Avrupa Adalet Divanı: Tüm Afgan kadınlar sığınma hakkı elde edebilir

Avrupa Adalet Divanı, Avusturya'da görülen bir davaya ilişkin, Taliban tarafından kendilerine karşı alınan ayrımcı tedbirler nedeniyle, tüm Afgan kadınların “yalnızca cinsiyetleri ve uyrukları temelinde” sığınma hakkı elde edebileceklerine karar verdi.

Avrupa Birliği Adalet Divanı (AAD) Taliban'ın kadın haklarını ciddi şekilde kısıtladığı Afganistan'dan gelen kadınlara bir ülkenin sığınma hakkı tanıması için cinsiyet ve uyruğun yeterli olduğuna karar verdi.

Avusturyalı yetkililer 2015 ve 2020 yıllarında sığınma başvurusunda bulunan iki Afgan kadına mülteci statüsü vermeyi reddetmişti. Kadınlar bu ret kararına Avusturya Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde itiraz etmiş ve mahkeme de Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'ndan konuyla ilgili karar vermesini istemişti. 

AAD cuma günü aldığı kararında, “Başvuru sahibinin menşe ülkesine dönmesi halinde etkin ve spesifik olarak zulüm eylemlerine maruz kalma riskinin bulunduğunu tespit etmek gerekli değildir” dedi.

Kararda, “Başvuranın uyruğu ve cinsiyetinin dikkate alınması yeterlidir” diye belirtildi. 

Afgan İslamcı Taliban 2021 yılında iktidarı yeniden ele geçirdiğinden bu yana, özellikle eğitim, çalışma ve günlük yaşamdaki genel bağımsızlıklarını sınırlayarak kadınların haklarını neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. 

BM insan hakları şefi Taliban'ın kadınları gölgeye dönüştürmeye çalıştığı tepkisinde bulunarak, bir dizi “korkunç” yasanın yürürlükten kaldırılmasını istemişti.