Sıhke Gölü inşaat sektörüne emanet!
Van'da bulunan Sıhke Gölü bazı inşaat firmalarının su ihtiyacını karşılayan bir göle dönüştü. Her sabah göl kıyısına gelen yüzlerce su kamyonu adeta gölü boşaltırcasına su alıyor.
Van'da bulunan Sıhke Gölü bazı inşaat firmalarının su ihtiyacını karşılayan bir göle dönüştü. Her sabah göl kıyısına gelen yüzlerce su kamyonu adeta gölü boşaltırcasına su alıyor.
Van’ın Bostaniçi Mahallesi'nde bulunan ve en önemli göllerden biri olarak bilinen Sıhke Gölü, kış aylarında donması ve havaların ısınması ile vatandaşların uğrak yerlerinden biri olmasıyla biliniyor. Ancak bu küçük göl son zamanlarda bazı inşaat firmalarının ve suya ihtiyacı olan çeşitli iş kesimlerinin su ihtiyacını karşılayan bir yere dönüştü.
'KAYNAĞI KURUTULUYOR'
Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, şunları söyledi: "Gölleri, göletleri kurutmak ciddi bir olumsuzluk. En çok hayatımızı sular etkiliyor, su hayattır. Tüm derelerimiz, Bostaniçi Nehri ve Akköprü Deresi bataklık haline dönmüş. Suyun tertemiz akması gerekirken kaynağı kurutuluyor. Burada dikkat edilirse milyonlarca kuş var. Bunun kurutulması doğanın tahrip edilmesidir, bunun kabul edilmesi mümkün değil. Başta DSİ olmak üzere, tüm önlemlerin alınması, müsaade edilmemesi lazım. Aynı şekilde bu sular temizlenmeli. Ekosistem zarara uğratılıyor."
VALİYE TEPKİ
Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın Van Gölü’nün ve diğer küçük göllerin korunmasına ilişkin, "Herkes konuşuyor, ama iş yapan yok" şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Kalçık, şunları belirtti:
"Sivil toplum örgütlenin bir yaptırım gücü yok. En başta mülki amir ve yetkili kurumların ilgili, duyarlı olması lazım. Başta vali olmak üzere yetkililer görevini yapmıyor. Derede tonlarca çöp toplanıyor, günde 54 bin metreküp evsel, kanalizasyon atıkları atılıyor, burada valiliği tartışmak gerekiyor. STK’lerin yaptırımı yok. Valinin bu beyanatı binlerce söylemimize rağmen en fazla konuştuklarıyla, kıyı kanunuyla görevini ihmal ediyor. Bu STK’lerin yaptırım gücü mü var? Böyle talihsiz bir açıklamayı doğru bulmuyoruz. Vali doğayı korumakla birinci derecede yetkilidir, buna gerekçe sunamazlar; onlar da suçludur. Bunu örtbas etmek için popülist söylemlerde bulunuyor.”