İlk kez sahnelenen 'DENG' özyönetim direnişçilerine adandı

Urfa MKM bünyesinde faaliyet yürüten Çarçıra tiyatro ekibi tarafından hazırlanan "Deng" isimli oyunun ilk gösterimi yapıldı. İzleyiciler tarafından büyük ilgiyle izlenen oyun, özyönetim alanlarında yaşamını yitirenlere adandı.

Urfa Kültür ve Sanat Derneği çatısı altında çalışmalarını sürdüren Çarçıra Tiyatro Grubu, hazırlıklarını tamamladığı "Deng" isimli tiyatro oyununu seyirci ile buluşturdu. Urfa'nın Bozova ilçesinde Bozova Belediyesi'ne bağlı Hewag Kültür Sanat Merkezi'nde galası yapıldı. Bozova Belediyesi eş başkanları, HDP ve BDP parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi tiyatro gösterimini izledi. 

Tiyatrocu Mehmet Akkuş'un yönetmenliğinde sergilenen ve Rabia Şilan Alagöz tarafından yazılan ve Çarçira Tiyatro Grubu tarafından sahnelenen oyun izleyiciler tarafından yoğun ilgi gördü. Dilsiz bir gencin şahsında bir halkın sessiz bırakılmasını konu alan oyun, oyuncuların profesyonel replikleri ile bütünleşmesi itibariyle izleyicilerde unutulmayacak anlar yaşattı. Kürt halkının inkar edilerek yok sayılan kimliği doğrultusunda verilen mücadeleyi ortaya koyan oyun, izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. 

'KÜRTLER 'DENG' İLE TARİH VE KÜLTÜRLERİNİ BUGÜNE TAŞIDI'

Oyun sahnelenmesinin ardından Çarçıra Tiyatro Grubu'nun ortaya koyduğu performans izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Sergilenen oyuna ilişkin oyun sonrasında ekip adına konuşan Tiyatro oyuncusu Mehmet Emin İsi, Türkçe karşılığı "Ses" olan "Deng" oyununun bütün yaratılış destanlarında yaratılışın başlangıcı olduğunu ve uygarlığın da "Deng" ile başladığını dile getirdi. Kürt halkı için ise sesin daha da önemli olduğunu belirten İsi, Kürtlerin yok edilmek istenen kültür ve tarihini dengbêjler üzerinden bu güne kadar "Deng (Ses)" ile taşıdığını ve bu yolla hem kültürlerinin hem de tarihlerinin yok olmasını engellediğinin altını çizdi. 

OYUN ÖZYÖNETİM DİRENİŞÇİLERİNE ADANDI

"Deng" isimli tiyatro oyununu önlerine koyan mimarın Cizre'deki bodrumlarda katledilen sinemacı İslam Balıkkesir isimli arkadaşları olduğunu söyleyen İsi, şöyle devam etti: "Şu an burada sergilediğimiz bu anlamlı çalışmayı İslam arkadaş şahsında özyönetim alanlarında şahadete ulaşan tüm insanlara adıyoruz."

...