5. YRD-Rojava Konferansı gerçekleşti

Yekîtiya Ragihandina Demokratik-YRD (Demokratik Basın Birliği) 5. Rojava Konferansını gerçekleştirdi.

YRD-Rojava 5.Konferansı son iki yılda çetelere karşı savaşı takip ederken yaşamını yitiren, Agiri Banê, Mistefa Mihemed, Arin Cudi, Mazlum Bagok ve Güney Kürdistan’da KDP güçleri tarafından katledilen Vedat Hiseyin Ali’ye adandı.

Konferans Cizirê, Kobanê, Efrin Kantonları ile Helep’den 164 delegenin katılımı ile Amudê kentinde gerçekleşti. Konfrans solonu “Ragihandina Azad, Çavkaniya Civaka Azad e”, Çapemeniya Azad Israra di vîn û jiyana Azad de ye” gibi Kürtçe, Arapça pankartların yanı sıra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, basın şehitleri ve Kürdistan devrim şehitlerinin posterleri asıldı.

Konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın basın-yayına ilişkin derlenen perspektifleri okundu. Ardından 2 yıllık YRD, RAJIN ve diğer kurumların faaliyet raporları değerlendirildi.

‘BASIN-MEDYA MÜCADELE İLE BİRLİKTE BÜYÜYOR’

Konferans açılış konuşmasını yapan Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistam Kurucu Meclisi Üyesi Foza Yûsiv, işgal ve imhacı güçlerin saldırılarına karşı zindanda, mevzilerde ve sınırlarda direnenleri selamladıklarını ifade etti. Fosa Yûsif konferansın bölgede krizin derinleştiği bir süreçte gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Türk devletinin Erdoğan'a şahsında özgür iradeye karşı geliştirdiği anti demokratik yaklaşımları kınıyoruz. Yine Güney Kürdistan’da özgür basına karşı sergilenen baskı, tehdit ve katliamları kınıyoruz. Bölgede devam eden savaşın öncülüğünü her ne kadar Türk devleti yapmış olsada içerisinde tüm gerici ve işgalci güçler yer almaktadır. Bu saldırılarla ortaya çıkan iradeyi tasfiye ederek boğmak istiyorlar” dedi.

Rojava’da mücadele ile birlikte en iyi gelişmenin basın alanında oluşmasının sevindirici olduğunu belirten Yûsif, “çatışmalarda şehitlerde verdiniz, ama profesyonelleşme ve kurumsallaşma da gelişti” vurgusunda bulundu. Fosa Yûsif devamla, “Türk devleti bir yandan Cizre, Nusaybin, Gever gibi yerlerde şehirleri yakıp yıktı, Suriye ve Kobanê’ye işgal ediyor, diğer yandan gerçeklerin ortaya çıkmaması için Aslı Erdoğan gibi gazetecileri tutukluyor. Kendi özel savaş medyası ile kirli bilgi yayarak insanların gerçekleri öğrenmesini engellemeye çalışıyor. Aynı şekilde Güney Kürdistan’da bir kriz ve kaos vardır. Güney’de de halkın gerçekleri öğrenmemesi için Vedat gibi özgür basın emekçileri hunharca katlediliyor. Tüm bu gerçekliklere karşı bu konferans gerçeklerin ortaya çıkması için, bir adım olabilir. Nasıl ki, YPG/YPJ çetelere karşı direnişi ile dünya insanlığı için umut olduysa, özel savaşın bu kadar basını pervasızca kullanması karşısında Rojava basını ve medyası da ezilen, kadın, emekçi ve tüm halklar için gerçekleri yansıtan bir kıvılcım olabilir. İyi bir mirasa dayanıyorsunuz, konferansın ortaya çıkaracağı sonuçlar ve alacağı kararlar önümüzdeki mücadele süreci açısından önemli bir rol oynayabilir” dedi.

İKİ YILLIK ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Açılış konuşmasından sonra YRD-Rojava 5. Konferansına YRD, RAJIN ve diğer kurumların basın birimleri tarafından sunulan 2 yıllık pratik çalışma raporları sunuldu. Raporların okunmasının ardından iki yıllık çalışmalar değerlendirme konusu yapılarak, gelişen özel savaş basınına karşı daha aktif ve bütünlüklü olunmadığı tespiti yapıldı. Bu süreçte ortaya çıkan eksik yönler eleştiri konusu yapıldı. Basının devrimin dili ve rengi olması için eğitimlerin daha fazla, daha sistemli bir şekilde yapılmasına değinildi.

Konferans delegeleri, YRD’nin tüm Kuzey Suriye ve halklarının gerçekleri öğrenmesi ve bilinçlenmesi için var olan potansiyelini aşması gerektiğine dikkat çektiler. YRD’nin, ‘’Rojava ve Suriye’de devam eden çatışmalarda herkesin gözü kulağı ve referans kaynağı haline gelmiştir’’ denildi.

ROJAVA DEVRİMİ İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR

YRD-Rojava 5. Konferansı tartışmalarından sonra karar bölümüne geçildi.  Kürt Halk Önderliğine ilişkin, şehitlere ilişkin, ideolojik ve örgütsel alana ilişkin, eğitime ilişkin, mesleki ve basın çalışmalarının geneline ilişkin önemli kararlar alındı.  

Konferansta ortaya çıkan eksik yönlerin bakış açısından kaynaklandığı tespitinden sonra, YRD basın çalışmalarını yürütenlerin ‘Kürt Halk Önderliği Abdullah Öcalan’ın halklara, kadın ve bölge üzerindeki değerlendirme ve perspektifleri ışığında kendini donatması ve bu bakış açısı ile hakikat ve gerçekleri topluma yansıtılması’ kararı alındı.

Şehitler bölümünde tüm kurumlarda şehitlerin en büyük değer olarak görülmesi ve çalışmalarda referans olarak ele alınması, yine Rojava devriminde farklı sahalarda şehit düşenlerinin üzerinde çalışma yürütülmesi, tarihi direnişlerin yaşandığı Kobanê, Til Hemis, Cezaa, Şex Maqsud, Serêkanîyê ve Til Temir gibi yerlerde araştırma yapılması, yaşanan kahramanlık destan ve hikayelerinin işlenmesi kararı alındı.  

Örgütsel bölümde ise, yaşanan çatışma ve devam eden kaosa dikkat çekilerek, savaşan ve mücadele eden halk gerçekliğine göre yayın yapılması kararı alındı.

Konferansta, kirli savaşın yayın politikasına cevap olmak için eğitimlerin daha sistemli ve kurumsal hale getirmesi ve bireysel olarak kişilerin kendini eğiterek geliştirilmesi kararı alandı.

KONFERANS BASIN ŞEHİTLERİNE ADANDI

YRD-Rojava 5.Konfensı son iki yılda çetelere karşı savaşı takip ederken yaşamını yitiren, Agiri Banê, Mistefa Mihemed, Arin Cudi, Mazlum Bagok ve Güney Kürdistan’da KDP güçleri tarafından katledilen Vedat Hiseyin Ali’ye adandı.

YRD-Rojava 5. Konferans kapanıs konuşmasını yapan TEV-DEM Yürütme kurulu ve YDR koordisanyon üysi Şahoz Hesen, “bu konferas şehitlerimizin huzurunda bir sözdür. Konferansımız daha fazla örgütlü ve sonuç alıcı olması için önemli kararlar aldı” dedi.

...