Mardin'de '10 gün 10 köy' projesi

İranlı sanatçı Seywend Sedian eserlerini köylerde halkla buluşturuyor. Mardin'de "10 gün 10 köy" projesi ile köyleri dolaşan Seywend'in projesinin belgeseli de çekiliyor.

Mardin'de "10 gün 10 köy" projesi kapsamında Nusaybin'de de eserler sergilendi.  Demir parçalarını birleştirerek oluşturduğu heykelleri, savaşın ve yasağın olduğu köylerde ve sokaklarda sergileyen İranlı Sanatçı Seywend Sedian, “Halk sanattan kopmuş, bizim asıl amacımız, sanattan kopan halkı sanatla buluşturmak” dedi. Mardin’in 10 köyünü gezerek, halka sanatı buluşturmak amacıyla başlattıkları sokak sergilerinin belgeseli de çekilecek. 

‘UMUT EDİYORUM Kİ SAVAŞ BU KENTLERDE BİTER’

Mahabad'dan gelen Seywand, yaklaşık 20 yıldır Kuzey Kürdistan’da yaşıyor. Sanatın aslında halkın olduğu yerlerde olduğunu belirten Seywand, "Bundan önce sanat kiliselerde, mağarada ve herkesin ulaşabileceği yerlerdeydi. Sanat şu an belli kesimlerin ulaşacağı yerlerde sergileniyor. Ya sanatçılar ya da aristokratlar gidiyor. Ben sanatın doğrudan halkla buluşması gerektiğini düşünüyorum. Halkın ilgisi var, özellikle çocukların ilgisi iyi. Bugün Nusaybin’deyiz ve Nusaybin şuan yaralı bir kent" dedi. 

‘PROJEMİZİN AMACI SANATI SOKAĞA ÇIKARMAK’

Belgeselde oyuncu olan Rojin Önen ise anılarını arayan bir kadını canlandırıyor. Mardin’in 10 köyüne gittiklerinde, köye bir heykel hediye ederek ayrıldıklarını anlatan Rojin,  gittikleri 10 köye de savaşın bıraktığı atmosferi az da olsa değiştirmek istediklerini söyledi. 

Rojin, dört kişiden oluşan ekipleri olduğunu belirterek, "Mardin’in 10 köyü gün gün gezeceğiz. Belgeselde oyuncu olarak yer alıyorum. Belgeselde bir hikâye var, bu hikâyede yer alan kadın, anılarını arıyor.  Bu projemizin amacı sanatı sokağa çıkarmak, köylere götürmektir. Yani amacımız, köylerde yaşayan halk sanattan eksik kalmamasıdır" diye anlattı.