"Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması büyük bir saygısızlık ve suç"

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, uyarı ve tepkilerine rağmen Hasankeyf’te 650 yıllık bir geçmişe sahip Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma işleminin başlatıldığını duyurdu.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, “Kalabalık bir insan sayısının eşliğinde özel getirilen bir araca yüklenen türbe birkaç saat içinde Yeni Hasankeyf’e yakın bir noktaya kadar getirildi” dedi.

Türbede göreceli olarak henüz bir tahribat oluşmadığını belirten Girişim, olası tahribatları önümüzdeki dönemde göreceklerini ifade etti.

Girişim, türbenin taşınmasını büyük bir saygısızlık ve suç olarak tanımladı:

“Bu adımla DSİ ve arkasındaki hükümet ile türbenin taşınmasını üstlenen Er-Bu İnşaat ile Hollandalı Bresser Eurasia şirketi tarih ve kültüre karşı büyük bir saygısızlık ve suça girişti.”

“Biz bu adımı hiç bir zaman kabul etmeyeceğiz” diyen Girişim, şu ifadeleri kullandı: “Bu yıkım projesini arka planının ayrıntılarını ortaya çıkarmaya devam edeceğiz, bütün hukuksal imkanları kullanıp Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması gerçekleştirenlerin – sorumluluk pozisyonları ne olursa olsun – peşine vereceğiz ve elimizdeki tüm imkanları kullanıp türbenin eski noktasına geri taşınması için mücadele edeceğiz! Zeynel Bey Türbesi’nin anlamı orijinal yerindedir. Aynı şekilde Hasankeyf’teki tarihi köprünün taşlarla kaplanmasına karşı duruşumuz da devam edecektir.”

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne karşı mücadelelerinde kesinlikle geri adım atmanın sözkonusu olmayacağını belirten Girişim, “Dicle Vadisi’nde büyük bir sosyal, kültürel ve ekolojik yıkıma neden olan bu projenin hiçbir kabul edilir yok. Bölgemizdeki halkın insan, sosyal ve kültürel haklarını her açıdan ihlal eden Ilısu Projesi de ne kadar ilerlemiş olsa da mücadelemiz devam edecektir” dedi.