Şakran Cezaevi için acil çağrı: Talepler kabul edilsin

Her gün yeni bir hak ihlali ile gündeme gelen Aliağa Şakran Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsaklar 10 gündür süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeler.

Kamuoyuna acil çağrı yapan, İzmir Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Temsilcisi Selma Altan, cezaevlerine bir heyet gönderilip inceleme yapılması gerektiğini belirtti.

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde bulunan 18 siyasi tutsak karşılaştıkları hak ihlalleri, fiziki ve psikolojik işkenceye karşı 15 Şubat’ta süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başladı. 10’uncu gününe güren açlık grevine, T2 bölümünden 8, T3 bölümünden 5, Kadın bölümünden de 5 tutuklu katılıyor.

Şakran Cezaevi’nde ise hala işkence devam ediyor. 14 Şubat günü koğuşlara arama yapmak için gelen 40 kişilik gardiyan grubu, tutsaklara ‘ayakkabılarını çıkarmalarını’ dayattı. Koğuşta bulunan Yusuf Özdemir, Yusuf Aydın, Fırat Çalkan ve Vahdettin Budak isimli tutsaklar bu keyfi uygulamayı kabul etmeyince işkence yapılarak, süngerli odaya götürüldü.

Burada da devam eden işkence sonucunda Yusuf Özdemir isimli tutsağın yüzünde darp izleri oluştu. Revire çıkarılan Özdemir “darp raporu aldı”. Yine hasta tutsak olan Yılmaz Suncak ise darp edildi ve doktor raporu verilmedi.  

Aileleri aracığıyla seslerini duyurmaya çalışan tutsaklar, acil bir şekilde Cezaevlerinde yaşanan tecrit, işkence ve hak ihlallerinin son bulması için kamuoyu oluşturulması çağrısı yaptılar.

Tutsakların talepleri şu şekilde:

“Hasta tutsakların tedavilerinin yapılsın. Cezaevinde sayımlar esnasında esas duruş uygulamasının son bulması. Koğuşlarda gardiyanların toplu halde baskınlarının son bulsun. Görüşler sırasında gardiyanların tacizlerinin son bulması. Sosyal aktivite ve kitap kısıtlaması kaldırılsın. Yaka kartı uygulaması kaldırılsın. Koğuşlar arası iletişim sağlansın. Cezaevindeki sistematik baskı son bulsun.”

İzmir Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Temsilcisi Selma Altan, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve işkencenin artık sistematik bir hal aldığını ve kontrol dışına çıktığını ifade etti. Acil bir şekilde cezaevlerinin kontrol edilip, bir heyet gönderilmesi gerektiğine vurgu yapan Altan, “Tutsaklar açlık grevini sürdürmekte kararlılar. Talepleri yerine getirilinceye kadar greve devam edecekler. Cezaevlerinde koşullar her geçen gün daha da ağırlaştı. OHAL ile birlikte cezaevlerinde hak ihlallerinin tavan yaptı. Fiziki ve psikolojik işkence Şakran Cezaevi’nde artık nerdeyse her gün yaşanıyor. İnsan onuruna yakışmayan birçok uygulama dayatılıyor. Buna karşı olarak da tutsaklar açlık grevine başladılar” diye konuştu.

Kamuoyu ve STK’lere acil bir şekilde çağrı yapan Altan, cezaevlerinin işkence merkezlerine dönüştürüldüğünü ifade ederek, oluşturulacak bir heyetle cezaevlerinin ziyaret edilmesi gerektiğini belirtti.

Açlık grevinde olan tutsaklar: Şakran T2 Cezaevinde: Eren Tekin, Sinan Ekmekçi, Mustafa Akaş, Cengiz Doğan, Necdet Kaya, Erhan Ergüz, Murat Duran, Kasım Özdemir.

Şakran T3 Kapalı Cezaevi’nde: Zana Yaktın, İhsan Balkaş, Özgür Güçlü, Özkan Yaşar, Aslan İlhan.

Dün itibarıyla Şakran Kadın Cezaevi’nde: Hürriyet Doğan, Mahsune Şedal, Cihan Asi, Meryem Söylemez, Gurbet Öztürk.