Şehit Yekta Herekol Sanat Akademisi'nden film şöleni
Akademi salonundaki gösterimin öncesinde Şehit Yekta Akademi Yönetimi Roni Rojava ve Rojava Film Komün Üyesi, Sinamacı-Senarist Önder Çakar, birer konuşma yaptı.
Akademi salonundaki gösterimin öncesinde Şehit Yekta Akademi Yönetimi Roni Rojava ve Rojava Film Komün Üyesi, Sinamacı-Senarist Önder Çakar, birer konuşma yaptı.
Rojava Devrimi, askeri ve siyasi başarılarının yanında kültür sanat alanında da büyük gelişmeler sağlıyor. TEV-ÇAND’a bağlı Tirbesipiyê'deki Şehit Yekta Herekol Sanat Akademisi'ndeki sinema öğrencileri, 8 aylık eğitimlerinin ardından çektikleri filmleri gösterime sundu. Montajı tamamlanarak gösterilen 10 film dram, kadın, devrim, dönemsel sorunlar olmak üzere toplumsal alanları konu edindi.
Akademi salonundaki gösterimin öncesinde Şehit Yekta Akademi Yönetimi Roni Rojava ve Rojava Film Komün Üyesi, Sinamacı-Senarist Önder Çakar, birer konuşma yaptı.
'ÖCALAN KÜLTÜR-SANATI ÇOK ÖNEMSİYOR'
Rojava, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kültür-sanat çalışmalarını çok önemsediğini belirtirken, Öcalan’ın ‘eğer kültür sanat çalışmaları gelişmez ise siyasi ve askeri başarılar kalıcı olamaz’ sözünü hatırlattı.
Rojava, akademi hazırlık sürecinde iki arkadaşlarının şehit düştüğünü hatırlatarak, “Rojava’da şehadet inşa, mücadele birlikte yürüyor. Welat ve Dilgeş yoldaşlarımız şehit düşerek bu günlere gelmemizi sağladılar" dedi.
DİRENİŞ SELAMLANDI
Çakar ise "Hayatında sinema salonu görmeyenlerle bir mücizeyi yarattık" dedi. Çakar, şöyle konuştu: "Halil Dağ yoldaşın dediği gibi; İmrali’daki güzel insan Önder Apo'nun çocukları ile Rojava'da bir mücize yarattık. 8 ay önce eğitime başladığımızda ciddi bir dil probleminin yanında, öğrenci arkadaşların büyük bir kısmı Latin harfleri ile okuyup yazamıyor ve bilgisayar ile de ilişkileri yoktu. Buna rağmen başaracağına inandık. Çünkü bu arkadaşlar Rojava’da imkansızı başaran bir kuşağın kardeşleriydi."
Çalışmaları hakkında bilgi verirken de Çakar, "Bazen ses kayıtlarına ara veriyorduk. Çünkü Nusaybin'deki görkemli direniş devam ediyor ve her bombalar patladığında bir canımızın daha toprağa düştüğünü biliyorduk" diyerek, direnişi selamladı.
'DEVRİMİ VE DİRENİŞİ SİNEMA İLE ANLATACAĞIZ'
Yine film çalışmaları hakkında bilgi veren, Rojava Film Komünü Üyesi Mazdek Ararat da Rojava’da alternatif sinemanın gelişmesini amaçladıklarını söyledi. Çalışmalarına halkın ilgi ve desteğinin yüksek olduğuna dikkati çeken Ararat, “İlk sinemamızı Amudê'de yakılan sinama salonu yerine inşa edeceğiz” diye bilgi verdi. Ararat, devrimi ve direnişi sinema ile anlatacaklarını belirtti.
Akademi öğrencileri de eğitim süreci ve çektikleri filmler sonrasında kendilerinde özgüvenin geliştiğini ve toplumdan olumlu tepki aldıklarını ifade etti.
'ARTIK SİSTEMİN GÖZÜYLE BAKMIYORUM'
18 yaşında ‘Vatedayin’ filminin yönetmenliği ve senaristliğini yapan Pervin Rêber, eğitimden sonra bakış açısının değiştiğini, olaylara sistemin gözü ile bakmadığını kaydetti.
Rojava inşa çalışmalarının en önemli ayaklarından birisinin kültür-sanat çalışmaları olduğunu ifade eden Şehit Yekta Herekol Akademisi öğrencilerinden, 'Gulên Rojê' filmini çeken Alan Lahdo, Kürtlerin sanata ilgi göstermesi gerektiğini söyledi.
Lahdo, şunları da ifade etti: "Êzidî gerçeğini yansıtmayan birçok hikaye ve film yapılıyor. Êzidîliğin doğruluğunu ortaya çıkarmak istiyorum. Zerdüştlük felsefesi üzerinde çalışmak istiyorum."