Stockholm’de Kürt kadın şairler kitaplarını tanıttı
Stockholm’de Kürt kadın şairler kitaplarını tanıttı
Stockholm’de Kürt kadın şairler kitaplarını tanıttı
İsveç’te yaşayan Kürt kadın şairler, Fatma Savcı ve Aynur Aras Stockholm’de düzenlenen bir resepsiyonda son çıkan kitaplarını tanıttı. Stockholm Kürt Enstitüsü’nün ev sahipliğini yaptığı resepsiyonda buluşan İsveç’te yaşayan yazar ve şairler Kürt edebiyatının gelişmesinde kadın yazarların oynadıkları rolü de ele aldılar.
Stockholm Kürt Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kamran Simo Dünyanın bütün ülkelerinde olduğu gibi Kürdistan’da da sanat ve edebiyatla uğraşan kadınların sayılarının erkeklere kıyasla oldukça az olduğunu dikkat çekti.
Ancak bu durumun son yıllarda Kürdistan’da değişmeye başladığını anlatan Simo, gerek Kürdistan’da gerekse de sürgünde yaşayan Kürt kadınlarının daha fazla sanat ve edebiyata ilgi duymaya başladıklarını söyledi.
Özellikle Kuzey Kürdistanlı kadınlar arasında edebiyata ilginin arttığını belirten Simo “30 yıldır süren mücadele her alanda olduğu gibi edebiyat alanında da Kürt kadınlarını geliştirdi. Kürt kadınları bir yandan meydanlara çıkar, derneklerin, partilerin yönetimlerine yer alırken, aynı zamanda çok değerli sanat ve edebiyat eserlerine imza atıyor” dedi.
‘Xemla Rondikan’ adlı şiir kitabıyla edebiyat dünyasına giriş yapan Aynur Aras, kendisini edebiyata ilgi duymaya yönelten asıl nedenin Kürt halkı üzerinde yüzyıllardır süren baskı ve katliamlar olduğunu söyledi.
Aras, Kürdistan’da doğmasına ve büyümesine rağmen Türk devletinin uyguladığı asimilasyon politikasının sonucu dilini yeterince öğrenememe ve konuşamamanın eziklikliğini yaşadığını ifade etti.
Kürt halkının yaşam koşullarını, yaşadığı acı, baskı ve katliamları kamuoyuna yansıtmak için şiir yazmaya başladığında Kürtçeye tam anlamıyla hakim olmadığı için çok zorlandığına dikkat çeken Aras, “Min ji deştên dorazad nepirsin!” başlıklı şiirini okudu.
Şair Fatma Savcı ilk öykü kitabı Ristika Morîkan’ın 11 öyküden oluştuğunu, öykülerinde Kuzey Kürdistan’da süren savaş ve katliamlardan etkilenen kadınların rüya ve kabuslarını anlattığını belirtti.
Savcı’nın kitabında yer alan bir öyküyü okumasından sonra söz alan yazar ve aydınlar, Kürt kadınlarının sanat ve edebiyat dünyasında daha fazla yer almaya başlamaları ve seslerini duyurmalarının sevindirici olduğunu söylediler. Etkinlikte Kürt parti ve sivil toplum kurumlarının kadınlara daha fazla destek vermesi gerektiği vurgulandı.