Savaş ve vicdan: Av û Ar
Dört kişinin hikayesinin kabus ve vicdan muhasebesine sıkıştırıldığı bir bodrum katında yaşananları Emin Yalçınkaya’nın yazıp yönettiği Av û Ar adlı oyun prömiyerini yaptı.
Dört kişinin hikayesinin kabus ve vicdan muhasebesine sıkıştırıldığı bir bodrum katında yaşananları Emin Yalçınkaya’nın yazıp yönettiği Av û Ar adlı oyun prömiyerini yaptı.
Okul çıkışı çok sevdiği öğretmeninin vurulma anına tanıklık eden genç bir kız, kocası faili meçhul cinayete kurban giden Halime, devletle işbirliği halinde olan ve köyünün yakılarak akrabalarının ölümüne sebep olan Bedran, askerde öldürülen kardeşinin intikamını almak için silaha sarılıp insanları iyileştirmekten vazgeçip asker olan bir doktor. Bu dört kişinin hikayesinin kabus ve vicdan muhasebesine sıkıştırıldığı bir bodrum katında yaşananlar Emin Yalçınkaya’nın yazıp yönettiği Av û Ar adı oyunda karşımıza çıkıyor.
Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları Mehmet Musaoğlu, Dicle Güneş Yavuz, Özcan Ateş ve Gulê Özalp Ulusoy’un oynadığı oyunun prömiyeri yapıldı. Oyunun ardından Dr. Selçuk Mızraklı oyuncuları çiçek vererek kutladı.
'KADIN VİCDANI SAVAŞI ENGELLER'
Yönetmen M. Emin Yalçınkaya, '90’lı yıllarda Lice’nin yakılması sırasında gerçek bir olaydan etkilenerek yazdığı oyunda savaşın iki taraf üzerinde yarattığı yakıcı ruh halini anlattığını aktarıyor. “Aslında kabus bodrumda Alaaddin’in lambası gibi hapsediliyor. Vicdanıyla muhasebesini yapabilenler yaşama dönüyor ama boğazına kadar kirliliğe bulanmış olanlar izbe bodrumda sıkışmaya mahkum oluyor” diyen Yalçınkaya, ekliyor: “Yüzyıllardır erkek mantığıyla savaşlar yürütülüyor. Ama dünyayı daha vicdanlı olan kadınlar yönettiğinde aslında savaşlar olmayacak. Dünyayı erkeklerin vicdanına bırakırsak dünyanın bu hali daha kötüye gidecek, diye düşünüyorum."
Savaşta herkesin bir hikayesinin oluştuğunu ifade eden Yalçınkaya, “Bu trajedi iki tarafta da var. Diyarbakır’da da yaşasan, Ege’de herhangi bir yerde de, fark etmiyor. Bir şekilde etkileniyorsun ve peşini bırakmıyor” diyor.