Nagihan Akarsel etkinliklerle anıldı

Silêmanîyê'de katledilen gazeteci Nagihan Akarsel, Ankara, Elîh, Agiri ve Wan'da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

NAGİHAN AKARSEL

Federe Kurdistan Bölgesi’nin Silêmaniyê kentinde 4 Ekim 2022 tarihinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel, ölümünün ikinci yıldönümünde birçok kentte çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı. 

AGIRΠ

DEM Parti ve DBP Agirî İl Örgütü, TJA, DEM Parti Agirî Kadın Meclisi, DEM Parti il binasında anma etkinliği düzenlendi. Anma programına  belediye eşbaşkanları ve birçok kadın katıldı.

Saygı duruşunun ardından başlayan program, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yolunda yaşamını yitirenlerin portrelerinin olduğu fotoğraflara karanfil bırakılarak devam etti. Anma etkinliğinde konuşan, DEM Parti Agirî İl Eşbaşkanı Ayşe Karakuş, Akarsel’in kadınların mücadelesine yol gösterici olduğunu söyleyerek, “Nagihan, bir Kürt, gazeteci ve yurtsever bir kadındı. Akarsel’i anlamak kadın mücadelesini anlamaktır. Biz Kürt kadınları olarak Akarsel şahsında bütün şehitleri anıyoruz. Şehitlerimiz her zaman bizimle yaşayacaktır” dedi.  

Akarsel’in hayatını konu alan sinevizyon gösteriminin ardından program alkışlarla son buldu.

WAN

Wan’da Rêyâ Armûşê ilçe binasında anma programı düzenlendi. Anmaya, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), DEM Parti Wan Milletvekileri, DEM Parti İl ve İlçe örgütü, büyükşehir belediye eşbaşkanları ve ilçe eşbaşkanları ile Tevgera Jinên Azad (TJA) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Anmada Akarsel’in fotoğrafının olduğu yere mumlar yakılarak karanfiller bırakıldı.

‘BİZE BIRAKTIĞI MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Saygı duruşunun ardından konuşan MKG üyesi Öznur Değer, Akarsel’in yaşamını ve mücadelesini “kadın özgürlükçü” felsefeyle şekillendirdiğini söyledi. Değer, “Gençliğinden bu yana yaşamını özgürlük mücadelesine adamış kadın bir yoldaşımızdı. Kadına yönelik bir bütün algıları bertaraf etmek için özgürlükçü bir kadındı. Bizler de bugün öncü kadının ardılları olarak sahip çıkma sözüyle yine buradayız. Nagihan hevalin bize bıraktığı kadın mirasını, kadın özgürlükçü mirasını ve perspektifini sürdürmenin sözünü bir kez daha veriyoruz” dedi.

‘MİLYONLARA ÖNCÜLÜK ETTİ’

Ardından konuşan Wan Milletvekili Pervin Buldan, Akarsel’in üç kimlikle yaşamını ve mücadelesini sürdürdüğüne dikkati çekti. Buldan, şöyle konuştu: “Gazeteci, akademisyendi ve en önemlisi ise bir kadındı. Bu üç kimlikle elbette ki yaşadığı yerde, terk ettiği topraklarda da hep hedef haline gelmişti. Hedefti çünkü zulmü yazıyordu, yapılan zorluklar ve hukuksuzlukları yazıyordu hedefti çünkü kadındı ama belki de en önemlisi de Kürt'tü. Süleymaniye'de kendi evinin önünde bir silahlı suikast sonucunda yaşamını yitirdi. Hemen ardından yapılan açıklamalarda Nagihan’ın katilerinin faillerinin bulunduğu ve tutuklandığı açıklandı. Ama o tetiğin sadece bir kişinin çekmediğini biliyoruz. Nagihan’ı katleden sadece bir kişinin olmadığını biliyoruz ve Nagihan’ın zihniyetini de katledilmesinde büyük güçlerin olduğunu biliyoruz. Yüreği vardı güçlüydü, kalemi vardı bu kişiliği ile milyonlara öncülük ediyordu.” 

