YPJ İran’da kadın hakları savunucularına idam cezalarını kınadı

YPJ Genel Komutanlığı, İran’da kadın hakları aktivistleri Pexşan Ezizi ve Şerife Mihemedi’ye verilen idam cezaları kınadı.

YPJ Genel Komutanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Rojava kadın devriminin yarattığı etkiye dikkat çekerken, bu devrimin sesi olarak İran’da da özgürlük mücadelesi veren kadınları hatırlattı. 

Açıklamada, “Rojava'daki kadın devrimi tüm bölge ve dünya kadınlarına ilham kaynağı oldu. Özgürlük arayan tüm kadınlar Rojava'yı kıble olarak gördüler ve Batılı kadınların cesaretinden güç ve güven kazandılar. Rojhilatê Kurdistan ve İran kadınları devrimimizi büyük bir dikkatle takip etti ve yüzlerce genç kadın YPJ saflarına katıldı. Rojhilat ve İran'dan YPJ saflarına katılan cesur kadınlar arasında Dersim Kirmaşan ve Viyan Peyman da fedakarlıkları, cesaretleri ve sesleriyle Rojava devriminin gerçek sesi oldular. Bugün bile İranlı kadınlar, Pexşan Ezizi ve Şerife Mihemedi şahsında, tüm kadınların kendi tarzlarında yaşayabileceği özgür bir İran'ın yaratılması için aynı devrim tutkusu ve coşkusuyla mücadele ediyorlar” denildi. 

 

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Ancak İran rejiminin kadınların taleplerine ve özgürlük arayışlarına idam cezalarıyla cevap vermesi talihsiz bir durumdur. İran rejiminin kadınlara bu şekilde saldırısı elbette ilk değil. Mayıs 2010'da Rojhilatlı bir kadın olan Şirin Elemhuli, bir kadın savaşçı olarak varlığını ortaya koydu ve teslim olmayı reddettiği için asıldı. Reyhaneh Cabbari, 2014 yılında kendisini bir tecavüzcüye karşı savunduğu için İran rejimi tarafından idam edildi. Son olarak kadın aktivist Jina Emini, saçları göründüğü için vahşice katledildi. Başta kadınlar olmak üzere Rojhilatê Kurdistan ve İran halkları sloganıyla bu insanlık dışı eyleme karşı; "Jin, Jiyan, Azadî" tüm alanları isyan alanına çevirdi. Bu serhildanlarda radikal tavır sergileyen kadınlar isyan ateşini körükledi ve tüm dünya kadınları İranlı kadınların haklı yükselişine destek verdi. Ancak İran rejiminin çözüm yerine namus ve ahlak adı altında kadınlara daha çok saldırması talihsizliktir. Bugün, Pexşan Ezizi ve Şerife Mihemedi’nin idam edilmesini emretti.

YPJ olarak Rojhilatê Kurdistan ve İran kadınlarının mücadelesini Pexşan ve Şerife şahsında selamlıyoruz. Özgürlük uğruna hayatlarını feda ediyorlar. Devrim ateşi işte böyle kahraman kadınların elleriyle yakıldı ve başarıya da kadınların elleriyle ulaşacaktır. Bunun için tüm dünya kadınlarının, tüm insanlığın, kadın savaşçıların idam edilmesi kararına karşı çıkması gerekiyor ki, kadınları ve insanları öldürme politikalarına son verelim. Kadın Savunma Birlikleri olarak özgür bir toplumun yaratılması için çok bedeller ödedik, kadın mücadelesinin kazanacağına eminiz. Her zamankinden daha fazla örgütlenen tüm dünya kadınları bu zulme son verecek, kadınların öncülük ettiği özgür bir yaşamı tüm insanlığa sunacaktır.”