Yekitiya Jinên SARA-Swed kuruluşunu ilan etti

İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar, dün İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenledikleri coşkulu bir kongreyle Yekitiya Jinên SARA-Swed kuruluşunu ilan etti.

Kadınlar Kongreyi Bakur'daki özyönetim direnişlerinde yaşamlarını yitirenlere adadı.

İsveçli kadın örgütlerinin de gözlemci olarak katıldıkları kongre, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitiren devrim şehitleri için düzenlenen bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kongreyi yönetecek divan heyetinin oluşturulmasından önce kongrenin açılış konuşmasını yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nden (TJK-E) Zeynep Dersim, kadınların Bakur ve Rojava'daki özyönetim direnişleri içindeki öncü rollerini ve yaptıkları fedakarlıkları özetledikten sonra İsveç'te kongresini gerçekleşen Yekitiya Jinen SARA-Swed'in Kürdistan'daki mücadeleyle dayanışmayı yükselteceği gibi, kadın mücadelesine yeni mevziler kazandıracağını ve mücadelenin zeminini genişleteceğini söyledi.

Türk devleti ve AKP'nin soykırım operasyonlarına karşı direnen Kürt Halkıyla dayanışmanın yükseltilmenin önemine de vurgu yapan Dersim, “İsveç'te yaşayan Kürt kadınları Yekitiya Jinên SARA-Swed ile yeni bir örgütlenme hamlesi yaparak 'İsveç'te örgütsüz tek bir Kürdistanlı kadın bırakılmamalı şiarını esas alarak çalışmalarını sürdürmeli” dedi.

Dersim, kongrenin Kürt kadın mücadelesinde önemli bir adım olduğunu, Türk devletinin vahşice saldırı ve katliamlara verilecek en güçlü cevabın kadınların örgütlenmeleri ve mücadeleyi yükseltmeleri olduğuna da vurgu yaptı.

'Avrupa Kürt Kadın Hareketi' (TJK-E) temsilcisi Nursel Kılıç'ın kongreye yolladığı başarı mesajının okunmasından sonra 'İsveç Sosyalis Partisi' adına Natalia Nadin, 'Feminist İnsiyatif' adına Sanna Ghotby, 'Barış İçin Sanatçılar' adlı örgütlenmenin Başkanı Stina Bengt, Türk devletinin Kürt Halkına yönelik saldırılarını kınayan içerikte konuşma yaptılar ve Kürdistanlı kadınlarla dayanışma içinde olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söylediler.

'Kadın Barış İnsiyatifi' ve 'KNK Kadın Komisyonu' yöneticileri de kongrede hazır bulunurken, 'Dayanışma Derneği' de bir mesaj göndererek kongreye çalışmalarında başarılar diledi.

Mesajların okunmasının ardından  Yekitiya Jinen SARA-Swed 'in tüzüğü okundu ve yapılan tartışmalardan sonra oybirliğiyle kabul edildi.

Yekitiya Jinen SARA-Swed 'in yönetimine 11 kadının seçilmesinden sonra Welat Tiyatro Grubu “Şehitler ölmez” adlı oyunu sahneledi. Sanatçı Stina Bengt'in İsveççe söylediği özgürlük şarkılarından ardından Cavres'in söylediği Kürtçe şarkı ve marşlar eşliğinde halaya duran kadınlar, “Jin Jiyan Azadi” ve “Biji Serok Apo” sloganlarını attılar.

...