GÖRÜNTÜLÜ

Yüz binlerce Suriyeli mülteci dönmek istiyor

Lübnan’dan gelen Reqalı mülteciler, “Artık kendi topraklarımıza döndük. Bizim ülkemiz burası. Kendi topraklarımıza döndüğümüz için çok mutluyuz” dedi.

REQALI MÜLTECİLER DÖNDÜ

Kuzey ve Doğu Suriye Mülteci Ofisi’nin son verilerine göre 8 bin mülteci ulaştı. 

Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte milyonlarca Suriyeli göç etmek zorunda kalmıştı. Dünyanın birçok yerine dağılan Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmı ise Türkiye, Irak ve Lübnan’a sığınmıştı. Son günlerde İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah merkezlerine hava saldırısı üzerine çok sayıda mülteci de zarar gördü. Bunun üzerine harekete geçen Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Lübnan’daki mültecilerin güvenli bir şekilde geçmeleri için çalışmalarını sürdürüyor. 

Kuzey ve Doğu Suriye’ye gelen mülteciler, yaşadıklarını ANF’ye anlattı. Oğlunun yaralandığını belirten Fatma El Casim, şunları söyledi: “Biz Tayra’da oturuyorduk. Son birkaç gündür orada çok büyük bir savaş vardı. Oğlum yaralandı ve şimdi Şam’da tedavi görüyor. Zaten ondan önce de ırkçı saldırılara maruz kalıyorduk. Lübnan’da Suriyeli mülteciler sevilmiyor. Bu nedenle de sürekli bir korku içinde yaşıyorduk. Sonunda çıkmak zorunda kaldık. Bizi bir yere kadar Lübnanlı biri getirdi. Lübnan’dan çıkan çok fazla mülteci vardı. Bu nedenle de arabalar onlara yetmiyor. Daha sonra Şam hükümetine bağlı bölgeye geçtik. Orası da aslında bir tür bekleme yeridir. Gelip bizi oradan alıyorlar. Şam hükümeti tarafından bizden 100 dolar istediler. Şam’daki akrabalarımızı aradık, gelip onlara 200 dolar ödediler, bizi öyle bıraktılar. Şam’dan çıktığımız zaman çok sayıda insan sokakta, arazide kalıyorlardı. Bazıları günlerdir oralarda aç kalıyor. Yanlarında su alacak paraları bile yok ve kimse onlara yardım etmiyor. Özerk Yönetim tarafına geçtikten sonra her şey çok iyiydi. Bizi çok iyi karşıladılar. Artık kendi topraklarımıza döndük. Bizim ülkemiz burası. Kendi topraklarımıza döndüğümüz için çok mutluyuz. Özerk Yönetim’in yaklaşımından dolayı insan olduğumuzu hissettik.”

YOL BOYUNCA ZORLUKLAR ÇOKTU

Özerk Yönetim alanlarına geçene kadar çok fazla zorluk yaşadıklarını belirten Hesen Welid ise “Yolda bazı insanlar hayatlarını kaybetti. Biz geçerken Şam hükümeti bölgesinden bizi geçirmek için 100 dolar para aldılar bizden. Şam hükümeti en azından insanları otobüslerle geçirsin, çünkü geçişlerde insanlar çok zorluk yaşıyor” şeklinde konuştu

EVİME DÖNDÜĞÜM İÇİN MUTLUYUM

Hemedi El Matara adındaki mülteci, Lübnan’nın Bukaa şehrinde yaşıyormuş. Güvenli bir yere geçmek için oradan çıktıklarını ama geçtikleri yerde de su ve ekmeğin olmadığını kaydeden Hemedi El Matara, şunları dile getirdi: “Bu nedenle de Suriye’ye dönme kararı aldık. Şam hükümeti alanlarına geldiğimizde durum pek fazla iyi değildi ama yaşam orada da var hala. Ancak Özerk Yönetim alanlarına geçtikten sonra her şey çok daha farklı. Tüm halklar birlikte ve dostça yaşıyorlar. Bu bizi çok mutlu etti. Sanki kendi topraklarımızı emanet vermişiz ve emanetimizi olduğu gibi tertemiz hatta eskisinden çok daha iyi durumda aldık. Burada olmaktan çok mutluyum, çünkü evime geri döndüm. Çok sayıda insan çıkmak istiyor. Binlerce insan bir anda geçmek istiyor. Bu nedenle de geçiş bölgelerinde çok zorluk yaşanıyor. Özerk Yönetim tarafına geçtikten sonra rahatladık. Şimdi bir ailenin yanında kalıyoruz.”