Kürdistan'da 'deli' bir kadının hatıra defteri...

Kürdistan'da 'deli' bir kadının hatıra defteri...

Kürdistan'ın karanlık yılları. Bir kadın özgürlüğünü ararken 'deli' damgası yiyor. Genç tiyatro oyuncusu Pelda Bal "Di Nava Dunikan de" (Tırnak içinde) adlı monolog oyunuyla hem Kürtçe tiyatronun hakkını vermeye çalışıyor, hem de sahne performansıyla toplumun klişelerini yıkarken, kendi portresini çiziyor.

Bugün sona erecek Batman 4. Tiyatro Günleri'nde dikkat çeken oyunlardan birisi "Di Nava Dunikan de" (Tırnak içinde)'ydi. Geçtiğimiz Şubat ayında prömiyeri yapılan oyun tek kişilik bir monolog. Önümüzdeki günlerde turneye çıkması beklenen oyunun yazarı Fevzi Bilge, yönetmeni ise Gıyasettin Şehir. Bahar Kültür Merkezi tiyatro sanatçısı Pelda Bal'ın tarafından canlandırılan oyunda 'deli' bir Kürt kadının portresi çiziliyor.

Oyun içeriğinin yanında yerel Kürtçe de dikkat çekiyor. Kürtçe'de kaybolmaya yüz tutan kelimelere 22 yaşındaki Pelda Bal yeniden hayat vermeye çalışmış. Toplumdaki klişeleri yıkarken 'deli' damgası yiyen, aslında kimliğini ve özgürlüğünü aramaya çıkmış bir kadının canlandırıldığı oyun içiçe geçmiş birçok hikayeden oluşuyor.

'HER KÜRT KADINI OYUNDA KENDİSİNİ GÖREBİLİR'

5 ayda ve 4 kişilik ekiple oyunu hazırladıklarını söyleyen Batman doğumlu genç oyuncu Pelda Bal oyunda kendi hikayesini de gördüğünü söylüyor. Batman'da tiyatro yapmanın zorluklarına rağmen kent insanının tiyatroya büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Bal "Oyunda her Kürt kadını kendisini görebilir. Oyunda bana ait parçalar da var; bizzat benim gibi klişe ve tabuları yıkan kadınları anlattığı için aslında oynarken pek de zorlanmadım. Ama hala her sahne aldığımda ilk heyecanı hissediyorum" dedi.

Pelda Bal toplumda kadının önünde birçok engelin bulunduğunu ve bunları yıkan kadının ise 'deli' muamelesi gördüğünü belirtirken, oyunda kadının özgürlük arayışı öne çıkıyor. Oyuncu Bal, kadının toplumun dayattığı şekilde yaşamaya mecbur bırakıldığını, ancak sahnelediği oyunda bunlarla mücadele eden bir kadının portresini çizmeye çalıştığını söylüyor. Bu yüzden olacak ki oyun 'tırnak içinde' ismini almış. Oyundaki kadının da her zaman kendisini tırnak içinde gördüğüne dikkat çeken genç oyuncu, Kürtçe monolog tecrübesine ilişkin ise şunları söylüyor:

'BİR KADINLA KÜRTÇE MONOLOG NEDEN OLMASIN?'

"Bir Kürt kadını kendi anadilinde neden tek başına bir monolog oynamasın? Aslında biz buradan yola çıkarak hem bunu başarmaya çalıştık, hem de Kürdistan'daki bir kadın portresini anlatmaya çalıştık. Bu oyunla amacımız bütün klişe ve tabuları yıkmaktı. Monolog ise zaten tek başına en zorlu tiyatro sanatlarının biridir. Bunun da hakkını verdiğimizi inanıyorum."

Pelda Bal, toplumdaki tabulara rağmen Batman'da tiyatroya büyük ilginin olduğunu anlatıyor ve ekliyor; "Kadın izleyiciler bana gelip oyunu izlerken ağladıklarını ve kendilerini sahnede gördüklerini söylüyor. Bu bana büyük bir enerji veriyor. Batman'da her şey canlı; izleyiciler canlı, hayat canlı, olaylar canlı. Belki de gücümü bundan alıyorum; Kürdistan'da olmak ve bu toplumdan beslenmek."