Mayın mağdurlarından fotoğraf sergisi
Mayın mağdurlarından fotoğraf sergisi
Mayın mağdurlarından fotoğraf sergisi
Diyarbakır’da mayın mağdurları fotoğraf sergisi açtı. Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Nahit Eren, Türkiye’nin mayınların temizlenmesi konusundaki taahhüdü yerine getirmesini istedi.
International Campaıgn To Ban Landmines, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, TMMOB, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Barosu, İHD, MAZLUMDER, Diyarbakır Tabip Odası, Yerel Gündem 21 ve TİHV tarafından, Türkiye'nin Ottawa Sözleşmesi'nin onaylamasının 10'uncu yıl etkinlikleri kapsamında Diyarbakır’da mayın mağdurları fotoğraf sergisi açıldı. Amed Sanat Galerisi'ndeki açılışa engellilerin yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası aktivisti Kasia Derlicka, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi aktivistleri, TMMOB, Diyarbakır Barosu, İHD, MAZLUMDER, Diyarbakır Tabip Odası, Yerel Gündem 21 ve TİHV temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.
Açılışın gerçekleştiği sanat galerisinin bahçesinde tellerle çevrili sembolik mayın alanı oluşturularak, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Çekce "mayın" yazıları tellere asıldı. Ayrıca sembolik mayın alanında "Türkiye'de 1 milyon mayın var", "Mayın barışı tanımayan silahlardır", "Mayın kimlik sormaz kurbanlar arasında fark gözetmez" ve "Türkiye'de 75 kişiye bir mayın düşüyor" pankartları yer aldı.
Yapılan sergi açılışında konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Nahit Eren, Ottowa Sözleşmesi ile Türkiye’nin 3 taahhüdün altına girdiğini belirterek, “özellikle depolanmış mayınların imhası, mayın mağdurlarının topluma kazandırılması için projelerin hayata geçirilmesi lazım. Ve toprak altındaki mayınların temizlenmesi konusunda bir taahhüt var. Türkiye'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gereken alanlarda görevlileri göreve çağırmak için bir kamuoyu yaratma amacı gütmekteyiz" dedi. Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, mayınların en sinsi pusu olduğunu dile getirerek, "Dolayısıyla mayınsız bir gelecek ve Türkiye, Ortadoğu ve dünya yaratmak, hepimizin görevidir. Mayınsız bir ülke kurgularken, savaşsız bir ülke kurgulamak gerekir" ifadelerine yer verdi.
Ardından konuşan Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası aktivisti Kasia Derlicka, son 20 yıldır heryerde mayınların çıkarılması için çalışma yapıldığını belirterek, Türkiye'nin de bu çalışmaların içerisinde yer almasının önemli olduğunu söyledi. Son 10 yıldır mayınların Türkiye'de insanlarını hayatını etkilediğini ifade eden Derlicka, bu anlamda Türkiye'de yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu kaydetti. Bu nedenle Diyarbakır'daki etkinliğe katıldıklarını dile getiren Derlicka, yarın yapılacak konferans sonucu bir planlamaya gideceklerini ve Pazartesi günü Ankara'da yetkililerle yapacakları görüşmede taleplerin iletileceğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından müzik dinletisi eşliğinde resepsiyon verildi. Yapılan sergi açılışından sonra ise Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Engelli Destek Merkezi tarafından Engelsiz Yaşam Atölyesi'nin açılışı yapıldı.