Aileler cenazeler için İHD’ye başvurdu

Niseybin'de 14 Mart’tan bu yana Saray çetelerinin soykırım saldırılarına karşı direnen mahallelerde yaşamını yitiren çocuklarının cenazelerini alabilmek için 8 aile, İHD Mardin Şubesi’ne başvurarak yardım talebinde bulundu.

Merdin’in (Mardin) Nisebin (Nusaybin) ilçesinde, 14 Mart’tan bu yana sürdürülen soykırım saldırılarına karşı gösterilen tarihi direnişte çocuklarının yaşamını yitirdiğini ve cenazelerinin mahallelerde olduğunu düşünen 8 aile, İHD Mardin Şubesi’ne başvurarak cenazelerin alınabilmesi için yardım talebinde bulundu. Elih (Batman) ve Nisebin’den başvuran aileler adına konuşan İHD Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, ilan edilen yasağın halen devam etiğini belirterek, şiddetli çatışmalarında yaşanmakta olduğunu söyledi.

Yasağın son bulması ve çatışmaların durması için çağrıda bulunan Kuzu, "Bu yasakla beraber can kaybının yaşandığı herkesin malumudur. Bu çerçevede cenazelerinin içerde olduğunu düşünen 8 aile bizlere gelerek yardım talebinde bulunuyorlar. Tabiki bizler de bu talep doğrultusunda insan hakları savunucuları olarak uluslararası sözleşmeler kapsamında veda hakkının temel bir hak olduğunu ve en azından çatışma ortamında olduğu düşünülen bu cenazelerin ya ATK müdürlüklerine yada yaşam koridoru açılarak ailelere teslim edilmesini istiyoruz. Cenazelerin çatışma ortamında yada sokaklarda bırakılmanın gerçekten hiçbir kuralı yoktur" dedi.

Kuzu'nun konuşması ardından başvuran aileler adına konuşan Ebubekir Koçhan da, çocuklarının cenazelerinin içerde olduğunu düşündükleri için başvuru yaptıklarını belirterek, “Amacımız sadece cenazemizi almak ve onu defnetmektir. Yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz" şeklinde belirtti.