Amed ve Batman'da kayıpların akıbeti soruldu

Yakınları devlet tarafından kaybedilen ve katledilenler, Amed ve Batman'da adalet arayışlarını sürdürdü.

İHD ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 394'üncüsü düzenlendi. Her hafta Koşuyolu Parkında gerçekleştirilen oturma eylemi, Diyarbakır Valiliği tarafından açık alandaki tüm eylem ve etkinliklerin yasaklanması nedeniyle, bu hafta da İHD Amed Şubesi'nin binasında yapıldı. Eyleme İHD Şubesi yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları katıldı. Eylemde, 1995 yılında Amed merkez Sur ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Bedri Alağam'ın akıbeti soruldu. 

Yine Tahir Elçi soruşturmasında bir ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Yalçın, "Etkin bir soruşturma yürütülmemiş, bir arpa boyu kadar yol alınmamış. Bu konuda girişimlerimizi sürdüreceğiz, meydanlarda dile getirmeye devam edeceğiz" dedi.

BEDRİ ALAĞAM'IN HİKAYESİ

Yalçın, 1995 yılında Sur ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Bedri Alağam'ın kaybedilme hikayesini de şöyle anlattı:

"1969 doğumlu Bedri Alağam Diyarbakır'daki Yoğurt Pazarına yakın bir yerde kıraathane işletiyordu. 25 Ocak 1995 günü sabahında, işlettiği kıraathanesini açtığı esnada Olcay adlı bir kişinin silahlı saldırı sonucu yaralandığına tanık oldu. Olay yerine gelen polisler Ali Günbey, Seyfettin Günbey ve Mesut adlı kişileri gözaltına aldı. Saat 10.00 sıralarında ise Bedri Alağam'ı gözaltına aldılar ve bir süre sonra serbest bıraktılar. Akşam saatlerinde yeniden iş yerine gelen polisler bu sefer birkaç soru sorup ayrıldı. Olayın görgü tanığı olduğu için bu durum Bedri'yi endişelendirmedi ancak aynı günün akşamında saat 22.30 sıralarında polisler Bedri'yi yeniden gözaltına aldı. Bunu gören köylüsü Abdurrezak Güngörmüş ailesine bilgi verdi. Aynı gün olayla ilgili olarak Hazro ilçesine bağlı Ormankaya köyüne baskın düzenlendi ve Ferit Akçe ile Garip Eker gözaltına alındı. Ferit Akçe korucu olduğu için aynı akşam serbest bırakıldı. Bedri'nin ailesinin Emniyet Müdürlüğüne yaptığı dilekçeli başvuruya 'Bedri'yi saldık' cevabı verildi ve dilekçe işleme konulmadan geri çevrildi. Olayın altıncı günü Bedri dışındaki dört kişi savcılığa çıkarıldı. Seyfettin Günbey ve Mesut adlı kişiler tutuklandı. Ailesi serbest bırakılan Ali Günbey ve Garip Eker ile görüştü. İkisi de Bedri ile aynı yerde tutulduklarını, gördüğü işkencelerden dolayı durumunun ciddi olduğunu ve serbest bırakıldıklarında da yanlarında olduğunu belirttiler. Gözaltı tutanağı var, salıverme tutanağı yok. Bedri'den haber alamayan aile, İHD Amed Şubesi yardım talebiyle başvuruda bulundu."

BATMAN

Batman'da İHD ve kayıp yakınlarının düzenledikleri "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi 394'üncü haftasında devam etti. Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 'kaybedilenlerin' fotoğraflarını taşıdı.

Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Fahrettin Asutay, FARC gerillaları ile Kolombiya ordusu arasında yaklaşık 50 yıl süren ve 220 binden fazla insanın yaşamına mal olan savaşın taraflar arasında imzalanan barış antlaşmasıyla sona erdiğine dikkati çekti. Asutay, "FARC komutanı Carlos Lozada bu durumu şöyle özetledi: 'Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak.' Bizim de temennimiz odur ki, ülkemizdeki bu korkunç gece bir an önce son bulsun" diye konuştu.

Eylemde, Batman'da kaybedilen Yılmaz Gümüş'ün hikâyesi paylaşıldı. Hikayeyi okuyan Asutay, "21 Ekim 1993 tarihinde çalıştığı fotoğrafçı dükkânından fotoğraf çekmek amacıyla saat 9.00'da motosikletle ayrılmış ve bir daha geri dönmemiştir. Tüm arama ve girişimlere rağmen kendisinden bir daha haber alınamamıştır" dedi.