Kürt makam müziğinin ustası Dawda Kerkük'te anıldı
Kürt makam müziğinin büyük ustalarından Salah Dawda, ölümünün 8'inci yıldönümünde Kerkük'te sanatçı dostları tarafından anıldı.
Kürt makam müziğinin büyük ustalarından Salah Dawda, ölümünün 8'inci yıldönümünde Kerkük'te sanatçı dostları tarafından anıldı.
Güney Kürdistanlı sanatçı Salah Dawda, ölümünün 8'inci yıldönümünde Kerkük'te sanatçı dostları tarafından anıldı. Kürtçenin Sorani lehçesinde çok sayıda makamda onlarca eser besteleyen ve seslendiren Dawda için Kerkük'teki Ali Merdan Merkezi öncülüğünde Endişa Kütüphanesi'nde düzenlenen anma etkinliğine, Kerkük'ün tanınan sanatçılarından Miqdat Mihemed, Şikûr Xeyat, Nureddîn Caf ve çok sayıda müzik ustası katıldı.
Anma etkinliğinde Dawda'nın yaşamını anlatan Nureddîn Caf, Dawda'nın Kürt müziğine büyük katkıları olan Dawda ailesinin bir üyesi olduğunu kaydederek, "Xidir Baran Çawiş'ın torunu olan büyük usta Salah Dawda, büyük zorluklarla Kürt müziğine katkılar sundu. Kürtçe, Arapça ve Türkmence eserler seslendiren büyük usta Dawda Kürt müziğine büyük bir merak duyuyordu ve tanınması için büyük emek verdi. Özellikle Kürtçenin makamlarını büyük bir ustalıkla eserlerinde şekle büründürdü" diye konuştu.
Caf'ın konuşmasının ardından Dawda'nın oğlu Dilşad Salah Dawda, babasının birkaç eserini seslendirdi. Daha sonra ise Dawda'nın sanatçı arkadaşları sahneye çıkarak Dawda'nın eserlerini okudu.
Dawda'nın sanatçı arkadaşı ve Kürt makam müziğinin önemli isimlerinden Miqdat Mihemed, Dawda üzerine ajansımıza şu değerlendirmelerde bulundu: "Kürdistan'da Salah Dawda gibi bir makam sanatçısı daha önce doğmadı. Aynı zamanda kendi eserlerini de Kürt makam müziğine göre besteledi. Ama ne yazık ki böyle büyük bir sanatçının tüm yaşamı zorluklar içinde geçti ve kimse de ona sahip çıkmadı. Salah Dawda'nın yurtseverlik duyguları da çok güçlüydü. Sanatçı kişiliğinin yanında yurtsever kişiliği de en belirgin özelliğiydi."
1941 Kerkük Duzxurmatu ilçesine bağlı Ebû Sabah köyünde dünyaya gelen Salah Dawda, küçük yaşta başladığı müzik çalışmalarını ömrünün son anına kadar sürdürdü. Kürt müziğine önemli katkıları olan Xidir Baran Çawiş'in torunu olan Dawda, 1957'de Bağdat Radyosu'nun Kürtçe servisinde de çalıştı.
Daha çok Kürtçenin Soranice lehçesinde makam müziği alanına yoğunlaşan Dawda "Qatarî Weysi, Xewker, Ay Ay, Xurşîdi ve Hicran gibi Kürt makamlarında onlarca eser verdi. "Amoza giyan", "Ay xûda lowagirbarane" ve "Rawastawa law bane" parçaları en çok bilinen eserleri arasında yer alıyor.
Salah Dawda'nın küçük yaşta saz çalarak başlayan yaşamı 2009 yılında Kerkük'te yine sahnede son buldu.