14 Temmuz ruhu bugün Rojava’da hayat buluyor
8’inci Hamburg Kürt Film Günleri, Haşim Aydemir’in yönetmenliğini yaptığı “14 Temmuz” filmi ile start aldı.
8’inci Hamburg Kürt Film Günleri, Haşim Aydemir’in yönetmenliğini yaptığı “14 Temmuz” filmi ile start aldı.
8’inci Hamburg Kürt Film Günleri, Haşim Aydemir’in yönetmenliğini yaptığı “14 Temmuz” filmi ile start aldı.
Savoy sinema salonunda galası yapılan 14 Temmuz film gösterimine filmin yönetmeni Haşim Aydemir, 12 Eylül darbesinde Amed 5 no’lu zindanda yaşanan vahşetin tanıklarından Nihat Emen ve Ali Yavru, Mehmet Hayri Durmuş´un kızkardeşi Ayten Durmuş ve çok sayıda sinemasever izledi.
Gala öncesi sinemaseverleri Almanca ve Kürtçe selamlayan tertip komitesinden Yaser Irmak ve Adalet Amed, film günleri boyunca bir çok kısa ve uzun metrajlı çalışmanın sinemaseverlerle bir araya geleceğini söyledi.
Yaklaşık iki saat süren 14 Temmuz filmi 12 Eylül Askeri Darbesinin ardından Amed 5 n’olu zindanda tutuklu bulunan PKK li direnişçilerin devletin sistematik baskı ve vahşet politikalarına karşı Mazlum Doğan, Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Ali Çiçek ve Ferhat Kurtay ve arkadaşlarının şahsında gelişen direnişe ışık tutuyor.
Film gösteriminin ardından sinemaseverlerin sorularını cevaplandıran Aydemir, zindanlarda filizlenen 14 Temmuz ruhunun bugün Rojava başta olmak özere Kürdistan´ın dört parçasında yansımasını bulduğunu söyledi. Aydemir devamında şunlara değindi.
"Bu çalışma yaşanan vahşetin belki de yüzde birini yansıtmıyor. Yaşanan onca vahşeti anlatmak kolay değil tabi ki. Aramızda onu bire bir yaşamış yoldaşlarımız var. Bizler bu çalışma ile okyanusta bir damla olmak istedik. Mağduriyetten ziyade direniş özerinden bir mesaj vermek istedik. Filmin bir sahnesinde Mehmet Hayri Durmuş şöyle diyor: ‘Bu direniş ile ihanetin belini kırdık.’ Bizler bu filmi çekerken tarih sanki tekkerür edercesine devlet Sur´u bombalıyordu."
EN YAKINLARIMIZIN ÖLÜMÜNÜ DE BIZE IZLETTILER
Sanatçının yaşadığı topluma karşı görev ve sorumlulukları olduğunun altını çizen Haşim Aydemir devamında şunları belirtti: "Sanatçı toplumun aynası ve aynı zamanda vicdanıdır. Halktan kopuk sanat yapamazsınız. Bizler de cezaevleri kapılarında büyüyen bir kuşağın çocuklarıyız. Bir derdimiz var ki film çekiyoruz. Önemli olan çekilen filmlerin halka ulaşmasıdır.”
Mehmet Hayri Durmuş´un kızkardeşi Ayten Durmuş da yaptığı konuşmada çoğu zaman gözyaşlarına hakim olamadı ve şunları söyledi: "Abimin hayatını direnişini ve yaşamını çoğu zaman kitaplardan okuduk. Ama bu film ile sanki en yakınımın ölümünü bire bir izledim. Yaşadığımız sürece bu vahşeti unutmayacağız. Abim hayatını halkının özgürlüğüne adamış bir insandı. Abim ve arkadaşları yaşamı ölebilecek kadar sevdikleri için bu yola baş koydular. Bizler de ailesi yakınları ve yoldaşları olarak bu miraslarına sahip çıkacağımızı bir kez daha buradan ifade ediyoruz."
Hamburg Kürt Film Günleri, Sternschanze semtinde bulunan Kino 3001’de 23-29 Mayıs tarihleri arasında devam edecek. Film günleri kapsamında birçok kısa ve uzun metrajlı film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.