Anma,yapılan sinevizyon gösteriminin ardından son buldu.  

ÊLIH

Êlih’te Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi- TJA) aktivistlerinin Atatürk Parkı’nda yapmak istedikleri açıklamaya polis “Parklarda açıklama yasağı” olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Aralarında DEM Parti, DBP il, ilçe yöneticilerinin yanı sıra Milletvekili Zeynep Oduncu’nun da bulunduğu kitle ile polisler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Ardından Yılmaz Güney Parkı’na geçen kitle “Jin jiyan azadî” pankartı ve Nagihan Akarsel, Gülistan Tara, Hero Bahaddin ile Deniz Poyraz’ın fotoğraflarını açtı. Burada açıklama yapan Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu, gazeteci Akarsel’in MİT’in eliyle katledildiğini söyledi. Katliamları kabul etmediklerini dile getiren Oduncu, “Nagihan Akarsel Kürt kadının geleceği ve özgürlüğü için çalışmalarını yürütüyordu. Ama ihanet ve işbirlikle katledildi. MİT Müsteşarı katıldığı canlı yayın programında katliamların onların isteğiyle gerçekleştiğini itiraf etti. Bu katliamlarla ne Kurdistan’ın ne de Kürt kadınının özgürlüğünü ve geleceğinin önünü kapatamazsınız” dedi. 

Açıklamanın ardından oturma eylemine geçen kitle “Jin jiyan azadî” sloganları ve şarkılarla eylemi sonlandırdı.

ANKARA 

DEM Parti Ankara İl Örgütü’nün düzenlediği anmada “Kadın mücadelesine yönelik saldırıları kabul etmiyoruz/Em erîşên li dijî tekoşîna jinan qabul nakin” yazılı pankartlar asıldı. Partinin Ankara il binasında düzenlenen anmaya DBP üyeleri ve DEM Parti Sêrt Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Tatlıgül Gül, Akarsel’in uzun süre kaldığı Kuzey ve Doğu Suriye’de Jineoloji Akademisi’ndeki çalışmalarıyla kadınlara ulaştığını ve derin izler bıraktığını kaydederek, “Bildiklerinin ışığında devrim alanlarında kadınlara pek çok şey kattı. Onun da katkısıyla kadınlar devrimde kendilerine yer buldu. Devrim sürecini şekillendirerek Rojava Devrimi’ni bir kadın devrimi haline getirdi. Bu devrimde ‘Jin, jiyan, azadî’ fikriyatını bu topraklarda yeşertti. Nagihan işte bu sebeple hedef alındı. Nagihan’ın kalemi erkek iktidarını korkutuyordu. Ancak kadınlar korkup geri durmak yerine Nagihan’ın ardından onun yetiştirdiği ya da onun katledilmesinden etkilenen pek çok kadın bu mücadeleye atıldı” dedi.

‘MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’

DEM Parti Sêrt Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş da Akarsel’in Kürt kadın hareketi ve dünya kadın hareketi için devasa bir mücadele olduğunu belirterek, “Jin, jiyan, azadî’ felsefesi bugün dünyanın birçok yerinde ilham kaynağı olduysa bu ilham kaynağını yaratan yoldaşlarımızdan biri de Nagihan hevaldir. Nagihan’ın katledilmesi sıradan bir siyasi suikast değildir. Erkek egemen devletin kadının örgütlü gücünden korktuğunu, Nagihan hevalin şahsında yürüttüğü öncülük misyonunu kendine tehdit olarak gördüğü için bugün bu cinayetin ikinci yılını burada konuşuyoruz” ifadelerini kullandı. Sarıtaş, Nagihan’ın başlattığı mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini söyledi.

Akarsel’in hikayesinin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından katılımcılar da Akarsel’in kendileri için ne ifade ettiğini belirtti.