Van’da kitap fuarı açıldı
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' şiarı ile düzenlenen 2'inci Van Kitap Fuarı açıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' şiarı ile düzenlenen 2'inci Van Kitap Fuarı açıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' şiarı ile düzenlenen 2'inci Van Kitap Fuarı açıldı. Açılışta konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, "Bugün kentlerimizde yaşananlara karşı; her edebiyatçımızın söyleyeceği söz, her şairimizin okuyacağı bir şiiri olmalıdır. Kentimize gelecek olan her edebiyatçının bu yaşananlara ilişkin söyleyeceği mutlakta bir sözü olacaktır" dedi.
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' sloganı ile düzenlenen 2'inci Van Kitap Fuarının açılışı yapıldı. Açılışa Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, Sosyolog İsmail Beşikçi, Şair Hicri İzgören, STK temsilcileri, yayınevleri temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Fuar ile ilgili kısa bir bilgi veren Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, 107 yayınevi, 60 edebiyatçı ve çok sayıda akademisyen ve yazarın fuar boyunca Van'da olacaklarını söyledi.
Güler'in ardından kitap fuarının açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, "Yazının başlangıç yeri olan bu kadim topraklar aynı zamanda tarihin ve medeniyetlerin de doğuşuna tanıklık etmiştir" dedi.
İnsanlığın doğuşu ve aydınlanması olarak kabul edilen yazının, bu topraklarda ortaya çıktığını ve dünyaya yayıldığını aktaran Kaya, kadim Mezopotamya'nın, aynı zamanda insanlık mirasının bugüne kadar taşınmasının da ana kaynağını oluşturduğunu belirtti. Bu topraklarda, baskılara rağmen kendisini var etmeye çalışan çok derin bir edebiyatın olduğunu ifade eden Kaya, "Bu edebiyatı yazmak ve ortaya çıkarabilmek için öncelikle dillerin özgürleşmesi ve kendini var edebilecek koşullara sahip olması gerekiyor. Bu ülkede; sırf kendi dilinde şiirler, romanlar, hikayeler yazan insanlar, maalesef kendi ülkelerinde yaşam hakkına, hatta 'defnedilme' hakkına bile sahip olamamışlardır. Bu bilinçle onlarında mirasına sahip çıkarak başta Kürt dili ve edebiyatı olmak üzere tüm ötekileştirilen edebiyatlara bu fuarda alan açmaya çalıştık" dedi.
"Bir Kürt okuyucu için Yaşar Kemal’i, Nazım Hikmet’i, Orhan Kemal’i okuyamıyor olmak ne kadar acıysa, bir Türk okuyucu için de Ehmedê Xanî’yi, Feqîyê Teyran’ı, Cigerxwin’i okuyamıyor olmayı da o kadar acı olarak görüyoruz" diyen Kaya, bunun da farkında olarak geçmişten bu güne kadar bu topraklarda söz söylemiş olan ve birbirini besleyen Kürtçe, Türkçe, Farsça, Ermenice dilleri başta olmak üzere geniş bir yazar ve yayınevi yelpazesiyle fuarı düzenlediklerini belirtti.
"Bugün edebiyatçıların, sanatçıların üzerine söz yazacağı yer; Cizre, Sur, Nusaybin'dir" diyen Kaya, insanlığın aydınlanması için var olan edebiyatın, yaşanan savaşlara karşı barışı en yüksek sesle savunacağı gün bugün olduğunu belirtti. Akademisyen, edebiyatçı ve aydının özgürce konuşmasının artık suç sayıldığı böylesi bir Türkiye gerçekliğinde gösterilecek en insani tavrın, diktatöryal sisteme karşı güçlü durabilmek, bugün kentlerimize, insanlarımıza ve tarihimize karşı yapılanlara karşı çıkmak olduğunu söyledi.
Medeniyetin kalbi olan bu toprakların insanlara armağan ettiği kitapları "Van 2'inci Kitap Fuarı " aracılığıyla halkla buluşturacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Kaya, fuarın ‘Toplumsal Barışa’ dönüşmesini umut ettiklerini belirtti. Kaya, konuşmasını "Dün doğum günü olan büyük şair Ahmed Arif'i saygı ve minnetle anıyorum. Yine, Mithad Bedirxan ile başlayan ve bugün 118'inci yılı olan Kürt Gazetecilik Gününü de kutluyor, başta Apê Musa olmak üzere tüm basın şehitlerini saygıyla anıyorum. İç içe geçmiş tüm kültürlerin, birbirlerini özgürleştireceğine olan inancımızla, fuarın barışa vesile olmasını diliyor, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum" şeklinde bitirdi.
Sosyolog İsmail Beşikçi kısa bir konuşma yaptı. Beşikçi, kitap fuarını düzenleyen Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.
Beşikçi'nin konuşmasının ardından Eş Başkanlar ve beraberindekiler fuara katılan tüm yayınevlerinin stantlarını ziyaret ederek, teşekkür etti. Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı fuar alanında, birçok yayınevi eş başkanlara kitaplar hediye etti. Fuar; 30 Nisan'a kadar açık kalacak.