EKONOMİK KRİZ

*Kadın olmak yoksul olmak anlamına gelmiştir. Yoksulluğun öznesi kadın olmuştur. Savaşla, ekonomik krizle cebelleşen Van halkının en diptekileri kadınlardır. 
*Kadınlar bağımsız kuruluşlara başvurmayı tercih etmektedirler. 
*Kadına yönelik şiddetin failleri kadınlara en yakın kişilerdir.
*Her üç kadından biri aile içi şiddet yaşamaktadır. 
*Kadınların iş bulma konusunda ulaşabilecekleri mekanizmalar yetersizdir. 
*Kadınların çalışabileceği alanlar çok sınırlıdır. 
*İş bulma ve işlere yerleşme konusunda kadınlar eğitim haklarından mahrum bırakıldıkları için mecburi işsizdirler.
*Kadınların sosyal ve ekonomik güvenceleri yoktur."