Kerkük'te Kürt Edebiyat Şiir Festivali
Kerkük’te Birinci Kürt Edebiyat Şiir Festivali düzenlendi. Edebiyatçılar, bölgedeki kriz ve edebiyata ilgisizliğin sorumlusu olarak hükümeti işaret etti.
Kerkük’te Birinci Kürt Edebiyat Şiir Festivali düzenlendi. Edebiyatçılar, bölgedeki kriz ve edebiyata ilgisizliğin sorumlusu olarak hükümeti işaret etti.
Kürt Edebiyat Şiir Festivali, Kerkük'te düzenlendi. Festivale ekonomik kriz ve ulusal birlik üzerine yazılan şiirler damgasını vurdu.
Hawal gazetesinin organize ettiği Birinci Kerkük Kürt Şiir Festivali bugün saat 10.00'da Sirvan Talabani konferans salonunda düzenlendi. Festivale şair, yazar ve birçok aydın katıldı.
Festival hakkında ajansımıza konuşan Hawal Gazetesi Sözcüsü ve Organizatör Rawan Talib, "Ülkede ve bölgede yaşanan kaos ortamında Kürt şiir festivalini yapmamızın amacı hem şair ve yazarların yaşadıkları sorunları gündeme getirmek, hem de Kürt şiiri ve edebiyatını canlandırmak, bir arada tutmak ve geliştirmektir" dedi.
EMİN: KRİZİN VE EDEBİYATA İLGİSİZLİĞİN SORUMLUSU HÜKÜMET
Ekonomik ve siyasal krizin Güney Kürdistan’da edebiyatın üzerinde büyük etkisini olduğunu söyleyen Edebiyatçı Salah Hemê Emin de şunları söyledi. "Bugün ekonomik kriz Kürt kültürü ve edebiyatının gelişmesinin önünde engeldir. Ekonomik kriz insanların edebiyat ve şiire ilgilerini azaltmış durumdadır. Bunun tek sorumlu Kürdistan Bölge Hükümetidir."
ROJ: HÜKÜMET DAHA BASKICI OLMAYA BAŞLIYOR
"Bildiğimiz gibi Güney Kürdistan’da yoğun baskılar var ve hükümet daha baskıcı bir hükümet olmaya doğru gidiyor" diyen Şair Xatu Roj ise şöyle konuştu: "Yaşamın kendisi büyük bir krizdedir. Eğer yaşamın kendisi krizde olursa edebiyat ve sanat da krizde olur. Bu festivalin gerçekleştirilmesi bunca krize rağmen Kürt kültürü ve edebiyatının halen yaşadığını gösteriyor. Ama hükümetin edebiyattan ve şiirden haberi yok. Bizlere yardımcı olmuyor. Bu krizi aşacak bir çabası da yoktur.”
TAHİR: HÜKÜMETİN BİR ÇALIŞMASI YOK
Edebiyat ve şiirin halkın yaşamıyla bağlantılı olduğunu söyleyen Şair Talad Tahir de şunları dile getirdi: "Halkın yaşamı eğer iyiyse edebiyat ve şiirin toplumda gelişmesi olur. Edebiyat ve şiir sadece yazıdan ibaret değildir. Eğer kriz toplumda varsa o zaman edebiyatta da olur. Bu krizden en çok etkilenen taraflardan biri de edebiyat ve sanat yapanlardır. Hükümetin bu yönlü bir faaliyeti de yok. Var olan kültür-sanat ve edebiyat merkezlerine yönelik ayrılan bütçeler ve imkânları vermemektedir. Hükümetin bu yönlü bir çalışması yok.”