YJK-E: 9-13 Ekim’de alanlarda olalım

Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) Sözcüsü Yıldız Filmci, 9-13 Ekim’de Belçika, Fransa ve Almanya’da yapılacak eylemlere tüm Kürdistan halkı ve dostlarını davet etti.

YJK-E Sözcüsü Yıldız Filmci, “Rêber Apo’ya Özgürlük!” sloganı altında eylemlerle “Kürt kadınları ve Kürt halkı, Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğü ve Kürdistan’a statü sağlanıncaya kadar mücadele içinde olacak” mesajını vereceklerini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit 20 yıldır aralıksız devam ediyor. Kürt kadınları ve halkı ise 9 Ekim’de uluslararası güçler tarafında gerçekleştirilen komployu kınama amaçlı alanlara çıkıyor.

Almanya Kürt Kadın Hareketi(YJK-E) Sözcüsü Yıldız Filmci, Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunu ve AHİM’in Öcalan’a işkence yapılmadığına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, 9 Ekim’de Brüksel ve Strasbourg’da; 13 Ekim’de Almanya’da yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı.

Uluslararası komplonun 20. yılındayız. Kürtler ve halklar için 20 yılda neler değişti?

Komplonun hedefi Kürt Özgürlük Hareketi’ni tasfiye etmekti. Üzerinden 20 yıl geçti. Kürt halkının mücadelesi bitirilemedi, tam tersine daha da büyüdü. Kürt halkı çok büyük bir örgütlülük düzeyine ulaştı. Kuzey’deki siyasi, kültürel ve fiziki soykırım saldırılarına rağmen halkımız kendi iradesini ortaya koyarak mücadeleyi ve toplumsal örgütlülük düzeyini önemli bir aşamaya taşıdı. Milletvekili seçimlerinde ve yerel yönetimlerde AKP iktidarının çöküşünü başlattı.

Kürtler, Rojava’da kadın özgürlük çizgisi temelinde kendi sistemini kurdu, Şengal’de kendi öz savunmasını geliştirdi, Rojhilat’ta örgütlenme ve hazırlığını büyüttü.

Ortadogu’da DAİŞ’i yenilgiye uğrattı ve halkların, inançların büyük soykırıma uğramalarını engelledi. Sadece Kürdistan’ın değil, aynı zamanda Ortadoğu'nun devrimci gücü haline geldi.

Kürt kadınları açısından 20 yıl sonra hangi aşamaya varıldı?

Kürt kadınlar, 20 yılda Öcalan’ın kadın özgürlük çizgisi temelinde her açıdan kendi örgütlülük düzeylerini daha üst düzeye taşıdı. Kürt kadınlar, bugün siyasi, askeri ve toplumsal alanda öncülük rolünü oynuyor.

Kuzey Kürdistan’da AKP-MHP iktidarına; Rojava ve Şengal’de Türk devleti, DAİŞ ve El Kaide’ye karşı savaşıp kadınların umudu haline gelen Kürt kadın savaşçılar, özgürlüğün garantisi olmuşlardır.

Kürt toplumunda gelişen demokratikleşme düzeyi kadın özgürlük çizgisinin gelişmesiyle paraleldir. Kürt kadını kendi demokratik sistemini oluşturdukça topluma da demokrasi, eşitlik ve adalet olarak yansımakta. Eşit temsiliyet, eşbaşkanlık, özgür eş yaşam, hepsini de kapsayan jineoloji, Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde gelişiyor. Toplumsal değişim ve dönüşümün temel dinamiği hâline gelmiştir. Tüm bunların mimarı ise en zor şartlarda mücadele eden Rêber Apo'dur.

AİHM’in son kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AİHM’in son kararı, demokrasi geleneğine sürülmüş kara bir lekedir. Bu karar, AİHM'e olan güveni temelden sarstı. AİHM’in devletlerin çıkarları temelinde kararlar verdiği ortaya çıktı. Aynı zamanda İmralı işkence sisteminin kimler tarafından korunduğunu gösteriyor. Kürt halkının, devrimcilerin, sosyalistlerin, demokratların bu kararı hukuksuzluk olarak değerlendirmesi verilebilecek en doğal tepkidir.

YJK-E olarak komplonun yıl dönümü nedeniyle neler yapacaksınız?

’Rêber Apo’ya Özgürlük!’ sloganı altında eylemlerle karşılayacağız. Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin çağrısı üzerine 9 Ekim’de AB başkentleri olan Brüksel ve Strasbourg’da yapılacak eylemlere Almanya'da yaşayan Kürt kadınları başta olmak üzere halkımız ve dostlarımızla katılım sağlayacağız. Ayrıca Almanya genelinde 13 Ekim’de eyaletler düzeyinde Düsseldorf, Berlin, Bremen, Hannover, Mannheim, Stuttgart ve Frankfurt’ta yürüyüş ve mitingler yapacağız. Bu eylemler ile bir kez daha uluslararası kurumlara sorumluluklarını ve görevlerini hatırlatacağız. Şu mesajı vereceğiz; Rêber Apo, Ortadoğu’da demokrasinin ve barışın teminatıdır. Kürt kadınları ve Kürt halkı, Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğü ve Kürdistan’a statü sağlanıncaya kadar mücadele içinde olacak.