GÖRÜNTÜLÜ

Amacımız halkın doğrudan katıldığı bir sistemi yaratmak

Kuruluşunu ilan eden Halkın Demokrasi Cephesini anlatan hazırlık komitesi üyeleri, örgütlenmenin tüm farklılıkların bir araya gelerek halkın doğrudan katıldığı bir sistem yaratmak amacıyla kurulduğunu belirtti.

Dün Kerkük’te ilan edilen Halkın Demokrasi Cephesi sözcüsü ve hazırlık komitesi üyeleri amaçlarının başta Güney Kürdistan olmak üzere Irak’ta halkın doğrudan katılımını esas alan demokratik, özgürlükçü ve adil bir sistem inşası olduğunu belirtti.

Önümüzdeki dönemde kongresini yapacak olan Halkın Demokratik Cephesi’nin uzun süreden beri kuruluş hazırlıklarını yürüttüğünü belirten sözcü ve yöneticiler, Güney Kürdistan'da yaşanan krizlerin sistemin yapısal krizi olduğunu ve mevcut siyasi aklın bu krizleri aşmaya yetmediğini kaydetti.

DEMOKRATİK BİREY VE TOPLUMU ESAS ALIYORUZ

Halkın Demokrasi Cephesi (HDC)’nin sözcüsü Dr. Mıhemed Keyani, mevcut durumda Güney Kürdistan'da birçok yönden krizler yaşandığını ve bunun ana nedeninin de siyasi krizin olduğuna dikkat çekerek, halkın çıkarlarını esas almayan mevcut sistem ve siyasi zihniyetle de sorunların çözülmeyeceğini belirtti.

Yeni bir zihniyetle mevcut sorun ve krizleri halkın ihtiyaç ve taleplerini esas alarak çözmek istediklerini ifade eden Keyan “Demokratik birey ve topluma dayalı bir sistem ve zihniyetle ancak bu sorunlar çözülür. Onun için biz bunları esas alacağız” diyerek, mevcut parti ve oluşumlardan temel farklarının da bu olduğunu söyledi.

“Demokrasi sadece 4-5 yılda bir halkın sandık başına gitmesi değildir. Bizce halkın her an her yönden kendi iradesiyle yönetime katıldığı bir sistem gerçek demokratik sistemdir. Tüm iş kolları kendisini özgürce örgütlemeli. Sendikalar olmalı. İnsanlar haklarını savunup koruyacak örgütlenmelere sahip olmalılar. Peşmerge savunma yapıyorsa onun da hakları korunmalı” diyen Keyan, oluşum çalışmaları sırasında halktan oldukça olumlu tepkiler aldığını aktardı.

HALKIN İRADESİ ESASTIR

Keyan, asıl işin bundan sonra Cephenin yürüteceği çalışmalara bağlı kaldığını, halkın mevcut durumda oldukça zor koşullarda yaşadığını, mevcut sisteme katılamadığını da hatırlatarak, bunun da öngördükleri sisteme ne kadar ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirtti.

“Oysa bizim öngördüğümüz sistemde bunun aksi olur. Halk kendisini sistemin bir parçası, hatta sahibi görür ve ona göre haklarını korur” diyen Keyan, Cephe’nin temel özelliğini ise şöyle anlattı: “Biz bir siyasi parti değiliz. Bir cephe olarak örgütleniyoruz. Dolayısıyla bu cephenin içinde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, şahsiyetler, sendikalar da yer alabilir. Bu sistem Ortadoğu’daki tüm sorunları da çözecek bir sistemdir. Çünkü bu şekilde tüm farklı etnik, kültür ve inanç sahipleri kendileri gibi yaşayabilecek birbirlerinin haklarına da saygı duyacaktır.”

HERKESE AÇIK BİR YAPI

Halkın Demokrasi Cephesi’nin siyasi bir oluşum olduğunu ve Güney Kürdistan ile Irak’ta böylesi bir demokrasi cephesine ihtiyaç olduğuna inandıkları için bilinen parti oluşumundan ziyade böyle bir oluşumu esas aldıklarını belirten hazırlık komitesi üyesi Dr. Kamuran Berwari ilanını gerçekleştirdikleri cephenin siyasi partilerden farkını şöyle anlattı: “Parti bir ideolojik yapıya dayanan farklı düşünce ideolojilerden kesimlerin kendisini içinde bulamayacağı, temsil edilmeyeceği bir yapı olur. Ancak cephe daha geniş farklılıkların içinde yer aldığı bir oluşum olacağı mevcut duruma daha çok cevap olacaktır.”

Temel ilkelerinin eşitlik, özgürlük ve adalet olduğuna dikkat çeken Berwari “Temel insan haklarını, eşitlik ve adaleti esas alıyoruz” diyerek şöyle konuştu: “Tabi biz bu oluşuma öyle hemen bir anda gitmedik. Uzun süredir bu çalışmayı yürütüyoruz. Özellikle Kürdistan bölgesinde yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal krizler sonucunda değişik kesimlerin bir araya gelişiyle bu oluşumun bir ihtiyaç olduğu sonucu ortaya çıktı. Herkesin tekil düzeyde yaptığı sistem eleştirilerinin gerçekten bir karşılığının, sonuç alıcılığının olmadığını gördük ve hepsinin bir araya gelmesi ve güçlerini birleştirmeleriyle bir örgütlülüğe gitmeyi gerekli gördük. Gücün kendisi zaten örgütlü olmaktan geçer. Güç olduğunuzda değişimi yaratabilirsiniz. İşte biz de bu cepheyle bunu hedefliyoruz.”

İlan edilen Cephenin her hangi bir kesim ya da oluşuma karşı gelişmediğinin altını çizen Berwari “Bilakis cephe herkese açık bir yapıdır. Kürdistan ve Irak’ın her yerinden içinde yer almak isteyenler bu cephe çalışmasında yerini alabilir. Açık bir yapıdır. Ben inanıyorum bu cephe demokrasi ve özgürlük talep edenlerin katılımıyla mevcut krizli duruma güçlü bir çıkış yaptıracak ve sorunların aşılmasında önemli rol oynayacaktır” Dedi.  

KADINLAR OLMADAN KRİZLER AŞILMAZ

Eşitlik özgürlük ve adaleti ilke edinen Cepheye önümüzdeki dönemde büyük katılımların olacağına, inandığını belirten hazırlık komitesi üyelerinden Şirin Murat ise gücünü halktan alan ve halka dayanan bir hareketin mutlaka gelişme olanağını bulacağına işaret etti.

Kadınların yeni oluşumdaki rolüne de dikkat çeken Şirin Murat, Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşanan krizlerin ancak kadının aktif şekilde rol almasıyla mümkün olacağını belirtti.

Murat şöyle konuştu: “Kadın bu cephe çalışmasında öncü bir güç olacaktır. Zaten bugün bölgemizde ve dünyada giderek siyasi ve toplumsal sorunların aşılmasında kadın büyük bir rol oynuyor. Kadın öncülük etmedikçe sorunların çözülmesi artık mümkün görünmüyor. Eşitlik ve adalet sorunları sadece erkeklerin siyasi ve toplumsal sahada etkin olmasıyla çözülecek bir şey değildir. O açıdan kadının bölgemizde daha fazla bu alanlara katılması ve öne çıkması gerekir.” 

...