GÖRÜNTÜLÜ

Aleviler: Suriye'de savaşan ve Türkiye'de dinlenenler AFAD kampına yerleştirilecek

Maraş'ta Alevi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Terolar bölgesinde AKP'nin AFAD eliyle yapacağı kamp ve kampa yerleştireceği çete grupların Alevilerde inançlarından ötürü büyük kaygı ve huzursuzluğa yol açmış durumda.

Maraş'ta Alevi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Terolar bölgesinde AKP'nin AFAD eliyle yapacağı kamp ve kampa yerleştireceği çete grupların Alevilerde inançlarından ötürü büyük kaygı ve huzursuzluğa yol açmış durumda. Alevi genç ve kadınları kampa ilişkin görüş ve düşüncelerini ANF ile paylaştı.

AKP iktidarı tekçi ve mezhepçi politikaları kapsamında Maraş'ın Terolar bölgesinde yaşayan Alevilere soykırım ve göçü dayatıyor. Suriye'de mezhep çatışmalarını derinleştiren ve insanlık düşmanı DAİŞ, El Nusra ve Ahrar El Şam gibi çete gruplarının içerisinde yer alarak taraf olan kişileri barındırmak adına AKP, AFAD eliyle yüzde 90'ınını Alevi topluluğun oluşturduğu Maraş'ın Terolar bölgesinde yaklaşık 30 bin kişi yerleştirmek üzere kamp inşa ediyor. Bölge sakinleri kampın yapılmasına karşı direnişe geçerken, Alevi gençleri ve kadınları yaşam alanlarında kamp istemediklerini ve kamp yapımına son verilinceye dek mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti. 

'YAŞAM ALANIMIZA ALEVİ DÜŞMANI ÇETELER YERLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞIYOR'

Mazlum Çetin: Aleviler Osmanlı öncesinden bu güne kadar sürekli kıyımlardan geçirildi. Yine geçmişten bu güne kadar sürekli göçertilme ve asimilasyon politikalarına maruz kaldı. Biz Aleviler olarak yeni yeni inancımızı yaşamaya başlamış ve kendi benliğimizi yeni yeni yerine oturtmuşken, bugün AKP Alevilerin direncini tekrardan kıyımdan geçirmek ve asimile etmek için yaşam alanımıza kamp yapmaya ve buraya Alevi düşmanlığı içerisinde olan çete grupları yerleştirmek istiyor. Kampa mülteci adı altında cihatçılar yerleştirilmeye çalışılacak. Biz bugün geçmişte düştüğümüz yanlışları bir daha tekrarlamamak için direniş halindeyiz. Topraklarımızda cihatçıları istemiyoruz. Yeniden bir kıyım ve asimilasyona maruz kalmak istemiyoruz. Bunun için direneceğiz. Mücadelemizi zafer ile taçlandıracağız. 

'KAMPA SURİYE'DE SAVAŞIP TÜRKİYE'DE DİNLENEN KİŞİLER YERLEŞTİRİLECEK'

Tülay Sarıkabadayı: Biz mültecilere karşı bir toplum değiliz. Pazarcık halkı mülteciliğin ne olduğunu çok çok iyi bilen bir halk. Biz sadece buraya yerleştirilmeye çalışılan El Nusra çeteleri ve DAİŞ zihniyetlilere karşıyız. Bölgenin etnik ve politik yapısından kaynaklı, bölgemizde yapılmaya çalışılan kampa getirilmek istenen kişilerin burada yol açacakları sorunlardan kaynaklı bölge insanlarının müthiş bir korkusu ve kaygısı var. Özellikle kadınların kaygıları daha çok. Biz Kobanê'ye işgal saldırılarını gerçekleştiren zihniyeti gördük. Buraya getirilecek olan kişilerin de Kobanê'ye saldıran kişilerden çok farklı olduğunu düşünmüyoruz. Bunlar Suriye'de savaşıp gelip burada dinlenen kişiler. Karşımızda duran AKP zihniyetinin de katliamcı bir zihniyet olduğunu çok çok iyi biliyoruz. 3-4 bin nüfusluk bir alanda 25-30 bin cihadist-selefi Nusracı ve DAİŞ'çinin getirilmesiyle ovamızı Alevisizleştrimek isteniyor. Bunun başka bir açıklaması ve karşılığı yok bizim için. 

'YENİ BİR MARAŞ KATLİAMI YAPILMAK İSTENİYOR'

Fırat Buluş: AKP yapmak istediği AFAD kampı ile Alevilere yeniden bir Maraş Katliamı yaşatmak istiyor. Alevileri yok etmek adına bu kamp projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor. Alevileri sürgün etmek istiyorlar. Bizi yaşam alanlarımızdan göçertmeye çalışıyorlar. Bu kampı istemiyoruz yaşam alanımızda. Burada kamp yapılmasını kabul etmiyoruz. Buna karşıda mücadele edeceğiz. Buraya kamp yapmak için burada yaşayanlara hiçbir şey sorulmadı. Çünkü bunu kabul etmeyeceğimizi biliyorlardı. Kampa karşı başlattığımızı direnişte mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Kampın yapımından vazgeçilinceye kadar direneceğiz. 

'KAYGILARIMIZ YERSİZ DEĞİL'

Elif Caner: Herkesin bizim direnişimize desteğini bekliyoruz. Çünkü biz bu kampı yaşam alanlarımızda istemiyoruz. Alanımızın kamp ile daraltılmasını ve bize göç ile soykırımı dayatacak olan bu kampı kabullenmemiz beklenemez. Bizden kampın yapılması gizlendi. Hukuksuz bir şekilde meramızı AFAD'a devretmişler. Biz bu hukuksuzluğa ve yapılmak istenen kirli oyuna karşı direneceğiz. Bir bütünen buradaki direnişimizi ortak akıl ve fikir ile yürütüyoruz. Buradaki tüm köylerimizin sakinleri kamptan doğru kaygılı ve kampı istemiyor. Yetkililerin halkın taleplerini dinlemelerini bekliyoruz. 20 gündür tüm köylerimizde yaşayanlar endişeli ve korkuyorlar. Kampa yerleştirilecek olan kişilerin bizlerde yarattığı kaygılar yersiz değil. 

'TÜRKİYE'DEKİ CANLI BOMBALARIN ÜZERİNDEN AFAD KİMLİKLERİ ÇIKIYOR'

Ahmet Sarıkabadayı: AFAD kampına karşıyız. Malum Türkiye'de kendini patlatan canlı bombaların üzerinde AFAD kimlikleri çıkıyor. AFAD kampların çeşitli selefi ve cihadist gruplar eğitim görüyor. DAİŞ çetecileri eğitim görüyor. Bu kamplara da kartlar ile giriş ve çıkış yapılıyor. Bunları devlet yetkilileri dışında kimse bilmiyor. Biz bu yüzden bu kampa karşıyız. 1978'den bu yana gelen insanların içerisinde korkular var. Biz inancımızdan ötürü katliamlara maruz kaldık, kıyımlardan geçirildik. 78'deki korkunun aynısını şu an insanlar burada birebir içlerinde hissediyor.

...