Hüseyin Çelebi ödülleri sahiplerini buldu

24'üncüsü gerçekleştirilen Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği ödülleri, Almanya’nın Kassel şehrinde gerçekleştirilen bir törenle sahiplerini buldu.

Yüzlerce öğrenci ve Kürdistanlının katıldığı etkinlikte konuşan Hüseyin Çelebi'nin babası Rıfat Çelebi, böylesi bir etkinliğin 24 yıldır yapılması anlamlı olduğunu belirterek, “24 yıldır Hüseyin'i ve arkadaşlarını terk etmedim” diyerek herkese, kendi diline ve edebiyatına sahip çıkma çağrısında bulundu.

Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) tarafından 24 yıldır yapılan Hüseyin Çelebi, Şiir ve Öykü yarışması, Kürtlerin en uzun soluklu edebiyat etkinliği niteliğini taşıyor. Her yıl Almanya'nın değişik kentlerinden yapılan etkinliğin bu yılki adresi, Almanya'nın Kassel kentiydi. Bu yılki etkinlik kuzey Kürdistan’daki öz yönetim mücadelesine ve mücadelede yaşamını yitirenlere adandı. Etkinliğe yüzlerce öğrencinin yanı sıra çevre kentlerde yaşayan Kürtler de katıldı. Birçok yazar, şair ve siyasetçinin de hazır bulunduğu etkinlikte sanatçı ve müzik grupları da sahneye alarak, Kürtçe parçalar seslenirdi. Hannover den folklor grubu ve kassel’den tiyatro gruplarinin gösterileri ile, Etkinliğin yapıldığı salona Hüseyin Çelebi'nin yanı sıra Abdullah Öcalan ve PKK'nin önder kadrolarının posterlerinin asılması dikkat çekti.

Bu yıl gelen yüzlerce eserin arasından 200 eser dereceye girdi. Dereceye giren 200 eserden jürinin seçimi ile 24 kişi çeşitli dallarda ödüle layık görüldü. Ödüller Kürdistan, Avrupa, Türkiye ve Kürdistan cezaevlerindeki politik tutsakların gönderdiği eserlerden oluşuyor. Ödül alan eser sahiplerinin çoğu cezaevlerinde olmasından dolayı ödülleri Avrupa'da bulunan akrabaları, Kürt kurum ve temsilcileri aldı.

NAV-DEM Eş Başkanı Bahattin Doğan, gazeteci İsmet Kem, Hüseyin Çelebi'nin babası Rıfat Çelebi'nin temsilen ödülleri aldığı törende, Hüseyin Çelebi'nin hayatının sinevizyonla anlatıldığı etkinlikte, onun mücadeleci, yurtsever kişiliğine vurgu yapıldı.

YXK adına etkinlikte bir konuşma yapan Deniz Timuçin 24 yıldır böylesi bir etkinliği düzenlediklerini belirterek, "Biz kurum olarak, Hüseyin Çelebi, adına böylesi bir etkinliği düzenleyerek, hem bu ismi yaşatıyor hem de Kürt edebiyatına bir katkı yapmak istiyoruz. Bugün gelinen aşamada Kürtlerin en uzun soluklu bir edebiyat etkinliğidir. Bu önemli bir çalışmadır" dedi. Timuçin, konuşmasında, Kürt gençlerinin Mazlum Doğan, Hüseyin Çelebi ve Engin Sincer gibi kahramanların örnek alması gerektiğini ifade ederek “mücadeleye bu önderlerin bakış açısıyla girmeliyiz" şeklinde konuştu. JXK adına konuşma yapan Hevin de günün anlamı ve önemini değerlendirdi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Hüseyin Çelebi'nin babası Rıfat Çelebi, kendi oğlu adına 24 yıldır yapılan böylesi bir etkinliğin önemine değinerek, bir baba olarak bununla gurur duyduğunu vurguladı. Konuşmasını Kürtçe yapan baba Çelebi, "dilimi çok iyi bilmiyordum. Ama Kürtçemi geliştirdim. Oğlumun dilini öğrendim. Bana göre Kürdistan yeryüzünün cennetidir" dedi. 24 yıldır bu etkinliğe katıldığını hatırlatan Çelebi, devamla şunları söyledi: "Ben bir baba olarak 24 yıldır oğlumu ve arkadaşlarını yalnız bırakmadım. Onların mücadelesinin peşinden gidiyorum. Bütün gençler de kendi kültürlerine ve mücadelelerine sahip çıkmalı. Biz ancak böyle kazanabiliriz." 

Etkinlik yapılan konuşmalardan sonra ödül törenine geçildi. Ödül töreninin ardından etkinlik, Hozan Xezal, Zele Mele, Xelil Xemgin sahne alarak şarkılarını seslendirdiler. Tiyatro gösterinin de olduğu etkinlik, Ciwanên Azad in gösterisi ile etkinlik geç saatlere kadar devam etti.

Ödüle layık görülen eser ve kişiler şöyle:

Kurmanci şiir

1. Asya Xerzan "Re û Re"

2. Mehmet Çelik "Xeyal"

3. Dewran Bağışkonî "Tenebun"

3. Ebdulkerim Kozi "Kalê Omeri"

 

Kurmanci öykü

1. Abuzer Kaplan "Wênêyên kavilan"

2. Talip Kalin "Hespên Kovî"

3. Behice Feride Demir "Devhestîfê"

 

Kirmanckî öykü

1. Enver Yilmaz "Şermo Giran"

2. Nuri Keles "Hêgawo Sur"

3. Eser Güzelçay "Şiwanoyo Kokim"

 

Kirmanckî şiir

1. Nuri Keleş "Helepçe"

2. Ahmet Sadik Saner "Beno nêbeno"

 

Sorani

1. Ferhad Çomanî "Derwanime Awêne"

2.Hadî Muhammedî "Gonay xatun û qingî"

 

Türkçe şiir

1.Duygu Şahin "Acı tat"

2. Aynur Alkan

3. Mazlum Başboğa "Sur"

 

Türkçe öykü

1. Utku Üstün "Kara Ovanin Ateş Parçacıkları "

2. Fesih Erdemci "Kader"

3. Nupelda Engin "Serdem"

 

Almanca şiir

1. Leyla Kızılcık "Halb"

2. Dewrim Amed "Für die Gefangenen"

3. Wolfgang Kloiber "Die jesidin" 

...