'Zîlan'ın ruhuyla tecride karşı mücadele edelim!'

Zîlan Kadın Festivali’nin 13’ncüsü Almanya’ın Dortmund kentinde başladı. Festivaldeki konuşmalarda Kürt halkının kazanacağı belirtilirken, "Önderliğimizi özgürleştirene kadar mücadele edeceğiz" mesajı verildi.

Almanya’da geleneksel olarak her yıl yapılan Zîlan Kadın Festivali’nin 13’üncüsü bu yıl, “Kadın Direnişiyle Özgür Yaşam Kazanacak” sloganıyla gerçekleşiyor. Kadın Barış Bürosu (CENİ) ile Almanya Kürt Kadınlar Birliği (TJK-E) tarafından ortaklaşa düzenlenen festival, yoğun yağmur altında binlerce kadının katılımıyla Dortmund'da başladı. Zeynep Kınacı (Zîlan) olmak üzere Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenlerin posterlerinin asıldığı festival sahnesinde, “Hebûna Rêber Apo Xwebûna Me Ye” pankartının yanı sıra Kürt kadın mücadelesini anlatan pankart ve dövizler asıldı. Festival alanına da kadın mücadelesi ve Rojava devrimini anlatan motifler asıldı.

Kürt ulusal marşı olan Ey Raqip ile start alan festivalin Tertip Komitesi adına bir konuşma yapan Zusanne Rozeline, sadece Kürt kadınları için değil, bütün dünya kadınları için mücadele ettiklerini belirterek, haksızlık ve adaletsizliğe karşı dünya kadınlarını mücadele ve dayanışmaya davet etti.

'YOL GÖSTERİCİ OLDU'

Festivalde, TJK-E sözcülerinden Aliye Varto da bir konuşma yaptı. Varto, konuşmasında, Zîlan’ın kişiliğine ve mücadelesine vurgu yaparak, şunları söyledi: "Zîlan yoldaşın eyleminin Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde, kadın tarihinde önemli ve büyük bir yeri vardır. Zîlan yoldaş, Kürt halkına ve önderimize yönelik başlatılan, bugüne kadar devam eden komplolara nasıl direnmemiz gerektiğini ve mücadele etmemiz konusunda yol göstermiştir. O günden bugüne kadar Kürt kadını ve erkeği mücadeleye ve Kürdistan’a sahip çıkmak için kendini feda etmiştir.”

‘ÖNDERLİĞİ VE KÜRDİSTAN'I ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'

Varto konuşmasında, Kürt kadın mücadelesinde büyük bedellerin ödendiğine vurgu yaparak, "Zîlan, Sakine, Sêvê, Fatma, Arin Mirxanlar olmak üzere kadın mücadelemizde yol gösterici olmuşlardır. Biz de onların mücadelesini büyüterek, Önderliğimizi ve Kürdistan’ı özgürleştireceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

'KÜRT HALKI KAZANACAK'

Aliye Varto, "Türk devleti Kürdistan’a ait ne varsa dünyanın her tarafında saldırıyor, bütün gençleri yanına çekmek için her türlü kirli ilişki içerisine giriyor. Ancak yanılıyorlar. Şimdiye kadar binlerce bedel ödeyen Kürt halkı kazanacak ve kaybeden onlar olacaktır. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor" mesajını verdi.

Yapılan konuşmaların ardından Dortmund Çocuk Korusu ve Doğu Kürdistanlı Sanatçı Hanî sahne aldı.

Festival, sahne programıyla devam ediyor...