Aslı Erdoğan'ın İsveç'teki ödül töreninde AKP faşizmine tepki

Tutuklu Yazar Aslı Erdoğan'a İsveç'te Tucholsky Ödülü verildi. Ödül töreninde yapılan konuşmalarda, AKP faşizminin tüm dünya için tehdit olacağına dikkat çekildi.

15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü dolayısıyla İsveç PEN Kulübü, 2016 yılı Tucholsky Ödülü’nü Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve Yazar Aslı Erdoğan’a vermek için Stockholm’deki Kültür Evi’nde bir tören düzenledi.
Çok sayıda İsveçli yazar ve gazetecinin katıldığı törende, Bakırköy Cezaevinde tutuklu bulunan Erdoğan’ın yerine annesi Mine Aydoslu  Erdoğan’ın ödülünü İsveç Demokrasi ve Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke’den aldı. 

'ERDOĞAN’IN SALDIRILARI TÜM AVRUPA’YA YÖNELİK BİR TEHDİT'

Törenin açılış konuşmasını PEN Kulübü Başkanı Ola Larsmo yaptı. Larsmo, Aslı Erdoğan'a bu yılki Tucholsky  Ödülü'nü vermekten gurur duyduklarını söyledikten sonrai Türkiye’deki düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerini şöyle eleştirdi:
“Bugün Türkiye’de kaç kişi cezaevlerinde bulunuyor? Bunu tam olarak bilemiyoruz. Bu rakam günden güne değişiyor. Ama Uluslararası PEN’in hazırladığı listeye göre 137 yazar ve gazeteci Türkiye cezaevlerinde tutuluyor. 22’nci sırada da Aslı Erdoğan’ın ismi yer alıyor. Biz bugün Aslı Erdoğan’dan söz ederken aynı zamanda cezaevindeki 136 kişiyi de hatırlatıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları tüm Avrupa ve sivil topluma yönelik bir tehdit oluşturuyor.”
Bundan 6 ay önce Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın Stockholm’de düzenlenen ödül töreninde “Avrupa kısa vadeli çıkarları için idaellerinden vazgeçti ve Erdoğan’ın blöflerine boyun eğdi” dediğini hatırlatan Larsmo, “O zamanlardan beri Türkiye Avrupa ülkelerindeki medya kuruluşlarını da etkilemeye çalıştı. Alman komedyen aleyinde dava açtı” şeklinde konuştu.
"Erdoğan, tüm muhaliflerini tasfiye etmeye çalışıyor” diyen Larsmo, "Başka ülkelerde gerçekleştirilen ihlallere karşı sessiz kalmak sonunda bizlere zarar verecektir. Türkiye'de demokrasinin ortadan kaldırılması diğer Avrupa Birliği içinde ve dışında bazı yöneticilere ilham verecektir” dedi.
Moderatörlüğünü Ulrika K Engström’ün yaptığı ödül töreninde Larsmo, Yazar Eugene Schoulgin ile Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdi.

'TÜM MUHALEFETİ SUSTURMAK İSTİYOR'

Erdoğan’ın kendisini eleştiren herkesi 'terörist' olmakla suçladığını söyleyen Schoulgin, Larsmo’nun Aslı Erdoğan’ın neden tutuklandığı sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Erdoğan’ı korkutan Aslı’nın edebi eserleri değil  gazeteciliği. Aslı’yı 16 yıldan beri tanıyorum. Fiziki olarak güçsüz, sağlık sorunları olan ama aynı zamanda mental olarak çok güçlü bir kişi. O her zaman zayıfların yanında yer aldı. Yaşamını riske atarak Kürdistan’a gitti ve orada Türk devletinin gerçekleştirdiği insanlık suçlarına tanıklık etti. Aslı her zaman gerçekleri aradı ve halka anlattı"
Erdoğan'ın misafir yazar olarak 2 yıl Danimarka’da kalması için davet aldığını ama bunu reddederek Türkiye’de kaldığını ve tanıklık ettiği adeletsizlikleri gazetesindeki köşesinde halka anlatmayı tercih ettiğini söyledi.

İSVEÇLİ BAKAN: DIŞARIDAKİLER DE TEHDİT VE RİSK ALTINDA

Demokrasi ve Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke ise "Aslı Erdoğan cezaevinde yalnız ama daha kötüsü, dışarıda olanların haklarını kullandıkları için tehdit ve cezaevine atılma riskiyle karşı karşıya kalmalarıdır" dedi.
Kuhnke, ödülü alması için Erdoğan'ın annesi Mine Aydoslu'yu sahneye davet etti ve kendisine ödülü verdi.

ANNE AYDOSLU: EDEBİYAT ZALİMLERİ YENECEKTİR

Aydoslu, Aslı Erdoğan'ın Stockholm'e gelip ödülü kendisinin almasını istediğini  ama gerçekleri yazdığı için cezaevinde bulunduğundan bunu gerçekleştiremediğini söyledikten sonra “Aslı ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl hapis cezasına çarptırılmak isteniyor. Bu kıymetli ödülü onun adına aldığım için gururlu ve mutluyum. Edebiyat eninde sonunda zalimleri yenecektir” dedi. 
İsveçli yazarlar Anna Axfors, Marit Furn, Hans Gunnarson, Agneta Klingspor ve Tone Schunnesson da Aslı Erdoğan’ın İsveçceye çevrilen üç kitabından bölümler okudular.

İSVEÇ’İN DÖRT KENTİNDE DAHA TÜRKİYE TARTIŞILDI

İsveç PEN Kulübü, 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü dolayısıyla İsveç’in Göteborg, Malmö, Uppsala ve Växjö illerinde de Türkiye temalı seminer ve konferanslar gerçekleştirdi. 
Malmö ilinde Devlet Kütüphanesi’nde saat 19.00 sularında düzenlenen panele Suriyeli Şair-Yazar Faraj Bayrakdar ve Yazar Rakel Chukri konuşmacı olarak katıldı. Yazarlar Athena Farrohza, Elisabeth Hjorth ve Eirikur Örn, Aslı Erdoğan’ın kitaplarından bazı bölümleri okudular.
Göteborg ilinde Edebiyat Evi’nde düzenlenen panele Gazeteci-Yazar Cengiz Çandar, Yayıncı-Yazar Ragıp Zarakolu, Sosyal Demokrat İşçi Partisi eski Milletvekili Nalin Pekgül konuşmacı olarak katılırken, Eyewitness adlı derginin yetkililerinden Magnus Sundberg İstanbul’da çektiği resimnleri perdeye yansıttı.
Uppsala ilinde Devlet Kütüphanesi’nin yemek salonunda yapılan etkinlikte ise Gazeteci Emine Karakitapoğlu, Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini ele alan bir konuşma yaptı. Yazarlar Ali Akış, Nawid Akhgar, Adelaide Caballero, Malcolm Cedeback, Anna Franklin, Dag Thelander, Christina Wahlden Türkiye’deki son gelişmeler ve insan hakları ihlallerini tartıştılar ve Erdoğan’ın kitaplarından bölümler okudular.
Växjö ilinde düzenlenen etkinliğe de Gazeteci-Yazar Ulrika Knutsson konuşmacı olarak katıldı. 
 

...