70 Iraklı vekil: Türk devletinin katliamlarına sessiz kalınmamalı

Irak’ta 12 ayrı parti grubunda yer alan 70 parlamenter, Türk devletinin katliamlarını kınadı. Parlamenterler Irak hükümeti, uluslararası çevreler ve BM’den bu saldırılara karşı tutum almasını istedi.

Türk devletinin Kuzey Kürdistan’da Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırımcı saldırı ve katliamlara ilişkin 70 Iraklı parlamenterin imzaladığı ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, Türk devletinin saldırıları kınanırken, Irak hükümeti, BM ve uluslararası topluluğun Türk devletinin saldırı ve katliamlarına karşı açık tavır alması; Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için Türk devletine baskı yapılması gerektiğinin altı çizildi.

‘TÜRK DEVLETİNE SAVAŞI DURDURMASI İÇİN BASKI YAPILMASI İSTEDİK’

Konuya ilişkin ANF'ye konuşan YNK Irak Parlamenteri Ferhad Qadır, bildiriye sadece Kürt parlamenterlerin değil, Şii ve Sünni Arap parlamenterlerin de imza attığını belirtti. Qador, "Bildiğiniz gibi, Kuzey Kürdistan'da Amed, Şırnak, Mardin ve ilçelerinde Kürtlere dönük bir sivil katliam yürütülüyor. Şimdiye kadar yüzlerce insanı katlettiler. Yine ekonomik ambargo uygulanıyor. Sağlık hizmeti engelleniyor. İnsanların günlük yaşamı felç edilmiş durumda. Biz bunun için ırak idaresinden, hükümetinden bir an önce Türk devletine baskı uygulamasını ve bu savaşı durdurma yönünde baskı kurmasını istedik” dedi. 

TALEPLER

Qadır, Irak idaresinden taleplerini şöyle açıkladı:
"Birincisi, Irak idaresinden Türk devletinin diyalog masasına ve savaşı durdurması için baskı uygulamasını istedik. İkincisi, bir komitenin kurularak Türk devletinin Kuzey Kürdistan'da kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialarını araştırmasını istedik. Üçüncüsü, Türk devletinin Irak topraklarında yer alan tüm askeri güçlerinin çekilmesini talep ettik. Dördüncüsü, Türk hükümetine baskı kurularak, Türk hükümetinin devirdiği müzakere masasını yeniden kurması, Kürtlerle sorunları müzakere yoluyla çözmesi dayatılmalıdır.” 
Ferhad Qadır, "Biz bu beyannamemizi Irak hükümetine sunduk ve bu konuda daha aktif çalışma yürütmesini, Türk devletine baskı kurmasını talep ettik. Bu yönlü çalışmalarımız bundan sonra da katıldığımız ulusal ve uluslararası platformalarda sürecek” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Irak parlamentosunda bulunan Kürt partilerden sadece Goran hareketinin bildiriye grup adına imza attığı, diğer Kürt partilerine ait parlamenterlerin kişisel olarak bildiriye imza attıkları öğrenildi.